Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '13

 
Kategori
Deneme
 

Düşünebilmek

Düşünebilmek
 

Susmak ve Düşünmek (Int.alıntı)


Suskunluğum, düşünmemdendir!

Neden bu kadar çok düşünüyorum, her ayrıntıyı her detayı, insanları .

Öyle yapsam, böyle mi yapsam, insanlar kırılır mı, üzülür mü, nasıl mutlu olur, başkalarını mı düşünmeliyiz, sadece kendimizi mi?   

Düşünme, klasik tanımıyla insanı diğer canlılardan ayıran aklın bir eylemidir. Tarihsel süreç içerisine bakıldığında, düşünme konusunda önce socrates daha sonra da plato yer alan önemli isimlerdir. Düşünmeyi açıklamada iki ana yaklaşım verebilirim.

Birinci yaklaşım davranışçılar düşünceyi bir ürün ya da sonuç olarak tanımlarken, bilişsel yaklaşımcılar düşünceyi bir süreç olarak tanımlamaktadır.

Düşünme sistematik ya da tesadüfen olarak düşünce, fikir üretimi ile sonuçlanan zihinsel bir süreçtir. Psikolojik açıdan düşünme daha çok algı ve zekayla ilişkilendirilmekte, problem çözme ve karar verme bağlamında ele alınmaktadır. Düşünme her türden akıl yürütmenin yanısıra, sezme veya düş kurma şeklinde de açıklanmaktadır.

Düşünmek, insanın en önemli yeteneklerinden birisi, aklını kullanmanın göstergesidir. Yani beyni aktif ve zinde tutmanın gereğidir.

İnsanlar farklı, farklı düşünürler. Kimi dersini, işini, sorununu, eğlencesini düşünür. Bu öyle gerektiği için yapılan bir düşünce tarzıdır. Yani o anda yapmakta olduğumuz, ve yapacağımız bir şeyin gereği anlık düşünmelerdir.

Diğer düşünme şekli ise, boş anlarada yapılan düşünme tarzıdır. Örneğin gece yatarken, herhangi bir yolculukta veya yürürken kafamıza takılan genel konuları düşünebiliriz. Bu düşünme tarzı kimi zaman kendimizle tartışma şeklinde de olur.Bir konuyu heryönüyle ele alarak, kendimizce bir sonuça varmaya çalışırız.

Bir sonuca, karara varmak amacıyla bilgileri incelemek, karşılaştırmak ve aradaki bilgilerden yararlanarak düşünce üretmek, zihinsel yetiler oluşturmak, muhakeme etmek. (Bir kimseyi, bir şeyi) Aklından geçirmek, göz önüne getirmek, zihninde, hayalinde canlandırmak. Zihniyle arayıp bulmak. Bir kimseye, bir şeye karşı ilgili ve titiz davranmak, ona karşı sorumluluk duymak. Akıl etmek, ne olabileceğini önceden kestirmek. Bir fikri,bir öneriyi, bir durumu, bir şeyi inceleyerek oluşturmak. Bir şeyi yapmaya niyetlenmek, tasarlamaktır. Tasalanmak, kaygılanmak, korkmak, endişelenmek. Bir şeyin öyle olduğunu sanmak, farz etmek. Bir dille düşünmek, o dilin sözcüklerini, deyimlerini kullanarak akıl yürütmek.

İnsan kendi düşüncelerini tarafsız, çıkarsız bir şekilde yönlendirebilir. Ben karşımdakileri düşünmekten kendimi düşünmeye pek fırsat bulamam. Bazen herşeyi herkesi düşünmemek ve sadece kendi isteklerini düşünüp, bunlara da önem vermek gerekir.

Bir çok insan tüm yaşamını kendi düşüncelerinin sınırları içinde hapsolarak geçirir. Onlar geçmiş tarafından şartlandırılmış ve koşullandırılmış, dar, zihin-ürünü, kişiselleştirilmiş bir benlik duygusunu asla aşamazlar.

İçimizde her bir insanın içinde olduğu gibi, düşünceden daha çok daha derin bir bilinç boyutu vardır. O bizim özümüzdür. 

 
Toplam blog
: 137
: 2242
Kayıt tarihi
: 19.02.13
 
 

05 Ekim Ankara doğumluyum. Okumayı, yazmayı, insanları dinlemeyi seviyorum. Kişisel blogumda her ..