Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '19

 
Kategori
Alternatif Tatil
 

Doğunun Parlayan Merkezi

Şifalı sular, sağlık tesisleri, termal kaynaklar insanlığın çok eski çağlardan beri başvurduğu deva kaynaklarıdır. Türkiye’nin termal kaynaklar bakımında ilk 7 bölgeden birisi olması, büyük termal turizm potansiyeline sahip olması, nitekim birçok ilde de bu alanda yatırımlara vesile olmuştur. Türkiye’nin termal turizm alanında meşhur ili olan Afyon’dan sonra doğuda parlayan yıldız olarak görülen Erzurum ili, termal tesis ve hastaneleriyle sağlık turizminin potansiyel illeri arasında yer almaktadır.

Erzurum çeşitli termal kaynaklara sahip, oldukça altyapı olarak yeraltı kaynakları bakımından zengin illerden birisidir. Erzurum merkezi ve ilçelerinde 170’den fazla termal kaynak olanağı mevcuttur. Pasinler (Hasankale – Gala), Aziziye (Ilıca) ilçelerinde termal otel ve kaplıcalar, Köprüköy ilçesindeçamur havuzları, Akdağ, Arzuti, Meman (Tekman), Hamzan (Tekman), Çimenözü (Çat) ve Hızırilyas (Horasan) ilçelerinde ilkel termal tesisler mevcuttur. Bu tesislerin biran evvel yenilenmesi, standartlara uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

Erzurum ili, termal turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen, ne yazık ki, gerekli değer ve yatırımlarla gelişim gösterememiş, ülke genelindeki her alanda olduğu gibi Erzurum Termal Turizm alanında da geri kalmıştır. Ekonomiye ve uluslararası turizm alanına neredeyse hiç katkı sağlayıp, pastadan pay alamamaktadır.

Erzurum İli Aziziye Ilıca Kaplıcaları ve Pasinler Hasankale Kaplıcalarından İbaret Değildir!

Erzurum termal kaynak bakımından oldukça zengin olup, çamur banyosu (Köprüköy Kaplıcaları), termal otel ve kaplıca (Pasinler), Hızırilyas köyü kaplıcaları, Akdağ kaplıcası, dinarkom, aygırgöl, çelgürlü köyü maden suyu ve termal kaynakları ve dahası değerlendirilmeyi bekliyor.

Kış turizmi, alternatif turizm bünyesinde kır, dağ ve salcılık turizmi, termal turizm ve dahası Erzurum ilinin potansiyeli dâhilindedir.

Termal Ne Demektir?

Sıcak, doğal, şifa veren kaynak suyu demektir. [1]

Termal Sözcüğü Türkçe Karşılıkları: Kaplıca, Ilıca, İçme, Çermik. Ayrıca Termal, SPA, Şifalı Su, Deva Kaynağı, Devahane, Hamam vb. sözcükler de halk ağzında termal kaynak ve tesisler için kullanılmaktadır.



[1] Site: “Termal”, Rastgele Sözcük,  http://www.rastgelelik.com/termal

 
Toplam blog
: 16
: 3391
Kayıt tarihi
: 24.09.14
 
 

Alman dili ve edebiyatı mezunuyum. Batı edebiyatı üzerine çalışmaların yanı sıra bilim kurgu, fan..