Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Diyette çay ve kahve tüketimi

Diyette çay ve kahve tüketimi
 

Zayıflamak için önerdiğimiz beslenme programlarında danışanların ağızlarından çıkan ortak dert genellikle bu oluyor; ‘bundan sonra çay, kahve yasak mı?’


Bu soruyu tam olarak açıklamadan önce çay, kahvenin yanı sıra kolalı içecekler ve çikolata gibi besinlerde de bulunan kafein üzerine birkaç bilgi verelim.


Kafein; çay, kahve, çikolata ve kolalı içecekler gibi severek ve hemen hemen her gün tükettiğimiz besinlerin çoğunda doğal olarak bulunur.
Uyarıcı özelliğe sahiptir.
Yorgunluğu geciktirir ve duyarlı olan bireylerde uykusuzluğa neden olabilir.
Diüretik etkisinden dolayı su kabına neden olur. (Yani diyetle önerilen günlük su tüketimi miktarının içinde çay, kahve gibi içeceklerin sayılmamasının nedeni de budur.)


Diyetteki rolüne gelirsek; son zamanlarda yapılan araştırmalar, aslında kafeinin sanıldığı kadar düşman olmadığını ortaya çıkarıyor. İşte kahve ve çay başta olmak üzere gün içinde tükettiğimiz diğer besinlerle aldığımız kafein hakkındaki son gerçekler:

-Kafeinin alışkanlık yapma özelliği olduğu pek söylenemiyor. Fakat şunu unutmamak gerekir ki, düzenli ve yüksek düzeylerde kafein tüketerek beslenen bireylerde ani kafein kısıtlamaları yapmak, baş ağrısı, yorgunluk ve uykusuzluk gibi sorunlara neden olabiliyor. Ama bu etkiler en fazla 1 gün sürüyor.

-Son yapılan pek çok çalışmada kafeinin düzensiz kalp atımına neden olmadığı, kalp hastalıkları, kolesterol gibi hastalıkları tetiklemediği anlaşılıyor. Ancak duyarlı olan kişilerde tansiyonlarında hafif artışlar gözlenebiliyor. Fakat bu artış, merdiven çıkmakta olan bir bireyin tansiyonunda yaşanan artışla eşit miktarlarda.

-Kafein ile kanser arasında her hangi bir ilişki bulunamamış durumda.

-Bazı çalışmalarda kafein tüketimi sırasında idrarla kalsiyum atımının arttığı gözleniyor. Ancak bu artış kemiklerin yoğunluğunu etkileyecek bir miktara sahip değil.

-Gebe ve emzikli annelerde ise kafeinin yasak getirecek bir etkisi henüz gözlenmemiş.


Bütün bunlardan sonra özellikle zayıflama diyetlerinde çay ve kahve tüketimiyle ilgili şunlar söylenebilir;


Yüksek düzeylerdeki kafein tüketiminin verebileceği zararları düşünerek orta düzey kafein tüketmek önerilen bir durumdur. Orta düzey kafein tüketimlerine örnek;

Günde 1 fincan türk kahvesi

Günde 1 kupa filtre kahve

Günde 2 kupa/ 4 çay bardağı çay olarak verilebilir.

Çay ve kahve tüketirken kullanılan su gün içinde tüketilmesi gereken su miktarından sayılmamalıdır.

 
Toplam blog
: 24
: 4810
Kayıt tarihi
: 06.10.08
 
 

2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. Profesyonel anlamd..