Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '12

 
Kategori
Güncel
 

Eğitimdeki açamaz aşılabilecek mi ? -1

Eğitimdeki açamaz aşılabilecek mi ? -1
 

karadenizvira.com albümü-özel


Son tartışmaların özeti, 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitime son verildi. Öğrenciler 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul ve 4 yıl lise okuyacak.

Tekme tokat bir demokrasi örneği verilerek TBMM Eğitim Komisyonu’nda dün jet hızıyla teklif kabul edildi.

Bu noktada komisyona şiddeti kim uyguladı tartışmasından, yeni düzenlemelerin ne getirdiğine, eski düzenlemenin ne götürdüğüne bakmam gerekiyor.

Bir makaleye sığmayacak çok önemli bir konu eğitim açmazımız.

Bu konuda siz değerli okurlarıma görüşlerimi aktarmam için birkaç yazı ile görüşlerimi belirtme düşüncesindeyim…

Uzun yazılardan sıkılıyorsunuz ama bu kaderimizi değiştirecek hayatı bir konudur.

28 Şubat mantığına şiddetle karşı çıkan biri olarak 8 yıllık eğitimin mahsurlarını bu gözlükle değil ne götürdüğüne bakarak kısaca özetlersem 6 yaşında bir çocukla 14 yaşında olan çocuklarımızın aynı mekanları kullanmasına şiddetle karşı çıkmıştım.

Bir başka büyük mahsuru mesleğe yönelme yaşının çok ötelenmesinin ülkemize verdiği tahribattır.

Avrupa’da bu yaş 9-10 yaşlarıdır. Eski uygulama buna müsaade etmiyordu.

Yukarda belirttiğim eleştiriye göre mantık ilkokul ile ortaokulun bir arada olmasından ziyade ortaokulla lisenin bir arada olmasını gerektiriyor.

Fiziki şartlar buna uyar mı? Uymasa ilkokulla ortaokulun bir arada olmasının mahsurları ortadan kalkmış olmuyor…

Burada birinci amaç nasıl insan yetiştireceğimiz olduğuna göre siyasi ayağını irdelemek sonra yasaya bakmak olmalı ama dedim ya kitap olacak kadar uzun bir mesele.

Kanunu benimseyenlerle, engel olmaya çalışanlar arasında ideolojik farkın irdelenmesi gerekiyor…

Muhalefet yerleşik düşünce kalıbından çıkamamış, iktidar muktedir olma uğraşında mı, ülkeyi geleceğe taşıyacak enstrümanlar açısından mı, AB dayatmaları açısından mı yaklaşıyor irdelenmesi lazım.

Büyük resmin içinden Kürtçe okutulabileceği çıkıyor, ilk o soruluyor Bakana… İkinci olarak sadece Alevilerin mezhepsel isteklerinin karşılanıp karşılanamayacağı... Onlar dayatılıyor bilinçli olarak. Ya diğer lisanlar ne olacak, diğer mezhepler ne olacak? Lazca, Abazaca, Çerkezce Boşnakça, Arnavutça, Süni, Şafi, Bektaşi,  vs vs…

Yani eğitim açmazımızın çözümünden çok demokratik hakkın, anadilde etiğimin kanun içine monte edilmesi ve hakım mezhepten geniş yelpazeli bir mezhep tanımlanması, öğretisi şeklide anlıyorum ben…

Çünkü 28 Şubat sürecinin 8 yıllık kesintisiz eğitim dayatması ile elde edilmek istenen bu kanunla tam olarak ortadan kalmıyor, onun mahsurları tam olarak giderilemiyor. Şartlara göre İlkokulun ve ortaokulun bir arada olabileceği belirtiliyorsa kanuna hazır değiliz demektir fiziki olarak.

O zaman nedir bu acele?

Ezberci, şartlandırılmış insanlar topluluğu, sanayiden uzak,  güncellenmemiş eğitim mantığı ortadan kalkmadıktan sonra neye yarar 4+4+4…

Kimler yaparsa milletimizin hayrına olur, nasıl düzenlenirse daha gelişmiş bir insan modeli yaratabiliriz, bunu nasıl sağlarız?

Onlara yarın devam edeyim en iyisi.

Sevgi ve saygılarımla….

 
Toplam blog
: 449
: 609
Kayıt tarihi
: 24.06.08
 
 

Rizede yayınlanan ilk renkli gazete ViraHaberin kurucusuyum 5 sene baş yazarlığını yaptım. İLESAM..