- Kategori
- Türkiye Ekonomisi
Döviz kuruyla faiz oranının dansı ve Merkez Bankası

Ekonominin gerçek merkezi MERKEZ BANKASI
Ekonominin ana faktörlerini; para politikası (döviz kuru-faiz oranı), vergi politikası (türleri, dağılımı ve oranları), istihdam politikası (prim oranları, sektörel ve bölgesel teşvikler, çıraklık ve emeklilik şartları), Dış ticaret (ihracat ve ithalat, teşvik ve ÖTV) politikası ile küresel ekonomik şartlara entegresyon olarak özetlersek sanırım ekonominin büyük çoğunluğunu (tamamına yakınını) kapsamış olur.
Bütün bu faktörler kendi piyasalarını oluştururken, entegrasyonları da ekonominin genel dengelerini ve performansını oluşturmaktadır. TALEP-ARZ işlerliğinin sağlanması ekonominin genel dengesi ve hak ettiği performans için temel makenizmayken, TALEP-ARZ yerine kurumların müdahelesinin optimallik yerine negatiflik ürettiğini ve en dengesiz durumun Merkez Bankası iniyatifindeki faiz-kur politkası olduğunu gözlüyorum.
PARA POLİTİKASI; Parayı (TL ve Dövizi) ekonominin damarlarında dolaşan kana, döviz kurunu büyük tansiyona, faiz oranınıda küçük tansiyona benzetilebilir. İkisi (döviz ve faiz poilitikası) dengede değilse ekonominin finansal akışı (kan dolaşımı, tansiyonu) dengede değildir.
Döviz kurunun; serbest piyasada anlık tepkilerle talep arz işlerliğiyle belirlenirken, Faiz oranının; Merkez Bankası kararına bağlı olması para piyasasında (ve dolayısıyla ekonomide) dengesizliğe neden olmaktadır.
Döviz piyasası gibi faiz piyasası da oluşturulup, faiz oranı da döviz kuru gibi piyasada günlük belirlense döviz kuru ve faiz oranı dalgalanmaları minumuma inerek ekonominin dalgalanmaları da minumuma inmiş olur. Böyle olursa Merkez Bankasının ekonomiye müdaheleside minimuma iner.
Ekonominin dengeleri 'talep-arz' makenizmaları yerine kurumsal müdahelere bağlı olduğu sürece, (döviz kuru baskı altında tutulduğu, faiz oranları günlük belirlenmediği sürece) ekonominin dengesinde süreklilik sağlanamaz; opersayona, spekülasyona ve ranta açık olur...
Ekonominin genel dengesi için, tabii ki; vergi, dış ticaret ve istihdam politikalarının da akılcı olması gerekir, bu konular ayrıca irdelenecek başlıklardır...