Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Dişlerinizin sararmasına engel olmak için

Dişlerinizin sararmasına engel olmak için
 

dişleriniz sararmasın


Dişlerin sararması, özellikle yeme içme alışkanlıkları ve yaşa bağlı olarak artan, pek çok kişinin gülüşünü etkileyen bir sorundur. Dişlerinizin sararmasına engel olmak için öncelikle sararmaya yol açan faktörlerin üzerinde durmak gerekir. dişlerde leke oluşturan başlıca sebep bazı alışkanlıklardır. Çay, kahve, şarap, sigara gibi maddelerin sık tüketimi sararmayı arttırır. Bu maddeler dişin en dış bölümü olan mine tabakasının lekelenesine yol açar. Ancak üzülmeyin, mine tabakası en kolay beyazlatılan bölümdür.

Dişin canlı kısmı olan dentin tabakası ise mine tabakasına daha zor beyazlatılır. Dentin canlı bir dokudur ve diğer canlı dokular gibi kaçınılmaz olarak yaşlanır. Dentin yaşlanmasının sonucu ise yaşlanmadır. Ancak dişlerimize gereken bakımı yaptığımızda yaşlanma yavaşlayacaktır.  Dişlerin sararması yaşlın ilerlemesinin getirdiği bir sonuç değildir..En azından sararmanın tek sebebi yaşın ilerlemesi değildir diyebiliriz. Özellikle yeterli bakım yapılmayan dişler ve ihmal edilen diş sorunları zamanından önce yaşlanmaya yol açar.

Dişler Neden Erken Yaşlanır?

Dişlerin erken yaşlanmaya başlasının özellikle 3 ana sebebi vardır:

  • Dişe alınan darbe: Düşme, çarpma gibi sebepler dişin yapısının bozulmasına sebep olur.
  • Diş gıcırdatma/sıkma: Dişlerin aşınmasına, küçülmesine, dişlerde sararmaya dışında diş kaybına varabilen sorunlara yol açan önemli bir sorundur.
  • Yetersiz beslenme: Tüm vücuda olduğu gibi dişler de beslenmeden etkilenir. Yetersiz beslenme sonucunda erken yaşlanması kaçınılmaz olur.

Dişlerinizi korumak için özellikle beslenmenize ve tam ağız bakımına özen göstermeniz çok önemlidir. Bunun dışında dişlerinizi darbelerden korumak, diş gıcırdatma probleminiz varsa tedavi ettirmek, sigaradan uzak durmak ve çay, kahve, şarap gibi leke veren maddelerin kullanımını azaltmanız faydalı olacaktır.

 
Toplam blog
: 20
: 151
Kayıt tarihi
: 06.04.16
 
 

Ağız ve diş sağlığı, diş tedavileri ve gülüş tasarımı hakkında merak edilenleri kişisel websitem ..