Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Eylül '10

 
Kategori
Üniversiteler
 

Diploma notu üniversiteliye ne ifade eder?

ÜNİVERSİTELİ VE DİPLOMA NOTU
Sevgili Üniversite öğrencisi Kardeşim,

Üniversitede okumaktasınız. Bu eğitiminizi tamamladığınız zaman sizlere eğitiminiz boyunca derslerinizdeki başarınıza göre bir okul tamamlama notu, yani diploma notu verecekler. Bu not öğrenim hayatınız boyunca sizlerin mesleki olarak aldığınız eğitimde ne kadar başarı gösterdiğinizi gösterecektir. Ancak bu not hayatınızı şekillendirmeyecek çoğu zaman. Çünkü asıl iş okulda değil, hayatta ve sosyal ilişkilerinizde göstereceğiniz başarıdadır.

Sevgili Kardeşim,

Yüksek lisan yaparken ve bir işe girerken her zaman diploma notunuz önünüze çıkacak. Tabii ki diploma notu yüksek olan avantajlı olacak ama, diploman notundan bir adım ilerde de insanın kendisini yazılı ve sözlü ifade ederek, iletişiminin sağlam olması ve karşısındaki insanı ikna etme kabiliyetinin gelişmesi daha büyük önem arz edecektir.

Sevgili Kardeşim,

Üniversite hayatını ve Üniversitede sizlerden neler istendiğini iyi kavrarsanız o zaman diploma notunuz da sizlerin arzuladığı oranda olacaktır. Sizler yeter ki planlı çalışmaya bakınız.Bazen öğrenciler “sınava daha çok var” diyerek durup durup sınav yaklaştığı zaman çalışarak o derslerden başarı sağlarlar ve hemen öğrendiklerini hemen unutarak Üniversite yaşantısının sizlere vermek istediği amaca ulaşamamış olursunuz .Halbuki dersi derste dinleyerek yavaş yavaş içine sindirerek öğrenen, öğrendiği konuyu hemen unutmaz.Mesela bir arkadaşla tanıştığımız zaman o insan ilgimizi çekmişse hemen onun ismini öğrenmeye çalışırız ve aklımızda tutarız.Ama sevmediğimiz bir insanın ismini ise hemen unuturuz.Okulda öğrenme ve not almada aynen böyle olur ve planlı çalışan, dersi derste dinleyen insan daha güzel ve istikrarlı notlar alır ki bu aynı zamanda da onun hayatta ne kadar başarı sağlayacağı ve mutlu olacağının da habercisidir bana göre .

Sevgili Üniversiteli Kardeşim,

Diploma notu önemli olduğu kadar, insanın dersten başka hiçbir şeyi görmeden devamlı olarak derse bakması sosyal hayata adapte olmaması ve sosyalleşememesi ilerde onun hayatta sıkıntı çekmesine sebep olur.Bu yüzden Üniversiteli bir genç en azından dersleri ile olduğu kadar sosyalleşmeye de bakması gerekmekte bana göre. Sosyal olan ama diploma notu fazla olmayan insan , sosyal olmayan ama diploma notu çok yüksek insandan daha yakındır hayatta başarıya.Ya da ben öyle algılamaktayım.

Sevgili Kardeşim,

Lise hayatımızda hocalarımız pek sosyal insanlar değildi ve küçük kasabada lise hayatımız olmuştu 5000 nüfuslu bir kasabada lise okumamıza rağmen , 15.000.000 nüfuslu İstanbul’da ülkemizin en ünlü hocalarından ders alarak Üniversite okumak bizleri hem sosyal insan yapmış , hem de diploma notumuzun da liseden daha yüksek olmasına vesile olmuştu.Demek ki sosyalleşmek aynı oranda insanın diploma notunun da yüksek olmasına sebep olmaktadır.Bu yüzden bende sizlere sosyal yaşantınızla , derslerinizi aynı paralelde geliştirmenizi şiddetle tavsiye etmekteyim.

Sevgili Kardeşim,

Çevremde Üniversite okuyan gençlere baktığım zaman , çoğunun yurt yaşantısı yerine ev yaşantısını tercih ettiğine şahit olmaktayım. Çoğu öğrenci de dersimiz var, çok zaman almakta derken sosyalleşmeyi unutmakta, sadece sınıf ve okul arkadaşlarından oluşan bir çevreye sıkıp kalmaktalar.Hep aynı insanlar, hep aynı yüzler ve aynı konuları da sosyalleşmek isteyip sosyalleşemeyen insanları sıkmakta ve hayattan zevk almalarına engel olmakta .Bu yüzden gençlere zaman zaman derslerini aksatmadan çevrelerinde kimlerin yaşadığına dikkat etmelerini , onlarla tanışarak merak ettikleri konularda fikir alış verişinde bulunmalarını da en azından diploma notlarının yüksek olmasın dikkat ettikleri gibi dikkat etmelerini tavsiye etmekteyim. Şikayet etmek yerine olumlu düşünmeyi öğrenerek güzelliklerden faydalanmaya bakmak insana daha büyük huzur ve mutluluk verecek, en az yüksek diploma notunun verdiği huzur ve mutluluk gibi.

