Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '13

 
Kategori
Dünya
 

Dünyada 800 milyon kişi okuma yazma bilmiyor ve bu durum kimsenin umurunda değil

Dünyada 800 milyon kişi okuma yazma bilmiyor ve bu durum kimsenin umurunda değil
 

Neredeyse 800 milyon kişi teknoloji ve medeniyetten mahrum. Okuma yazma bilmeden de yaşayabilirsiniz ama bilerek, anlayarak değil.

Bu kadar insan okuma yazma bilmeden yaşayabildiğine göre tahsil denildiği kadar önemli değilmiş demek ki. Okul okumak için belki de boşuna kı… ımızı yırtıyoruz. Baksanıza 800 milyon kişi okuma yazma bilmiyor ama pekâlâ yaşayabiliyorlar. Türkiye’de hani okumadan iş bulamıyorsun ya belki bu nedenle sadece bizde böyledir. İş bulma olmasa kimse okula gitmez.

Yani şimdi dünyada okuma yazma bilmeyen 800 milyon kişinin iş bulma derdi yok mu? Çalışmaları için okuma yazma bilmeleri gerekmiyor mu? Evet, dünyada 800 milyon insan okuma yazma bilmiyor, kabul edilemez bir durum bu; cehaletten ya da imkânların yetersizliğinden olabilir ama belki de gerek duyulmuyor. Bu 800 milyon insanın neden böyle olduğunu sorgularken %90’ı okuma yazma bilen bizim gibi ülkelerin bundan ne elde ettiklerine de bakmak lazım. Adını bile yazamayan kişinin fabrikası var, üniversiteler bitirmişin bir şeyi yok.

Bu kadar insanın okuma yazma bilmemesini açıklamak da zor… 800 milyon kişi nasıl okuma yazma bilmeyebilir ya! Okuma yazma bilmeden de yaşanır ama pek kolay olmasa gerek-ablam okuma yazma bilmediği için alışverişe gidemiyor örneğin- bu kadar insan böyle nasıl yaşıyor?

800 milyon kişi okuma yazma bilmiyorsa bunların iletişime geçtiği kişiler de zorlanır. Yani hayat bunların yaşadığı yerlerde aksar diyorum. Öte yandan kapitalizmin bin yıllar sonra bile hala dünyaya hâkim olmasında bu tablonun etkisi olmalı. Zaten dünyanın da bu kadar ırgata ihtiyacı vardır ve dünyayı bunlar sırtında taşıyordur.

Eğitim yönetimlerin görevi ama insanların da talepte bulunmaları lazım; bu nedenle bu kadar sayıda düşük profilli insanın olduğu da söylenebilir. Yani milenyum çağında dünyada her sekiz kişiden biri okumamış; böyle bir şey olabilir mi! Mevcut tablo bizi haklı çıkarıyor: Bir sürü başka nedenler olabilir ama asıl neden küresel kapitalizmin kullanmak için insanları bilerek cahil bırakmasıdır.

Okuma yazma bilmeyen bu 800 milyon kişi uzayda değil dünyamızda yaşıyorlar; onların bu durumlarının dünyamızı etkilememesi mümkün olmaz. Belki de savaşlar, kavgalar, sefalet, cehalet, kabul edilemez olaylar bu nedenle hala bu devirde devam ediyor. Bu 800 milyon insanı eğitmiş olsak bu saydığımız sorunlar azalır.

Dünyada 800 milyon kişi okuma yazma bilmiyor deyince sanılır ki dünya nüfusu 30–40 milyar da bu kadarcık insanın okuma yazma bilmemesi normal. Zaten altı milyar küsur nüfusu var bunun da 800 milyonu okuma yazma bilmiyormuş. Dünyamızın neden ilerlemediği anlaşılıyor. Öte yandan bu 800 milyon nüfus ihtimal ki geri kalmış ülkelerde, belki önemli bir kısmı da İslam ülkelerinde. Ama İslam’ın kutsal kitabı oku diye başlıyor değil mi?

Bir de ilgimi çeken hani belki bizler bilmiyoruz bir yerlerde yazıyordur gerek literatür, gerekse bilim ve din çevrelerinde bu kadar kişinin okuma yazma bilmeyişi pek konuşulmuyor. Demek ki önemli değil. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..