Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '12

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

Dünya üzerinde kadın olmak …

Dünya üzerinde kadın olmak …
 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü…

Yapılan araştırmalar göstermektedir ki; Dünya üzerinde yapılan işlerin % 66 sı kadınlar tarafından görülmektedir. Yani işlerin yoğunluğu kadınların üzerindedir peki bunun karşılığında dünya üzerindeki gelirin % 10’luk kısmına sahip olmaları aslında kadınların emeklerinin karşılığının verilmediğinin açık bir göstergesidir. Diğer taraftan ise dünya üzerindeki mal varlıklarının sadece % 1 lik kısmı kadınlara aittir.

Kısacası tüm dünya üzerinde erkek egemen bir hayat tarzı yaşanmaktadır.

Bunun sebebi ne olabilir diye düşündüğümüzde en başta töre, kültür gibi geçmişten gelme kadına bakış açısı ön plandadır.

Tuhaftır aslında bu kadının değersizliği atasözlerine bile girmiştir.

‘’ KADININ KARNINDAN SIPAYI, SIRTINDAN SOPAYI EKSİK ETMEYECEKSİN…’’

İşte toplumumuzda kadına bakış açısına bir örnek…

Kadın toplumda doğurmakla ve erkeğe hizmet etmekle yükümlü modern köle anlayışının kurbanıdır…

İşyerlerinde bakıldığında aynı işi yapmış olsalar bile çoğunlukla kadınlar daha az ücret almaktadırlar.

Kırsal kesimlerde çoğu yerde insanlar çocuk sayılarını söylerken kızları hesaba dahi katmazlar…

Başlık parası adı altında çoğu bölgede kızlar bir araç mezat sistemi ile satılmaktadır. Bu durum o kadar ilerletilmiştir ki; baba başlık parasını aldığında isterseler kıza resmi nikah yapmasınlar hiç önemli değildir. Önemli olan ticarette zarar edilmemiş olsun. Kızı nikahlanmış nikahlanmamış önemi yoktur.

Aynı baba birde utanmadan kızına telli duvaklı kapıdan çıkarken şu nasihatte bulunur; SEN BU KAPIDAN GELİNLİKLE ÇIKTIN KEFENLE DÖNERSİN…

İşte bu yüzdendir ki; kadınlarımızın % 58 i daha evlendikleri ilk günde şiddet görmektedir.  Bir kısmı ise bu şiddet ile birlikte baba evlerine kefenle dönmektedirler. Kuma sistemi ise kadınların ne kadar mağdur edildiğinin başka bir yönüdür. Evini eşini  ocağını başka kadınlarla paylaşmak zorunda bırakılmak…

Bunların temelinde erkeklerin kendilerini üstün görmeleri yatmaktadır.

Küresel olarak, on beş ile kırk beş yaş arası kadınlar, kanser, sıtma, trafik kazaları ve savaşlardan daha ziyade, erkek şiddetinin sonucu hayatını kaybetmekte veya sakatlanmaktadır.

Şimdi dünyada ve ülkemizde görünen bu durum karşısında Dünya Kadınlar Gününü kutlamak ne kadar anlamlıdır. Bence burada yapılması gereken bu gün kutlamaları değil kadın haklarının aranması olmalıdır.

Tabii ki buda ses duyurmak açısından önemlidir. Fakat bu kutlamalar çiçekti böcekti kutlamaları yerine bu sorunların tartışılıp çözümlerin arandığı bir platform haline getirilmelidir.

İnsanca bir hayat tarzı benimsenmeli kadın erkek eşitliği sözde değil uygulamada yer almalıdır.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen Dünya Emekçi Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun…

 

Saygılarımla…

Burçak YAZICI

 
Toplam blog
: 168
: 1098
Kayıt tarihi
: 02.07.10
 
 

4 kasım 1996 yılında İstanbul'da dünyaya geldim. Bu sene ilköğretimden mezun oldum. Okul hayatımd..