Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '15

 
Kategori
Dünya
 

Doğru gözlem, eksik Analiz

Doğru gözlem, eksik Analiz
 

google


Arap Baharı’nın ABD’nin istediği gibi gidemeyeceği başından beridir belliydi, çünkü ABD’nin Ortadoğu uzmanları, olaya tümüyle dışarıdan bakageldiler. Demografik dinamikler hesaba katılmadı. Sözkonusu olan nüfusların tamamı, kabile toplumları ve proto-feodal kültürde yaşıyorlar. Oysa ABD, bilgi çağı ve internet dönemi kültürüne göre davrandı. Bugün Dünya’nın yarısı aktif okuryazar değil, telli telefon bile kullanmadı ve banka hesabı hiç olmadı. Bu insanları, birer tüketim makinası yapamazsınız. Üstüne de, ABD düşmanı kılarsınız, kıldınız da.

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, bazı gözlemlerde bulunmuş ve bunlara yönelik yorumlar yapmış. Gözlemler doğru ama bir noktadan sonra analizi eksik kalmakta.

Dediklerine bakalım:

“Esad 20 kilometre ilerde. En az 30 tane grup var. Bunlarla anlaşmak mümkün değil, çoğu Suriyeli değil. Bu savaş bittiği zaman, her ülkenin bir IŞİD’i, bir El Kaidesi, bir El Nusrası olacak. Her ülkenin bir ÖSO’su olacak. İngiltere’den 200 kişi geldiyse, döndüğünde 200 IŞİD militanı olacak. Türkiye’de en az 5 bin IŞİD militanı olacak.”

http://www.taraf.com.tr/politika/savas-bittiginde-her-ulkenin-isidi-olacak/

Grupların çokluğu doğru. Zaten kabile bölünmesi, bu türden bir kalabalığa yol açıyor. Sorun, bunların önümüzdeki 10 yılda hangilerinin güçlenip sorun yaratacağı. Küçücük Filistin’de bile onlarca grup var ama eskiden FKÖ güçlüydü, şimdi Hamas güçlü. Diğer gruplar ise hala baki. Bir de, gruplar sürekli ad değiştirerek devam ediyor.

AB ülkelerinden gelen ve militan olan Müslümanlar, G-7 ülkelerinde yaşarken kendine yaşama nedeni, anlamı veya değeri yaratamayan insanlar. Onlar beyaz Müslüman. 30 yıl boyunca savaşçı kalamazlar. İçlerinden belki binde biri bir Carlos olabilir, o da belki. Bu aşırı kutupsallıkları da, G-7 ülkelerinde yaşamalarından ileri gelmekte. Sonradan Müslüman olma sayılırlar, o nedenle de dozu abartıyorlar, çünkü asıl düşmanları Hristiyanlar, oysa buraya gelip, Müslüman-Müslüman savaşı yapıyorlar.

Her ülkenin bir terörist çekirdeğine sahip olması, zaten 1968’den beridir süren bir gelenek. Ancak, hem G-7 ülkeleri terör konusunda çok uzman, hem de bu militanlar zaten izleniyorlar: Dönünce kendi ülkelerinde eylem yapmaları, imkansıza yakın olasılıkta.

IŞİD, nedense hem El Kaide’ye, hem de Hizbullah’a saldırdı. Bu bir yerellik. Hiç Ortadoğu dışında eylem yapmadı. Bu, diğer bir yerellik. Saldırdığı kurumların geleneğinden geliyor. Bu da, diğer bir yerellik: Şu an IŞİD’in yaptığı, babasına saldırmak gibi bir şey.

Toplamda bakarsak, son 5 yıllık gelişmeler, ne ABD’nin, ne de AB’nin yararına oldu. Yalnızca İslam Dünyası, başladığı noktadan birkaç yüzyıl daha geriye düştü. Tüketim toplumu açısından bakılınca, şeriatçıların iyi tüketiciler olacağını ummak, biraz çarşıya uymayacak evdeki hesap gibi.

Şeker, bunları göremiyor, çünkü ağaca bakmaktan ormanı göremiyor.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..