- Kategori
- Ben Bildiriyorum
Dilekçe
Büyükşehir Belediye Başkanlığına
İstanbul
Sayın başkan, bu fotoğraf tarihî Atlas Sitesinin giriş kapısını göstermektedir.
Önünü kapatmakta olan kocaman tabelâya rağmen, kurtarılmayı bekleyen kapının çırpınışı, yine de duyarlı dikkatlere ulaşabiliyor...
Bilindiği gibi, 1870 yılında bir tüccar tarafından istiklâl Caddesinde yaptırılan bina, uzun süre aynı kaderi paylaştığı kardeşleri gibi sahipsiz kaldı. İçindeki taşınabilir değerler çoktan uçmuş, nice altın işlemelerin yerleri şimdi bomboş... Götürülemeyen güzellikler, birilerinin gözlerini kamaştırmış olacak ki; bina 1987 yılında Kültür Bakanlığınca satın alındı. Birinci kat restore edilerek, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak hizmete sunuldu. Diğer bölümlerdeki çalışmalar sürüyor. Üst katlarda resim ve heykel müzesi açılacağı müjdesi de bizlere ulaştı.
Benim bu mekânla tanışmam, orada açtığım bir resim sergim sayesinde gerçekleşti. İlgililerin yapıya duyarlılıkları aldıkları önlemlerden anlaşılıyordu. Kamere sistemi ile heryer taranarak gözetleniyordu. Ön kapı ve müştemilâtına gösterdikleri duyarlılığı, A-4 büyüklüğündeki bir afişimin (geçici olarak) ön cepheye asılmasına izin vermemelerinden anlamıştım. Aynı duyarlılığı oraya komşu diğer binalarda da hissetmiştim. Ancak çözemediğim bir çelişki vardı:
Düşününüz, bakanlık bir yapının "TAPUSUNA SAHİP OLMUŞ, KAPISINA SAHİP OLAMAMIŞ". Mimaride "PORTAL" denilen ana kapının üsten aşağı yarısı sinema tabelâsı ile örtülmüş. İlgililer bu manzarayı, ya görmediler ya da görmek istemediler. Onca titizliğe rağman bu ayrıcalığın veya duyarsızlığın bir izahı olmalı.
Bu yazının "rotası" bilerek, bir mimar olam başkanımıza çevrilmiştir. Bakanlıktan önce kendilerinin duyarlı olacaklarını umar; Gereğini saygı ile arzederim.
İmza: Ressam Süleyman Çete - BURSA
Not-1 Ağustos 2008 de bir pazar günü sayın başkanla Topkapı Müzesi'nde karşılaştık. Bu konuyu kendilerine açınca, hemen genç bir delikanlı(koruması olabilir) lafa karışarak benimle ilgilendi. Sözkonusu tabelânın kaldırıldığını söyledi. İstiklâl Caddesi'nde dolaşan duyarlı kardeşlerimden, gerçekten kaldırıp, kaldırmadıklarını bana iletmelerini rica ederim. (ressam@suleymancete.com) Teşekkürlerimle...
Not-2 BANA YALAN SÖYLEDİ. Topbaş'ın yanındaki genç(koruması olabilir) bana yalan söyledi. Sözkonusu tabelanın kaldırıldığını söylemişti. Soruşturdum, tabela halen yerinde asılı duruyormuş. Teessüf ederim... Hizmetler böyle mi yapılıyor? İnsanları atlatarak, sorunları halletmek mümkün mü?
Bu konu, tarihi eserleri koruma bağlamında çok önemlidir. Bunca uğraşmaya rağmen en küçük bir kıpırdanma olmadığına göre, İstanbul'da ki tarihi eserlerin durumunu bir düşününüz.
BEYOĞLU'NDA GEZENLERİ, DUYARLI OLMAYA VE İLGİLİLERİ UYARMAYA DAVET EDİYORUM