Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Dünya Şiir Günü kutlamaları

Dünya Şiir Günü kutlamaları
 

"Yalın sözü yeğlese de yalınayak değildir şiir!"

Kemal Özer

Tüm dünyada, edebiyat türleri içinde yazılması ve başka dillere çevrilmesi en zor olan şiiri okumayı, yazmayı, çevirmeyi, yayınlamayı, öğretmeyi, tanıtmayı, yaygınlaştırmayı amaçlayan 21 Mart DÜNYA ŞİİR GÜNÜ ülkemizin bir çok kentinde olduğu gibi, İzmir’de de yarından itibaren kutlanacak. İzmir’de dört yıldan bu yana uluslararası boyutta kutlanıyor Dünya Şiir Günü. Bu yıl beşincisi düzenlenen etkinlikler, 20 Mart Cuma günü başlayacak. Onur Konuğu ünlü şair Ahmet Oktay. Tanıtım kitapçığında “İzmir Balkanlar’dan gelen duygu yüklü şairlerin etkisinde!” diyor. Demek ki bu kez Balkanlar’dan bu kez soğuk ve yağışlı bir hava değil, şiirin sıcak rüzgârları esecek İzmir’de. Ayrıca ülkemizin de seçkin bir çok şairi yer alacak izlencelerde. Üç gün boyunca İzmir’in Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde İzmirli sanat ve edebiyat severler şiire doyacaklar.

Belki merak eden dostlarımız olabilir diye Dünya Şiir Günü tarihçesine bir göz atalım mı, ne dersiniz? Dünya Şiir Günü, 1996 yılında (halen Uluslararası P.E.N. Türkiye Merkezi Başkanı olan ) Şair Tarık Günersel ile Şair Gülseli İnal'ın böyle bir gün olması önerisiyle başladı. Bu öneri Şiir Uzayı Laboratuarı üyeleri Prof. Talat Halman, Mehmet H. Doğan, Mazhar Candan, Şükran Kozalı ve Hakan İşcen tarafından da benimsendi. Böylece ilk kez 21 Nisan 1996 günü çeşitli dillerde şiirlerle kutlandı.

Dünya Şiir Günü projesi 1997 yılında Edinburg'da yapılan Uluslararası
PEN Merkezi Dünya Kongresi gündemine alındı. Tarık Günersel 1997'de
İskoçya'daki Uluslararası Kongre'ye katıldı, Dünya Şiir Günü önerisini
Delegeler Meclisinde sundu. Uluslararası P.E.N. benimsediği bu öneriyi UNESCO'ya götürdü. UNESCO 1999 yılında Paris'te gerçekleştirilen 30. oturumunda 21 Mart gününü DÜNYA ŞİİR GÜNÜ ilan etti ve UNESCO Kültür Takvimine aldı. Daha sonra da tüm ülkeleri her yıl 21 Mart’ı şiir günü olarak kutlamaya çağırdı.
Böylece Dünya Şiir Günü'nün dünya çapında kutlanmasında Türk
edebiyatçıları belirleyici rol oynamış oldu.

Yılda bir kez de olsa geniş katılımlı, anlamlı törenlerle kutlamaların yapılması, şiir adına beni hep mutlu kılıyor.

Her yıl ülkemizin çağdaş, saygın şairlerince kaleme alınan Dünya Şiir Günü bildirisini bu yıl ünlü şair Kemal Özer “Yalın söz yeğlese de yalınayak değildir şiir!” başlığı altında kaleme aldı. Bu bildiriyi şiire sevdalı, şiirle uğraşan, okuyan, yazan Milliyet Blog yazar ve okurlarıyla da paylaşmak istiyorum.

“Bir yüzleşme günündeyiz yine. Yine şiire bakıyoruz. Yine şiir ne işe yarar diyenlerle göz göze gelerek.

Sesimizde yankılanan yine öncelikli bir soru: Hangi niteliklerle yüz yüze getirir bizi şiir?

Sayabiliriz o niteliklerin birkaçını hemen: Yaratıcı eyleme merak, dönüşü olmayana cesaret, sıradana açılan savaş, emeğe gösterilen saygı, duyarlığa tanınan özgürlük, tasarlananı genişleten ufuk...

Şöyle diyebiliriz örneğin:

“Çin Seddi bittiği akşam duvarcılar nereye gittiler?” diye soran meraktır şiir.

Kralı çıplak gördüğünde korkağın söyleyemediği cesur sözdür.

Sıradanın yavanlığına başkaldıran çeşitlilik, emeği hor görene indirilen tokattır.

Duyarlığı sınırlı tutanın karşısına yeni bir dil ile, tasarlananı güdük bırakanın karşısına yeni bir dünya ile çıkandır.

Neruda'nın dediğini bir kez daha yineleyebiliriz öyleyse: Yedi canlıdır şiir. Bunca sömürü ve yoksulluğun insana yaşamı dar ettiği, işkence ve savaşlarla bunca zulmün, zorbalığın, kıyımın yeryüzünü kana boğduğu günlerde şiirin payına da canından olanların acısı düşer, soluğunun önüne birtakım engeller dikilir. Ama her keresinde yeniden canlanacaktır o, yüzleşmek için ayağa yeniden kalkacaktır.

Her yüzleşme gününde kıyıcıya, zorbaya, işgalciye karşı diyeceği bir söz, yapacağı bir eylem, her yüzleşme gününde suskun kalanlara, boyun eğenlere karşı dolaşıma çıkaracağı bir öfke vardır çünkü. Eylemini kendisi kalarak gerçekleştirmeyi, öfkesini sözcüklere bürüyerek biriktirmeyi, sözünü çoğu kez yalın söylemeyi yeğlese de, onlarla kıyıcının, zorbanın, işgalcinin ve suskunluğun üstüne yürürken yalınayak değildir. Çıkarıp kafalarına fırlatacağı bir ayakkabısı her zaman vardır.

Hepimizin Dünya Şiir Günü kutlu olsun. Şiir gibi güzel, anlamlı, özenli, onurlu, seçkin geçsin günleriniz.

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..