Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '22

 
Kategori
Sağlık
 

Duruş Bozukluğu Tedavisi

Normal duruş (postür) vücudun sağ ve sol yarısının birbirine simetrik olduğu, omurganın boyun-sırt ve beldeki eğriliklerinin belli açılarda olup vücudun öne veya arkaya sapma göstermediği bir pozisyondur. Postür kas iskelet sisteminde, sabit ve hareket edilen anlarda değişen dizilim ve düzen bulunmaktadır. Kas iskelet sistemindeki doğal kavislerin aşırı artması veya azalması duruş bozukluklarına yol açmaktadır. Duruş bozukluğu; oturma, kalkma, yürüme gibi fiziksel faaliyetler sırasında bel, bacaklar ve kolların dengeli bir duruş sağlayamaması durumudur. Kronik kas ağrıları ve yorgunlukla kendini gösteren postür bozukluğu, eklem bölgelerinde yük dağılımını değiştirdiği için bel fıtığı, boyun fıtığı, kanal daralması gibi problemler görülebilmektedir. Postür bozukluğunun ciddi rahatsızlıklara yol açmaması için bireylere mutlaka fizyoterapist tarafından duruş bozukluğu tedavisi uygulanması gerekir. Nitekim gelişmiş Dünya ülkeleri ve bilimde bunu göstermektedir.

Duruş Bozukluklarının Nedenleri Nelerdir?

Genetik faktörler ve yapısal bozuklukların yanı sıra, günlük yaşamamızdaki yanlış alışkanlıklar postür bozukluğuna yol açabilir. Duruş bozukluklarının görülmesinde genel olarak şu etkenler sıralanabilir:

•          Hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilolu olmak

•          Psikolojik etkenler, kaygı bozuklukları

•          Hastalıklara bağlı duruş bozuklukları kısacası posturoloji disfonksiyonları (Spinal Cord yaralanmaları, Nöromuskuler Kifoskolyoz, bacakta kısalık)

•          Gelişimsel duruş bozukluklukları (Shuerman Hastalığı, Lomber Hiperlordoz, Skolyoz, Kifoz)

•          Meslek rutini gereği sürekli tekrarlanan hareketler (CEO, banka çalışanı, grafiker, mimar, tekstil işçileri, bilgisayar karşısına oturmak, kitap üzerine eğilmek, şoförlük vb.)

Duruş Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Postür bozukluğunun en belirgin belirtisi arasında vücut ağrıları yer alır. Omurgayı ve diğer eklemleri dengede tutan bağların üzerine binen yük bel, sırt ve boyun ağrılarına yol açar. Kas sisteminde postur bozukluğuna bağlı olarak spazm, tetik nokta, aşırı hassasiyet oluşur. Duruş bozukluğunu anlamak için bakılan ilk yer omuz hizasıdır. Omuz hizası eşit ve sırttaki kavis normalden fazlaysa kamburluğa (kifoz) işaret eder. Sırt üstü yatıldığında ayak boylarının eşit olup olmaması da duruş bozukluğunu etkilemektedir.

Çocuklarda Duruş Bozukluğu Tedavisi

Çocuklarda duruş bozukluğunu anlamak için öncelik ebeveynlerde olmalıdır. Çocuklarının gelişim ve omurga yapılarını gözetmelilerdir. Bir problem hissederlerse mutlaka ilgili uzman desteği almalılardır. Erken yaş duruş bozukluğu tedavileri başarı oranını arttırmaktadır.

Duruş Bozukluğu Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Duruş bozukluğu tedavisinde kişiye özel fizik tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Bozukluğa sebep olabilen anatomik ve fizyolojik problemler saptanarak hastaya en uygun terapi yöntemi seçilmelidir. Duruş bozukluğunda ağrıların giderilmesi için karın ve sırt kaslarının kuvvetlendirilmesi gerekir. Kasların kuvvetlenmesi, omurgada oluşan deformiteyi düzelterek kas yorgunluğu nedeniyle gelişen ağrıların şiddetini ve sıklığını azaltır. Duruş bozukluğu tedavisinde yapılacak egzersizler mutlaka uzman fizyoterapist kontrolünde ilerlemelidir. Bu egzersizlerle birlikte mutlaka manuel terapi, osteopati, psikonöroimmnüoloji, kinezyolojik bantlama gibi fizyoterapiye özgü metotlardan yararlanılmalı ve destek alınmalıdır.

Sağlıklı bir yaşam için Dünya standartlarında yönlemlerle ilerleyen fizyoterapistler ve fizyoterapi klinikleri vardır, Bu konuda bu Merkez ve uzmanlardan destek almak daha baaşarılı yarınların kapısını aralayacaktır. Duruş bozukluğu tedavisinde herhangi bir iğne, ilaç ya da ameliyatlı metot kullanmamaktadır. Kanıta dayalı yöntemlerle uygulanan, kişiye özel fizyoterapi duruş bozukluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız bu alanda uzman bir fizyoterapist ile iletişime geçebilirsiniz.

 

Sağlıklı günler.

 

Yazar: Uz. Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin

 
Toplam blog
: 41
: 53
Kayıt tarihi
: 15.01.18
 
 

Fizyoterapist Ahmet Burak SEZGİN Şanlıurfa doğumlu olup ilköğretim ve lise eğitimini Şanlıurfa'da t..