Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '12

 
Kategori
İnançlar
 

Dini dayatmayı aşan bir Din Adamı.

Dini dayatmayı aşan bir Din Adamı.
 

Tarihte büyük keşifleri hep kaşif ve bilim adamlarının yaptığını duyarız. İstisna da olsa paradigma değiştirecek kadar büyük bilimsel buluşları yapanlar dini dogmayı yıkan din adamları arasından da çıkabiliyor. Polonyalı NİCOLAUS COPERNICUS (1473 -1543) Polonya’nın bir kasabasında Kilise rahibiydi. Ona da sıkı bir Katolik eğitim verilmişti. Ancak o meraklı olduğu için dinin dayattığı dünya görüşü ile kısıtlamadı kendisini. Matematik,astronomi,top kanunları,tıp ve ekonomi alanlarında araştırmalar ve çalışmalar yaparak meslektaşı diğer kilise adamları sadece Katolik dogma ile beyinleri yıkanır ve dünya görüşleri dar kalırken Copernicus bakış açısını genişletti. Bir yandan kilisedeki görevine devam ederken diğer yandan kilisenin dayattığı akıl tutulmasından kurtardı kendini.

Geceleri gökyüzünde yıldızlara bakarken bazılarının hareketlerinin farklı olduğunu farketti. Bunlar gökte birkaç gece belli bir yönde ilerlerken aniden yön değiştirip ters yöne doğru hareket ediyorlardı. Copernicus bunlara “gezegen” dedi. Bunların böyle hareket etmelerinin tek bir açıklaması olabilirdi. Ünlü filozof Ptolemy’nin iddia ettiği ve Katolik ulemanın benimsediği gibi güneş ve gezegenler dünya’nın etrafında değil, dünya ve gezegenler güneşin etrafında dönüyor olmalıydı. Copernicus bu görüşünü yıllar sonra hastalıktan ölüm döşeğine düşünceye kadar açıklamadı. Açıkladığı zaman da kıyamet koptu. Katolik ulema Copernicus’un görüşünü çürütmek için sözde bilim adamlarına karşı görüş beyan ettirdi. Aslında Copernicus’ın engizisyon tarafından yargılanıp muhtemelen yakılması ya da hapsedilmesi gerekiyordu. Ama yatalak diye ona birşey yapmadılar sadece teorisini karaladılar halkın arasında duyulmasını engellediler.

Copernicus’ın ölümünden nerdeyse 100 yıl sonra İtalyan bilim adamı GALILE 17inci yüzyılda icat ettiği teleskobu ile yaptığı gözlemlerde Jüpiter gezegeninin etrafındaki en büyük 4 uydusunu gözlemleyen ilk insan olmuştu. Bu gözlemlerine dayanarak Galile, Copernicus’ın 100 yıl önce ortaya attığı “Güneş Dünya’nın değil Dünya ve gezegenler Güneş’in etrafında dönüyor” görüşünün doğru olduğuna inandı. Copernicus gibi bu görüşünü saklamadı derhal açıkladı. Katolik Ulema sert çıktı. Galile ulemayı Venedik’teki gözetleme kulesinden teleskobu ile gözlem yapmaya davet edip iknaya çalıştı ama ikna edemedi. Katolik ulema Galile’den görüşlerini geri almasını emretti Galile kabul etmedi. Bunun üzerine engizisyon tarafından yargılanmaya mahkum edildi. Galile Papa’yı şahsen tanıyordu onu ziyaret edip bu yargılamanın yapılmamasını rica etti. Papa reddetti.

Romalı Katolik Kilisesi ünlü İtalyan bilim adamı GALİLE'yi 1633 yılında bir elini İncil’in üzerine basmaya zorlayarak tövbe etmeye ve Güneş Dünya’nın etrafında dönüyor diye yemin etmeye zorladı. Galile’nin bu yeminden sonra elini İncil’in üzerinden çekerken : “ ama gene de Dünya Güneş’in etrafında dönüyor” diye fısıldadığı söylenir. Engizisyon GALİLE’yi 8 yıl boyunca ev hapsine makum etmiş, Galile 1642 yılında 77 yaşında ölene kadar evinden çıkamamıştı. VATİKAN, GALİLE’nin haklı olduğunu onu mahkum ettikten ancak 350 yıl sonra kabul etti : 31 EKİM 1992’de Papa John Paul II Vatikan’ın hata ettiğini Galile’nin haklı olduğunu beyan etti.

Din adamı Copernicus’ın ve bilim adamı Galile’nin yaptıkları gibi herkes kendisine dayatılan dini dogmadan aklını kullanarak kurtulabilir. Atatürk’ün dediği gibi “ hayatta en hakiki yol gösterici ilimdir. İlimden başka yol gösterici aramak, gaflet, delalet ve cehalettir”.

Rasih Bensan 31 Ekim 2012

 

  

 
Toplam blog
: 368
: 2280
Kayıt tarihi
: 05.05.12
 
 

BİLİM özellikle astronomi ve çeşitli konularda araştırmacı ve yazar Amatör fotoğrafçı, Ka..