Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '22

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

DÜNYA GÜNDEMİNDE KORONA (16)

      DÜNYA GÜNDEMİNDE

 

KORONAVİRUS DAHA BİTMEDİ (16)

NOT: Mübarek Muharrem ayına girdiğimiz şu günlerde, Türkiye’nin başkenti Ankara’da Cemevine yapılan bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, Alevi kardeşlerimize geçmiş olsun, mübarek Muharrem ayının hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.  (  A.GÜLER                                                    Abdülkadir GÜLER

 

Merhaba sevgili okurlarım.

Bu baş belası Korona Virüs konusunda ilkyazım 16.11 2020, en son yazımda 31 Aralık 2022’de yazılmıştı. Aradan aşağı yukarı iki buçuk yıl gibi bir zaman geçti. En son yazımda şöyle demiştim. İnşallah bu son yazım olacak diye. Maalesef düşündüğümüz gibi olmadı, Koronavirus azaldı, bitti bitecek diye ümit ediyorduk. Ne yazık son günlerde yine vakalar artmaya başladı. Notlarıma devam ediyorum. IV. Ajandam da bitmek üzere. Not aldıklarımın sayısı 1200 ‘e ulaştı. Daha önce de söylemiştim, bir kitap olacak galiba. Bu notlarım gelecekte bir kaynak olur diye düşünüyorum. Geçmişte olduğu gibi aldığım notların bir kısmını bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum:

 

  • - 23 Nisan 2022’de Vaka sayısı 2 bin 350 iken 18 vatandaşımız vefat etmişlerdi. Vefat edenlere Allah’tan rahmet,  yakınlarına baş sağlığı diliyorum.
  • - Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca, vakaların azaldığını söylüyordu. Vakaların 2000’nin altına düştüğünü kimi zaman ifade ediyordu.
  • - Kurban Bayramına ulaştık. Kurban Bayramını kardeşçe birlikte kutladık. Bayram 9 gün sürdü.  Bayram günlerinde kurallara uyalım denildi. Bayram günlerinde seyahat etkileri artırıyor. Derken vakalar 2600’lere ulaştı. (25.04.2022)
  • - Bir ara vakalar azalınca maske takma zorunluğu kaldırıldı. ( 26.4.2022)
  • - Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer tarafından 27 Nisan 2022 ‘den itibaren okullarda zorunlu maske kaldırıldı” diye bir beyanat verildi.
  • - Buna göre maskelere veda edildi. Okullar dâhil kapalı alanlardaki maske kullanma zorunluğu kalktı. Sadece toplu taşımada ve sağlık kuruluşlarında bir müddet daha  ( maske takma işi) devam edecek. Bu günlerde vaka sayılarında düşüş görüldü. ( 27 Nisan 2022)
  • - Bizler böyle düşünürken Çin’de vakalar artmaya başladı. Biz de okullar tatil edildi( 1 Mayıs 2022).
  •  - Çin’de vakalar armaya devam ederken İngiltere’de Covid- 19 görüldü ve tedbirler alınmaya başlandı. Çin’de ve İngiltere’ de okulların bir kısmı tatil edildi.
  • - Bu arada bilim adamlarımızdan Prof. Dr. Sayın Mehmet Ceyhan bazı uyarılarda bulundu. “ Bu işin şakası yok, kurallara uymak zorundayız “ dedi. ( 10 Mayıs 2022)
  • - Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yılmaz Büyükerşen Koronaya yakalandı. Ona da geçmiş olsun diyorum ( 19.5.2022)
  • - Beyaz Saray ABD Başkanı Joe Biden‘de Koronaya yakalandığını öğrendik. Ona da geçmiş olsun diyorum, bu insani bir dileğimdir.    
  • - Bizler Korona virüsten kurtulduk derken bir de Maymun Çiçeği çıktı. Maymun Çiçeğinin 75 ülkede görüldü, konu ile ilgili habereler basında yer aldı. Bir bu eksikti. Bizde vakalar azalırken Avrupa’da vakalar yeniden artmaya başladı. ( 24.6.2022)  
  • - Konunun uzmanlarından Prof. Dr. Bengi Başer de uyarmaya başladı. Sayın BAŞER: Kapalı alanlarda ve seyahatlerde mutlaka maske tanınız  “ diye uyarılarda bulundu.  Yeni bir dalga geliyor, önümüzdeki son baharda bir daha maske takabiliriz” dedi.  
  • - Dünya Sağlık Örgütü ilgilileri: Korona daha bitmedi, Tedbirli olalım  “ diye uyardı. (27.6.2022)
  • - Türkiye’de son bir haftada Coronavirüsten 57 bin kişinin testi pozitif çıktı. (6.7.2022)  
  • - Son günlerde aldığımız bilgilere göre Korona virüs artmaya başladı. Hem de geçmiş günlere göre de iki kat daha fazla görüldü. Prof. Dr. Bengi Başer son günlerde Vakaların günde 100 binlere uylaştığını ifade ediyor.
  •  
  • - Göğüs Hastalıkları Ana Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Muzaffer Metintaş diyor ki: Bugün itibariyle hemen herkesin korona virüs ile karşılaşma şansı oldukça yüksek, hepimiz bu şekilde bu virüsle karşılayacağız. O zaman yapılması gereken temas sırasında alınacak virüs yükünün olabilince tedbirli olmamız gerekir” dedi.    

