Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Şerafettin Saraçoğlu Dermatoloji Uzmanı

http://blog.milliyet.com.tr/serafettinsaracoglu

23 Ağustos '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Doğum Lekesi ve tedavi yöntemleri

Doğum Lekesi ve tedavi yöntemleri
 

Doğum Lekesi ve Tedavi Yöntemleri


Doğum lekesi olarak isimlendirilen başlıca sorun damarsal doğum lekeleridir. Şarap lekesi, (Port Wine Stain - PWS), gülleme gibi isimlerle de anılan doğum lekeleri toplumda yeni doğanların %0.3 ünde görülen bir sorundur. Yüz, boyun, ense, uzuvlar ve gövdede görülebilir.

Doğum lekeleri adından da anlaşılacağı üzere doğumdan itibaren vardır ve kendiliğinden yok olmazlar. Büyük çoğunluğu olduğu gibi kalmakla birlikte bazı vakalarda yaş alma ile renginde koyulaşma, boyutunda artma ve şekilsel sorunlar yaşatma gibi ek sorunlar görülebilmektedir.

Doğumsal damarsal lekelerin neden oluştuğunu çok bilmiyoruz ama yapılan genetik incelemelerde özellikle şiddetli vakalarda kromozomsal değişikliklere bağlı olduğu gösterilmiştir.

Sıklıkla doğumsal olmayan ve hemanjiom olarak isimlendirdiğimiz edinsel damar benleri ile karıştırılırlar. Hemanjiomlar genelde doğumdan sonra belirir ve zamanla büyür ve belli bir süre sonra gerilerler. Bu nedenle ayırt edilmesi gereken iki farklı sorundur.

Doğum lekeleri kendi haline bırakılırsa gerilemez. Tedavisinde sıklıkla lazerler ve diğer ışık kaynakları kullanılır. En ideal tedavi lazeri Pulsed Dye lazer olarak tanımlanan 585 nm dalga boylu Flush lamped Pulsed Dye lazer dir. Fakat bazı vakalarda 1064 nm Nd-YAG lazer veya 532 nm frekansı katlanmış Nd-YAG, dar bant IPL sistemleri kullanılabiliyor.

Tedaviye başlangıç yaşı hakkında dünyada da bir standart yoktur. Fakat tecrübelerimize dayanarak mümkün olduğunca erken başlanması alınacak yanıtı etkilediğini söyleyebilirim. Bir yaş altı çocuklarda deri ince, alan dar ve ten daha açık tondadır. Bu nedenle az seansta daha etkili sonuçlar alınma şansı fazla oluyor.

 
 
Toplam blog
: 43
: 350
Kayıt tarihi
: 17.12.13
 
 

Uz.Dr.Şerafettin Saraçoğlu 1965 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve lise eğitimini İstanbul'..