Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '21

 
Kategori
Psikoloji
 

Duygusal Yeme

DUYGUSAL YEME

Yeni yıl kararlarının en popülerleri her zaman yemekle ilgili olanlarJ

  • Kilo vermem lazım!
  • Daha sağlıklı besleneceğim!
  • Hayatımdan şekeri çıkarıyorum!
  • Sadece acıkınca yiyeceğim!
  • Günde 2 öğün besleneceğim!
  • Abur cubur işi bitmiştir!...gibi örneklerini çoğaltabileceğimiz kararlarımızı hayata geçirirken bilmemiz gereken en önemli şey: yemek yemek sadece fizyolojik bir eylem değildir!

Yapılan araştırmalar farklı duygu durumlarının yemek yeme sürecinde bireylerin yeme davranışını nasıl etkilediğini araştırmış. Bunun sonucunda da duygusal yemenin özellikle ‘olumsuz emosyonlar‘ denilen yoğun stres, anksiyete, depresyon, kızgınlık, öfke, hüzün gibi duygu yoğunlukları yaşandığında tetiklendiğini, gizlice yapıldığını, yalnız kalındığında ortaya çıktığını, düşük benlik saygısı ve yetersizlik duygularıyla ilişkili olduğunu saptamışlar. Olumlu duyguların kişilerin sağlıklı beslenmesini destekleyici bir işlevi varken, olumsuz duyguların tam tersi işlev gördüğü saptanmıştır.

 

DUYGUSAL YEMENİN SEBEPLERİ

Duygusal yemenin en önemli sebeplerinden biri ailesel faktörlerdir: Çocukluk döneminde ailenin takındığı yeme tutum ve davranışları, yetişkinlikteki yeme tutum ve davranışlarının en önemli kaynağı. Yeme konusunda yapılan baskıcı davranışlar, aşırı kontrollü tutumlar, iyi davranışların yiyecekle ödüllendirilmesi, yesin de ne yediği çok önemli değil anlayışıyla çocuğa bol karbonhidrat içeren yiyeceklerin yedirilmesi, paket ürünlerin yetişkinlerin tek ödül aracı olması ve sevme davranışıyla ilişkilendirilmesi gibi tutumlar yetişkinlikte duygusal yeme davranışına zemin hazırlıyor.

            Kişilerin kendi duygularını tanımamaları, olumsuz duyguların yarattığı tehditle baş edebilmek için fizyolojik uyaranlara yönelmelerine sebep olmaktadır. Burada da devreye en hızlı ve kolay yoldan ulaşılabilen yiyecekler devreye girmektedir.

            Kültürel faktörler duygusal yeme davranışı üzerinde etkili başka bir faktördür. Düğünü, cenazeyi yeme davranışıyla ilişkilendirmiş toplumlarda duygularla yemenin bağlantısının olmaması kaçınılmazdır.

                                                                                      

 

DUYGUSAL YEMEYLE NASIL BAŞ EDİLİR?

Dr. Christiane Northrup ‘’Kadının Bedeni Kadının Bilgeliği’’kitabında duygusal yemeyle baş edebilmek için şu önerilerde bulunmaktadır:

  • Yemeği nasıl kullandığınıza ve bu yemeğin ne kadarını gerçekten doymak için yediğinize dürüstçe bakın.
  • Ne zaman, neden ve nasıl yediğinize de bakın. Gerekirse iki hafta ya da daha uzun bir süre boyunca yediğiniz her şeyi, nerede yediğinizi ve o sırada ne hissettiğinizi yazın.
  • Kendinizle ilgili olumsuz inançlarınızın farkına varın ve bunları değiştirmek için adım atın.
  • Duygularınıza saygı gösterin ve onları serbest bırakın.
  • Bedeninizi dinlemeyi öğrenin. Bedeninizle ve onun hakkında düzenli olarak nasıl konuştuğunuzun farkına varın. Bedeninizin günlük ihtiyaçlarının farkına varıp, buna uyum sağlayın. ( Aç mısınız? Yorgun musunuz? Tuvalete mi gitmeniz gerekiyor?...)
  • Kültürün zorla kabul ettirdiklerine (mükemmel vücut imajı) boyun eğmek ve kendinizle ilgili kötü hissetmek yerine sahip olduğunuz bedeni sevin ve ona sahip çıkın.
  • Sosyal destek ağınızı güçlendirin.
  • Profesyonel yardım almaktan çekinmeyin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 17
: 102
Kayıt tarihi
: 08.06.18
 
 

 İlk ve orta öğrenimimi ( Almanca Anadolu Lisesi ) Adana'da tamamladıktan sonra Hacettepe Üniversit..