 

“Özetle kanaatim şu: Temas yoğunluğu fazla olunca aşı yeterli korumayı yapamıyor. Hâlâ maske, mesafe ve kısa süreli temas kritik husus. Aşı hastalığı engellemiyor, ağırlığı, yoğun bakım ve ölüm riskini azalabiliyor.”

Sonuç olarak kurban Bayramı sonrası daha önce söylenen tedbirlere uymadık veya  korona virüs azalıyor diye  düşündük öyle de olmadı. Her geçen gün biraz daha vakalar artmaya başladı. Bu işin şakası yoktur. Maske, temas ve hijyene dikkat etmeliyiz. Kalabalık ortamlardan uzak kalmalı ve seyahatlerde mutlaka maske takmalıyız. Bu işin şakası yoktur.

Korona Virüs ’ten dolayı eşten, dosttan da uzak kaldık. Bu melanet hastalık koca evreni perişan etti. Sanat ve kütür dünyamızda öyküler, hikayeler ve edebiyatımızın çeşitli  kollarında  yazılar yazıldı, karikatürler çizildi, şiirler yazıldı. Şair arkadaşlarımdan Ethem GÜNEN’ in bu konuda yazdığı ve ilgimi çeken bir şiiri oldu. KOVİD- 19 adını verdiği şiirini sizlerle paylaşmak, bu vesileyle şair arkadaşım Ethem Günen’e selam ve sevgiler gönderiyorum.  

 

              KOVİD- 19

Hükümranlık meğerse elde değilmiş

Makamı, mevkii çoktan bıraktık

Bizim için yaratılan bunca nimet içinde

Malın mülkün hiçliğini şimdi anladık

 

Ne lazımdı dünyada, ne gerekliydi bize

Bir çırpıda alındı özgürlük elimizden.

Bırak sokakta gezmeyi, bahçe bile yasak

Herkes şimdi  habersiz bu garip halimizden.  

 

Şükürle anıyoruz uyanmayı sabaha

Özlemeye devam kadim dostlukları.

Nerede anne, baba, nerede arkadaşlar

Çoktan bıraktık biz olmazsa olmazları.  

 

Boşuna bunca kibir, tevazu gerek bize

Ne olduğu belirsiz bir umandayız şimdi.

Nerede hata yaptık neyi çok istedik de

Hatırlattı insanlığa her şey sizin değil diye.

 

Kapandı gönül gözü, çalmaz oldu sazende

İnsanlık yas tutuyor her gün bunca ölüme

Camilerde kimse yok, hüzünlü şimdi Kâbe

Kâinat bir çırpıda, teslim oldu illete…(1)

                       Ethem GÜNEN

  • İLESAM Dergisi Sayı:25, Eylül 2020- Ankara

---------------------------------------------------------------------------------------------------

NOT: Mübarek Muharrem ayına girdiğimiz şu günlerde, Türkiye’nin başkenti Ankara’da Cemevine yapılan bu menfur saldırıyı şiddetle kınıyor, Alevi kardeşlerimize geçmiş olsun, mübarek Muharrem ayının hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.  (  A.GÜLER 

 

 

 

 

     Abdülkadir GÜLER 

  30 Temmuz 2022-  SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..