Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '07

 
Kategori
Turizm
 

Eğlence varsa turist var, turist varsa AB var

Eğlence varsa turist var, turist varsa AB var
 

Açalım biraz;
Datça; Deniz, doğa, tarihi turistik yerleri ile mükemmel bir bölgemiz. Ama bomboş… Toplasan 3 otel çıkmaz. Bodrum, Kilometrelerce yol katet ki denize girecek temiz bir yer bul. Kaç tane tarihi ören yeri var? Ama yüzlerce otel var. Tıklım tıklım.

Keza bakınız Foça ve Çeşme ikilemine; Eğlence nerede, turist orada.
İnsanlar eğlenirken mutludur, eğlenirken harcadığı paranın hesabını da yapmaz. Eğlence, özgürlüğün insana verdiği rahatlamanın bir şeklidir...Artık turizmde yeni konsept bu. EĞLENCE TURiZMi.

Sadece; denizim, doğam, tarihi turistik yerim var. Kuralım otelleri, gelsin turistler. Olmuyor!. Bakınız gazete ilanlarına; Amsterdam’a haftasonu eğlence turları var. Köln, Münich, Brüksel, Basel, Varşova, Bükreş ondan daha mı az estetik ve tarihi şehirler? Kupkuru ada Santorini’de yolda yürümek bile ekstra efor gerektirir. Ama gecelik pansiyon odası 200 euro’dan başlar. Sardunya, Palma de Mallorca, Bali, Phuket diğer örnekler.

İstanbul’da son 3 senedir Turist patlaması yaşanıyor. Sebep; Eğlence sektörünün başarısı…Artık yabancı turistlerimizin tur programlarında Reina, 360, Sortie, Q jazz bar, Vouge, SuAda v.s yer alıyor. Çeşme’de Granada, Paparazzi, Fly inn, Bodrum-Türkbükü’nün boklu plajları Bianca, Mio yabancılarla doldu. Sebep inanılmaz görsel showlarla bezenen beach partileri. Çeşme’deki DJ’li, dansözlü, showlu meşhur tekne gezilerine özel, Yunanistan’dan tur kalkıyor.
İstanbul’un eğlence yaşamına özellikle yaz aylarında, gürültü kirliliği bahane edilerek, kısıtlama getirilmektedir. İstanbul’da gece yarısından sonra müziğin kesilmesi istenmektedir... Oysa tüm mekanların ruhsatlarında çalışma koşulları bellidir. Buna rağmen, geçen yaz, birçok mekan 10 gün süreyle kapatılmıştır. Bu kime verilen bir cezadır? Tabii ki, mekan sahiplerine değil, İstanbul’a... Avrupa Kültür Başkenti adayı İstanbul’a...

İtiraz edenlere not; Buraların ne kadar güvenli, kontrollü, hijyenik mekanlar olduğunu görmeniz gerekir. Takılın bir gece bana. Sadece fikriniz değil, dünya görüşünüz de değişebilir.

Mekan işletmeciliği zor bir meslektir. Dışarıdan göründüğü gibi karlı bir iş de değildir. Çırağan Q jaz bar'da kısa dönem ortağım M.Ali Açılmış’dan bilirim. Ticari bilginin yanısıra, sermaye, sabır, estetik, kültür, zevk, zeka ve 24 saat mesai gerektirir. Ben yapamadım. Bu nedenle mekanlarının en az %15’ini yabancılarla dolduran Celal Çapa, Emre Ergani, Mehmet Koçarslan, Emir Uraz, Erol Kaynar, M.Ali Açılmış ve diğer çılgın girişimcileri (ki ben onlara artık turizmci diyorum) takdir ediyorum. Binlerce kez teşekkürler
.
Peki neden Turist varsa AB var ? AB ülkelerinde yapılan anketlere göre; AB vatandaşlarının %58'i Türkiye'nin AB'ye girmesini istemiyor. Her son yapılan ankette de bu oran yükseliyor. Ammaaa ... Türkiye'ye gelmiş olan AB vatandaşlarının %97'si Türkiye'nin AB'ye girmesini destekliyor.
Bu ne demektir? “insanlar konuşa konuşa..” demektir. Turist buraya gelecek, senle-benle tanışacak, eğlenecek, alışveriş yapacak, kültürümüzü, yemeğimizi öğrenecek. Mutlu mesut memleketine dönüp Türkiye’yi anlatacak, Türk malı alacak, Türkiye lehine oy verecek. Bakınız; anketler, bakınız; turist gelen ülkelerdeki Türk ürünlerinin ihracat patlaması.

Peki neden AB varsa tam Demokrasi var? Reformlar ortada. Eğer bu reformlar gerçekleşmese biz turizmcilerin yapabileceği turlar da sınırlı olurdu. Yurtdışına Hac, Umre, Yurtiçinde de Kaplıcalar ve Konya-Şebu Aruz törenleri.
* Elçiyim turistlerimiz sorar da; Bizler alıştık, gözümüze batmıyor; Jandarma neden bazı turizm bölgelerinde elinde otomatik silahı ile gece-gündüz sokakta dolaşıp turistlerin yüreğini ağzına getirir? Başka bir yolu var mıdır?
Not: İstanbul’daki alışveriş merkezleri de ayrı bir turizm öğesi haline geldi. Turistlerimize istanbulda en az 1 tam gün alışveriş turları düzenlemeye başladık.

 
Toplam blog
: 305
: 4038
Kayıt tarihi
: 23.01.07
 
 

Kayseri doğumlu, 1977'den beri Sektörde (Otel, Çarşı, Yurtdışı Acente, Profesyonel Turist Rehberi..