Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '12

 
Kategori
Edebiyat
 

Ekin Sanat Şairler Biyografisi - 36 Sayfa 36 Ay 36 Şair

Ekin Sanat Şairler Biyografisi - 36 Sayfa 36 Ay 36 Şair
 

Turgut KOÇAK

  

KÖTÜMSER ŞİİR

YA DA AYNADA YABANCI HÜZÜN

 

Çiçek açtım sular üstüme yürüdü

Otların arasına karıştım yittim

Böcek aklıyla düşündüm ölümü

 

Ölümü böcek aklıyla düşündüm

Üşüdüm kırmızı gözlü balıklara takıldı aklım

Sevda yüklü sözler bitirdi yüreğimi

 

Yolculuklara çıktım

Yoruldum

Kendini zehirledi Şahmeran

 

Ya da yüreğimde resmin dağlara çıktım

Ateşler yakıp çoğalttım yüreğimdeki yalnızlığı

Gecenin bilinmeyen bir yerine yazdım düşlerimi adını

İsyanımı yüreğime gömdüm

Parçalandı tuz buz oldu ruhum

  

Hüzün aynada yalancı hüzün

Kaç eylüldür düşünürüm seni

İçime dolarsın kanıma girersin

Battıkça batarım yalnızlığıma yalnızlaşırım

Bütün düşlerim üşür gece yıldızlara batarım

Direnirim ateşler yakılır dört bir yanımda

Yüreğim isyana hazır bir dinamittir

Kanımda ateşlenir bütün dünya

 

Sulara batarım iki çocuk korkusudur yüreğimde ki acı

Saçlarında rüzgar esen

İki çocuk ağlamasıdır hüzün

Çimen bakışları kır kelebeğidir

Çok düşünürüm çok

Dağlar üstüme gelir

Üstüme yürür ölüm

 

 

Bu ay Hatırlananlar bölümünü TSİP ‘in kurucu Genel Başkanı Sayın Turgut Koçak’a ayırdım. Kendisinin tabi ki hatırlanmaya pek gereksinimi yok. Ama sanıyorum alçak gönüllü kişiliğinden dolayı öz geçmiş’i ile ilgili araştırma ve kayıt çok az. Özgeçmişinin yanı sıra şairliği ve sanatçı kişiliğinin de kayıt altına alınması gerekir.

 

Turgut Koçak, 12.06.1949 yılında Ş.Koçhisar’ın Cıngıl köyünde doğdu. Baba adı Mustafa, ana adı Zekiye, ilk ve orta öğrenimini Ş.Koçhisar’da tamamladı. Ankara Yenişehir Sağlık Koleji (4 yıllık) röntgen bölümünü bitirdi. Daha sonra Sinop Öğretmen Okulu’nu bitirerek öğretmen oldu. (1968) Atatürk Sinop Devlet Hastanesinde 27 Eylül 1968- 20 Nisan 1971, Sakarya Devlet Hastanesi 27 Şubat 1974 – 15 Haziran 1978, İzmir Devlet Hastanesi 30 Haziran 1978 – 17 Nisan 1980, Doktor Münif İslamoğlu Kastamonu Devlet Hastanesi 6 Mayıs 1980 – 22 Temmuz 1980 röntgen teknisyeni olarak görev yaptı. Daha sonra özel sektörde çalışarak 2004 yılında emekli oldu.

 

Koçak’ın politika ile ilgilenmesi TİP ‘in kuruluşu ile başladı. İlkokul son sınıfta arkadaşları ile birlikte TİP ‘in çalışmalarına katıldı, bildiriler dağıttı. 1965 yılında yatılı olarak Yenişehir Sağlık Koleji’ ne girdiğinde yaşı tutmamasına karşın TİP ‘e üye oldu. Okul dönemi boyunca politik çalışmalarından dolayı pek çok disiplin cezası aldı. Memuriyete başladığı Sinop’ta Sinop Kültür Derneği’ni kurdu. TİP il örgütünün kurulmasını da gerçekleştirdi. 12 Mart 1971 darbesi ile birlikte görevden uzaklaştırıldı ve birçok kez tutuklandı. 1974 affından yararlanarak tekrar Sakarya’da göreve başladı.