Sevgili Üniversiteli Kardeşim,

Bir işe girerken diploma notunuza bakacaklar belki ama işe girdikten sonra artık diploma notunuza değil, sizin sosyal yönden kendinizi ne kadar geliştireceğiniz , ne kadar verimli olacağınız ve şirkete neler kazandıracağınıza bakacaklardır.Yani sizlerin diploma notunuz okulu tamamlayarak işe girene kadar geçerli olacak.Bir de derece yapmış okul birincisi falan olmuşsanız özgeçmişlerinizde sizin tercihinize göre “…. Okulunu dönem birincisi olarak tamamladı” ibaresi ile yer alacak, havanızın yerinde olmasını sağlayacaktır.Bu konuda dikkat etmenizi tavsiye etmekteyim.

Sevgili Kardeşim,

Derslerde öğrendiğiniz bilgileri hayatta ne kadar uygulayacağınız sizin başarınız belirler.Mesela diyelim ki siz Edebiyat öğretmenisiniz . Türk Edebiyatını çok iyi öğrenmişsiniz derslerinizi hep yüksek notlarla geçmişsimiz ama düşüncelerinizi ifade etme yeteneğiniz gelişmemiş ve öğrencilerinizle diyalogunuz iyi değil.Bu durumda sizlerin diploma notu size ne kadar faydalı olabilir sorarım .

Gene diyelim ki Tarih öğretmenisiniz Osmanlı Tarihini çok iyi bilmektesiniz, padişahların kişiliğini hatta ayakkabı numaralarını bile bilmektesiniz ama öğrencileri can kulağı ile dersi dinlemeye motive edememektesiniz sizin o yüksek not almış olmanız bu durumda ne ifade edebilir ki? İşte bu yüzden güzel konuşma, ikna etme ve insanlarla iyi geçinme yollarını güzel hale getirmek meslekte yükselmeye sebep olur.

Sevgili Kardeşim,

Diyelim ki , gene işletmeden mezun oldunuz ve işletme yönetimi dersiniz 100, hukuk 90 falan ama bankaya memur olarak girdiniz ve gelen insanlara bankanızın hizmetlerini bile anlatamamaktasınız.Bu arada da kriz çıktı . O zaman bu yüksek diploma notunuzun bir önemi kalmamakta ve sizlerin ikna gücü, sosyal ilişkileri iş yaşamında ön plana çıkmakta. Demek istediğim yani her konuda kendinizi geliştirmeniz iş yaşamınızda size başarı sağlar.

Sevgili kardeşim,

Hani derler ya , “ cevizin kabuğunu kıramayan insan cevizin tamamını kabuk sanırmış” Sizlerde hayatı Üniversite yaşamınız gibi algılarsanız o zaman hayatta büyük hayal kırıklıkları ve bunalımlar sizi bekliyor demektir.Bunları yaşamamak için sizlerin ders notlarınızla beraber hayatta sizlere lazım olacak sosyalleşme, iletişim ve mesleki bilgileri uygulayacak ortamlarda insanlarla beraber olma imkanlarını iyi değerlendirmeniz sizlerin her zaman yararına olacaktır.

Sevgili Kardeşim,

İlköğretim okulundan itibaren çalışmalarını planlı programlı olarak devam ettiren, lisede notlarını ve sosyal yaşantısını biraz daha artıran ve renklendiren, bu başarısını Üniversite yaşamında da devam ettiren ve en nihayetinde de öğrenim hayatı boyunca öğrendiklerini iş hayatına atıldığı zamanda devam ettiren insanın iş yaşamı da bu kadar isabetli olarak artmaya devam edecektir mutlaka olarak

Canım Kardeşim,

Bir ağabeyiniz olarak sizlerin geçtiği yollardan geçmiş bir insan olarak , deneyim ve bilgi birikimimi sizlerle paylaşmak bana büyük zevk vermektedir. Umarım bunları okuyunca da sizler anlattıklarımdan dersler alarak faydalanıyorsunuzdur.Bilerde bu umut ve heyecanla yazmaya devam edeceğiz.Yeter ki ülkemizde bilinçli ve farkındalık seviyesi yüksek insanlar çoğalsın ve hayat her zaman onlara mutluluklar versin

Başarılar dileklerimle hepinize.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..