Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '08

 
Kategori
Yeni Ürünler
 

Dış iskelet robotlar

Dış iskelet robotlar
 

google.


“Kısaca ‘HAL’ adı verilen robotik iskelet, ikinci iskelet gibi giyiliyor. Özellikle hastanelerde ve yaşlı yurtlarında hastabakıcılar ve hemşirelerin kullanması öngörülen harici iskelet, ağırlık kaldırmayı kolaylaştırıyor. Kaslarını kullanmakta zorlanan kimseler de, bu iskelet giysi sayesinde, rahatça hareket edebiliyor.

Bataryayla çalışan iskelet giysi; sırtı, bacakları ve kolları sarıyor. Üzerindeki sensörlerle kas faaliyetlerini algılayan sistem, mikro-motorlarını kullanarak harekete geçiyor ve yürürken, otururken, kalkarken, merdiven çıkarken, ağırlık kaldırırken, kaslara binen yükü, kendi üzerine alıyor.

Fabrika yılda 500 robot iskelet üretecek. İskelet giysinin fiyatının 8.000 dolar civarında olması bekleniyor.”

http://www.ntvmsnbc.com/news/443064.asp

Öncelikle adı: HAL, ‘Uzay Macerası 2001’deki bilgisayardır ve adı IBM’in harflerinin birer öncekilerinden oluşturlumşutur. HAL, öyküde ve filmde çıldırır ve astronotları öldürür. Dolayısıyla bu ad, kötü bir çağrışım yapacak.

Sonrası, çok çok iyi haber. Yaşlılıkta baston, sakarlık, yere düşme, kötürümlük, aşırı yorgunluk gibi sorunlar çözülmüş demektir.

Fiyatı da şimdiden makul. İleride daha da düşer.

Ancak üretim sayısı çok düşük, yalnızca G-8’de bu fiyatı ödeyebilecek durumda olup, ona gereksinim duyan, 100 milyonun üzerinde ve 65 yaşını geçmiş kişi var. Kaldı ki bu sağlık sigortası kapsamına alınabilecek bir şey, tekerlekli sandanlyeden farkı yok (ki elektrikli olanları da o kadar fiyatta).

Olsun. Oyuncak ve temizlikçi robotlar da sembolik miktarlarda üretilmeye başlanmıştı, onlardan şimdi milyonlarca var.

Robotlar yavaş yavaş yaşamın her alanına yerleşmeye başladı.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..