 

15 – 16 Haziran 1974 de kurulan Türkiye Sosyalist işçi Partisi’nin çalışmalarına katıldı. 6 Mayıs 1980 tarihinde Kastamonu’ya sürüldü. 22 Temmuz 1980 tarihinde görevi bırakarak 12 Eylül 1980 tarihine kadar İstanbul ve Trakya Parti Bölge Sekreterliği yaptı. 12 Eylül 1980 darbesi ile birlikte Çerkezköy’de tutuklandı. 6 ay sonra serbest bırakıldı. Partinin kararına uyarak 12 Eylül 1980 sonrası siyasi çalışmalarda bulundu. 30 Haziran 1985 gecesi Ankara’da tutuklandı. Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılandı. (141-1) Ankara Mamak, Ulucanlar, Eskişehir Özel Tip Ceza Evi’nde 8 yıl ceza alarak yattı.  

 

1980 öncesi kapatılan partilerin yeniden açılmasına olanak sağlayan yasa gereği 3 Ocak 1993 günü partinin genel kurulunu gerçekleştirerek partiyi yeniden kurdu. Bu genel kuruluda parti genel başkanlığına seçildi. 19 Aralık 2000 günü F Tip Ceza Evleri ile ilgili gösteriler sonrası TCK’nın 169. maddesinden tutuklandı. DGM’de yargılanarak 3 yıl 9 ay ceza aldı. Cezasını Ankara Ulucanlar, Nevşehir, Ş.Koçhisar, Kaman Cezaevi’nde çekerken 169. maddede yapılan değişiklikten yararlanarak yeniden yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yeniden yapılan yargılama sonrasında da aynı cezayı aldı. Dosya Yargıtay da iken yapılan  parti genel kurulunda genel başkanlığı Ali ÖNER’e devretti. Genel kurul oy birliği ile kendisini Onursal Genel Başkanı olarak belirledi. Yargıtay onamasından sonra 22 Ağustos tarihinde Düzce’de tutuklanarak cezaevi’ne gönderildi. Arkasından da Bolu F tipi cezaevi’ne nakledildi. 28 Temmuz 2007 tarihinde serbest bırakıldı. Halen TSİP’in Onursal Genel Başkanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Turgut Koçak İlke dergisi, Kitle, Genç Sosyalist Dergisi ve Ekin Sanat Dergisi’nin yayın yaşamına geçmesinde büyük çaba harcadı ve yayınladı. Bu dergilerde pek çok yazısı, şiir ve öyküleri yayınlandı. Halen de yayınlanmaktadır. Günleri Tutuşturan Şiirler (1990), Firari Uçurumlarda Ölmek (1993), Güzellik Alev bir Kuş muydu? (2004) isimli şiir, Şiddetin Dili İngilizce Ülkesi Amerika (bu kitap yayınlanmamıştır) isimli kitapları vardır.

 

Turgut Koçak çok yönlüdür. Ressamdır; yağlı boya resimler yapar. Şairdir; şiirler yazar. Yazardır; öyküleri vardır. Hatip’dir; güzel konuşur. Bu ince kişiliğinin yanı sıra o bir DEVRİMCİDİR. Bir SİYASET adamıdır. Kişiliği; sanattan söz ederken size huzur verir, siyaset konuşurken sizi etkiler. Şiirlerinden söz ederken “ insanın acılarını, korkularını, yiğitliklerini, sevdalarını, dostluklarını, özverilerini daha çok tekilden kalkarak  sunmaya çalışırım” demektir. Benim gözlemlerime göre kendi yaşamındaki olayları, mücadelelerini, ruh halini, sanata duyduğu sevgi ve özveriyi yansıtır. Şiirlerini okurken huzur verir. Daha sonra sizi etkiler, yeniden okumak gereği duyarsınız.

 

Hazırladığım bölüme şiir seçerken, şiirin beni etkilemesini göz önüne alırım. Turgut KOÇAK bazı şiirlerini kendine özgü bir üslupla yazmıştır. Seçtiğim şiiri “ Firari Uçurumlarda Ölmek isimli kitabının 46-48 sayfalarında yayınlamış. Beni etkileyen şiirlerindendir.

 

Turgut KOÇAK’ın özgeçmişi, şiirleri ve yazarlığı ile ilgili pek çok şey yazılabilir. Tabii ki yazdıklarım yeterli değildir. Hazırladığım daracık bir bölüme sığdırılan bu bilgiler seneler sonra Turgut KOÇAK ile ilgili bir araştırma yapılırken bir gazeteciyle bir siyasi parti kurucu genel başkanı yan yana gelmiş. Tarih yazmışlar. Siyasi tarihimize bilgi aktarmışlar demeleri içindir.  

 
Toplam blog
: 37
: 332
Kayıt tarihi
: 28.02.11
 
 

01.08.1947 Yozgat doğumlu. Baba adı; İsmail, anne adı; Şehver. Evli (14.07.1976), 2 çocuk babası...