Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '22

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Diyabet ve Haşimato ilişkisi

HAŞİMATO VE DİYABET İLİŞKİSİ

Diyabet, birçok otoimmün hastalıkla birlikte ilerleyen bir hastalıktır. Haşimato da tip 1 ve tip 2 diyabetlilerde sıkça rastlanılan bir otoimmün hastalıktır. Üzüntü, stres, dengesiz tuz tüketimi gibi faktörler haşimatoyu tetiklemektedir. Diyabet varlığında immün sistem bozulmaları görüldüğü için haşimato tiroidi gibi otoimmün sistem hastalıklarında artış yaşanmaktadır. Kötü glisemik kontrolle ilerleyen diyabetlilerde guatra ve nodüllere daha sık rastlandığı ve tiroit hacminin daha fazla olduğu görülmüştür. Tip 1 diyabetli çocuklarda yapılan bir araştırmada yaş ve diyabet süresi arttıkça haşimato tiroidi riski artmaktadır. Yine aynı şekilde kız çocuklarında ve çölyak tanısı almış tip 1 diyabetlilerde haşimatoya yakalanma oranı daha yüksektir.

 

Haşimato Nedir?

Haşimato; tiroit bezi iltihaplı hastalıkların en sık görülen çeşididir. Bağışıklık sisteminin bozukluğundan kaynaklanır, endokrin sistem hastalığıdır. Vücudun ürettiği antikorlar tiroit hücrelerine saldırır ve zarar görmelerini sağlar. Tiroitlerde oluşan iltihaplar sonucunda tiroit bezleri tam olarak çalışamaz ve salgıladığı hormon düzeylerinde azalma meydana gelir. Haşimato da tiroit bezinin az çalışmasına etki eden etmenlerden birisidir. Tiroitin az çalışmasına “hipotiroidi” adı verilir.

 

Haşimato Neden Olur?

Bağışıklık sisteminin bozulmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Haşimato için önlem almak pek mümkün değildir, yapılan araştırmalar ailesel geçişin (genetik faktör) çok önemli rol oynadığı yönündedir. Bu sebeple aile geçmişinde haşimato varsa, yakalanma riski çok yüksektir. Genellikle orta yaşlarda ve erkeklerden ziyade kadınlarda görüldüğü tespit edilmiştir.

 

Haşimato Belirtileri Nelerdir?

En sık rastlanan belirtiler şunlardır: Guatr varlığı (tiroid bezi büyümesi), halsizlik, çabuk yorulma, üşüme, ellerde ve ayaklarda ödem, terlemenin azalması,  ses kısıklığı, anormal kilo artışı, iştah fazlalığı,  unutkanlık, konsantrasyon azalması, kadınlarda adetlerin azalması veya yokluğu, kabızlık vb.

 

Haşimato Tanısı Nasıl Konur?

Rutin kontroller için veya halsizlik, saç dökülmesi vb şikayetlerle yapılan kan tahlillerinde TSH, T3, T4 tahlillerinde bozukluk tiroit hastalıkları için en belirgin göstergelerden biridir. Bu değerlerde farklılık varsa tiroit yapı ve bozukluğu için ultrason çekilir. Esas ayırıcı tanı kanda anti-TPO ve anti-tiroglobulin antikor düzeylerinin yüksekliğidir.

 

Haşimato Tedavisi Nasıldır?

Tiroit seviyesi normal ise tedaviye ihtiyaç yoktur, düzenli aralıklarla kan tahlilleri kontrol ettirilmelidir. Eğer hipotiriodizm (tiroit seviyelerinde azalma) var ise –genellikle görülen tablo budur– ilaç ile ek hormon verilerek hastanın şikayetleri ortadan kaldırılır. Guatr (tiroit büyümesi) engellenemezse tiroit bezinin ameliyatla alınması gerekebilir.

 
Toplam blog
: 28
: 49
Kayıt tarihi
: 21.03.18
 
 

Çocukluk çağımdan itibaren 22 yıldır Tip 1 diyabetliyim. 2017 de kurduğum danışmanlık şirketinde öz..