Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '09

 
Kategori
Edebiyat
 

Edebiyatımızın Haziran ayı yitikleri...

Edebiyatımızın Haziran ayı yitikleri...
 

"HAZİRAN'DA ÖLMEK ZOR!" YA DA EDEBİYATIMIZIN HAZİRAN AYI YİTİKLERİ…

Haziran, edebiyatçılar açısından da ölümlerin çok görüldüğü aylardan biridir. Hemen bugüne bir göz atarsak, halkbilimci, yazar Tahir Alangu 19 Haziran 1973’te ayrılmış aramızdan. Tahir Alangu, (İstanbul 1916-1973). Edebiyata şiirle giren (Gündüz dergisi, 1936) Tahir Alangu, folklor ve masal alanına, edebiyat tarihine yönelerek çalışmalarını çağdaş Türk öyküsü ve romanı üstünde yoğunlaştırmış, eleştirilerinde sanat yapıtını, toplumla ilişkisi açısından ele almış bir edebiaytçı. Billur Köşk, Keloğlan Masalları, Keloğlan, Türkiye Folkloru El Kitabı, Kalevela, Çalgılı Kahvelerde Külhanbeyi Edebiyatı, Cumhuriyetten Sonra Hikaye ve Roman, Ömer Seyfettin... gibi yapıtları kazandırmış usta bir araştırmacı yazar.

Yaşasaydı 100 yaşında olacaktı Hasan İzzettin Dinamo.Yirmi yıl önce 20 Haziran 1989’da yitirdik onu da. Dinamo, gençliğinde bireysel şiirler yazsa da Nazım Hikmet'in şiirleriyle tanışınca toplumcu çizgiye yöneldi. Nazım'ın yanında, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz ve A.Kadir gibi şairlerle birlikte çalıştı. Kutsal İsyan (sekiz cilt, 1966-1968), Ateş Yılları (1968), Savaş ve Açlar (1968), Kutsal Barış gibi kapsamlı romanlar yazdı.Çok sayıda şiir kitabı yayımladı.

1940 sonrası şiirimizin yenileşmesi hareketinde kendine özgü bir yeri olan Cahit külebi de Haziran ayı yitiklerinden. Külebi de 20 Haziran 1997’de aramızdan ayrıldığında 80 yaşındaydı.Çocukluğunun, ilk gençliğinin geçtiği yörelerden izlenimler yansıtarak insan, yurt ve doğa sevgisini dile getirdiği şiirlerini severek okuduk, ezberledik.Halkın yaşam güçlüklerine tanıklık etmiş; halk şiirinden, türkülerden de yararlanarak çağdaş bir şiir oluşturmuş bu şairimizin şiirlerini unutmak olası mı?

Özellikle Fahriye Abla şiiriyle belleğimizde yer eden Ahmet Muhip Dıranas 21 Haziran 1980’de öldü.Dıranas, Orhan Veli ve arkadaşlarının çıkışından sonra unutulmaya yüz tutan, hece şairleri arasında geçerliliğini yitirmeyen, bir süre sonra da yeniden yüceltilen tek şairdir.
Türk siyasetinin de önemli adlarından, yazar Fuat Köprülü 28 Haziran 1966’da yaşama veda etti.
Özenli bir dil, titiz bir kurguyla oluşturduğu toplumsal içerikli şiirleriyle tanınan şair Tahsin Saraç 29 Haziran 1989’da öldü.

Haziran ayında yitirdiğimiz başka yazar, şair, romancı yok mu? Onları da anımsayalım istiyorum.


Yaşasaydı bugün 95 yaşında olacaktı Orhan Kemal. Yoksul kesimin, işçilerin, öğrencilerin, sokaktaki adamın yaşamını anlatan öykü ve romanlar yazmış ve insan-toplum ilişkilerini gerçekçi bir dille yansıtmış olan bu önemli romancımızı ölüm 2 Haziran 1970’te 56 yaşında yakalamıştı. Geride 27 roman, 19'u öykü kitabı ile anı, inceleme, oyun, röportaj türünde kitaplar bırakarak…

Ahmet Arif, Anadolu duyarlılığıyla, halk kaynakları olanaklarını kullanmasıyla, lirizmiyle günümüz şiirini de büyük ölçüde etkileyen bir şairdir. Hasretinden Prangalar Eskittim diyerek, 2 Haziran 1991’de bu dünyadan ayrıldı Ahmet Arif.

Türk şiirinin en önemli yüzü Nazım Hikmet yıllarca “vatan hainliği” ile anıldı. En güzel Kurtuluş Savaşı Destanını yazan, en güzel sevda şiirlerine imza atan, en güzel toplumsal gerçekçi dizeleri Türk şiirine kazandıran bu büyük şair 3 Haziran 1963’te öldü.
Modern Türk Şiirinin öncü adlarından, hüznü, melankoliyi en iyi yazan, kendine özgü şiir duruşu olan Ahmet Haşim de Haziran ölümlülerinden. 4 Haziran 1933’te İstanbul’da ölmüştü.

Adı unutulmuşlar listesine kayıtlı aktör ve şair Cahit Irgat’ ın ölüm tarihi 5 Haziran 1971.
Türkçe, Fransızca şiir, anı, öykü kitapları yayınladı. Tek romanı Küçük Paşa (1910) Türk yazınında önemli bir yer edinmiştir. Nabizade Nazım'ın Karabibik romanından sonra köyü ve köylüyü yazınımıza sokan ikinci romancı Ebubekir Hazım Tepeyran’ dır. Ünlü öykü yazarı, gazeteci Oktay Akbal’ın dedesi Tepeyran 5 Haziran 1947’te öldü.


Sayısı kırka varan aşk ve tarihi roman yazarı, gazeteci Oğuz Özdeş’in ölüm tarihi ise 7 Haziran 1979.
Şair Cahit Zarifoğlu 8 Haziran 1987’de kalemi, şiiri bırakarak bu dünyadan ayrıldı.
Hamdullah Suphi Tanrıöver 10 Haziran 1966’da, Halide Nusret Zorlutuna ise 10 Haziran 1984’te göç ettiler öte yana.


12 Aralık 1916’da Hatay Reyhanlı’da dünyaya gelen Türk düşünce yaşamının önemli isimlerinden yazar ve çevirmen Cemil Meriç 13 Haziran 1987’de öldü..
Peyami Safa hep edebiyat ve siyaset tartışmalarının içinde yer aldı.Nâzım Hikmet, Nurullah Ataç, Zekeriya Sertel, Muhsin Ertuğrul, Aziz Nesin'le polemiklere girdi. Yazdığı psikolojik romanlarla dikkat çekti.15 Haziran 1961’de öldü.
Ressam Nejat Devrim ve tiyatro sanatçısı Şirin Devrim'in babası; şair, romancı ve oyun yazarı İzzet Melih Devrim’in ölüm tarihi 15 Haziran 1966.

Haziran ayında yitirdiğimiz tüm bu önemli edebiyat ustalarına bir kez daha saygı sunalım istedim. Işıklar içinde yatsınlar.

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..