Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Dövme yaptırmak günah mı?

Dövme yaptırmak günah mı?
 

Uzun zamandır aklımda dövme yaptırmak var. İyi bir yer, güzel bir model arıyorum. En sonunda Bağdat Caddesi' nde çalıştığım yerden bir arkadaşımın yakın arkadaşı olan bir yer buldum. Sadece model kaldı sorun olarak. Model önemli çünkü sildirmedikçe ömür boyu sizinle dolaşacak dövmeniz. Bir modele gözüm kaydı Atatürk’ ün Afyon’ da çekilmiş o meşhur resmi gayet de güzeldi ve fakat o kadar çok model var ki şu mu, bu olsun derken karar veremiyorsunuz.

Birkaç arkadaşım daha aynı arayıştaydı haberleştik ne zaman yaptıralım planına girdik. Sonra biri dövmenin günah olduğunu, dövmesi olan insanın abdest alamayacağını söyledi. Masada olan herkesten " haydaaaa " diye bir ses yükseldi. İnsanların aklına bir kere şüphe çöktü, görevi ben devraldım ve " araştıracağım " dedim. Bir çok yerde araştırma yaptım. Bazı yerlerde mekruh yazıyordu, bazı yerler günah yazıyordu. Sonra Diyanet İşlerinin Başkanlığı' nın sitesine girerek şu bilgiye ulaştım.

Vücutta Kalıcı İz Bırakan Tasarruflar

“ Dövme ( veşm ) yaptırma, Hz. Peygamber’ in hadislerinde şiddetle yasaklanıp lânetlenmiş ( Buhârî, “Libâs”, 85-87; Müslim, “Libâs”, 119 ), İslâm bilginleri de bunu, Allah’ ın yarattığı şekil ve surette kalıcı değişiklik meydana getirdiği için câiz görmemişlerdir. Hatta başta Şâfiîler olmak üzere bir grup âlim, dövme yapılan yerde biriken kanın necis, pis olduğunu, dövmeyi yok etmenin vâcip olduğunu da ilâve ederler.

Dişlerin güzellik için törpülenerek seyrekleştirilmesi de ( teflîc ) hadiste yasaklanmıştır ( Buhârî, “Libâs”, 86; Müslim, “Libâs”, 119 ). Bu sebeple İslâm âlimleri tedavi kastı olmaksızın sırf güzellik için dişlerin seyrekleştirilmesini Allah’ ın yaratışını değiştirme olarak tanımlayıp câiz görmezler. Çünkü dövme, dağlama, dişleri seyrekleştirme gibi tasarruflarda tedaviden çok estetik görünüm, yaratıldığı şekil ve sureti düzeltme / değiştirme maksadı hâkimdir. Buna karşılık fakihler, dişlerin gümüşle, hatta altınla bağlanarak sağlamlaştırılmasını tedavi ve ihtiyaç noktasından değerlendirdiği için câiz görmüşlerdir. Ağız ve diş sağlığının korunması için yapılan tedaviler, diş dolgu ve kaplamaları da böyledir.

Kızların kulaklarının küpe için delinmesi de, süslenme hakkının kapsamında mütalaa edilerek câiz görülmüştür. ”


Bu bilgiden sonra diğer araştırmalarımda da şunu gördüm; dövme yaptıranın abdestle alakalı bir sorunu olmuyor, çünkü dövme derinin altına yapılıyor, abdestte ise derinin üstü yıkanıyor. Bu konuda bir sıkıntı yok yani.

Ve fakat görüldüğü gibi dinde dövme şiddetle yasaklanmış ve lanetlenmiş.

Bundan sonrası yaptıracak olanın insiyatifine kalmış. Biz hala karar veremedik dövme konusuna. O kadar da güzel modeller var ki insan hangisini yaptıracağına şaşırıyor. Durumun şöyle de bir özeti var.

Her koyun kendi bacağından asılır, herkes kendi özgür iradesiyle ne yapacağına karar vermeli ve kararına göre hareket etmeli.

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..