Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

23 Ağustos '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Ekonomik gelişmeyi sağlayan, kapitalizmin çarkındaki Çin

Ekonomik gelişmeyi sağlayan, kapitalizmin çarkındaki Çin
 

İki gün önce televizyonda izlediğim bir program beni çok şaşırttı. Çinliler yumurtanın sarisinin sahtesini üretebilmişler. Üretim maliyeti tavuktan üretilen yumurtadan daha ucuzmuş, neredeyse onda biri. Gelir duzeyi dusuk olanlar icin iyi bir haber mi bilmem ama yeni uretilen yumurtanin icindeki kimyasal maddeler insan sagligina zararli imis . Gelisme ugruna kendi ulkesinin insanin sagligi ile , ozellikle yoksullarin sagligi ile oynamalari endise verici .

Cin de ramen denilen bir tur makrna corbasinda yumurta cig olarak ya da yari pismis olarak corbaya eklenir . Bir cok kisi farkina varmadan yemis ama tadinda farklilik hissetmisler .Ucuz ya sesleri cikmamis , ama basinda gercek aciklaninca oradaki insanlarin tepkisi ne oldu bilmiyorum .

Yine bugun " THE DAILY YOMIURI " gazetesinde okuduguma gore Yeni Zellanda da Cin'den ithal edilen battaniyeler piyasadan toplatilmis . Gerekcesi mi ? Battaniyenin yapiminda kullanilan yun ve pamuk icinde "formaldehyde" denilen kimyasal maddenin orani insan sagligini tehlikeye sokacak duzeyde imis .

Burada da Cin den gelen yiyeceklere kusku ile bakilir . Dusunun markette soganlarin dizili oldugu yerde Cin de ve Japonya da uretilen taze soganlar var . Uzerinde hangi ulkeye ait oldugu yazili . Fiyat Japonya da uretilenin yarisi ama ragbet yoktur . O satilmayan soganlari ne yaptiklarini dusunurum hep . Yedigimiz hangi hazir yiyecegin icine giriyor acaba ? Daha nice ornekler .

Japonya uretim gideri icin odeyecegi parayi azaltmak uzere bir cok fabrikasini Cin e ve diger Asya ulkelerine kaydirdi . Simdilerde MADE IN JAPAN bulmak olanaksiz, ozellikle dayanikli uretim mallarinda . Ama urunun arkasinda uretim sorumlulugunun Japon sirketine ait oldugu yazili . Biraz rahatlatici bir duzenleme .

Cin ile yazdiklarim o ulkeyi karalamak amaci ile degil . Onun acisini burada epeyce cekiyorum .Ama konu insan sagligi ve ticari ahlak olunca uzuluyorum . Ornegin ozellikle yasli Japonlar Turkiye'de alisveris yaptiklarinda yanlarinda tasimak yerine ilgili sirketin yollamasini istiyorlarmis . Ozellikle hali vb. Fotografini gekiyormus aldigi halinin . Ama Japonya ya gelen hali bambaska bir sey oluyormus . Bu tur sikayetleri duydukca cok uzuluyorum . Bir de Japonlar bana" Bizler Turkiye'de neden kaziklaniyoruz ? diye soruyorlar . Bir arkadasima telefonda soyledigimde o "Onlar bir gun ama bizler hergun kaziklaniyoruz, icleri rahat olsun ." demisti .

Burada bazan yabancilar toplanir okullarda kendi ulkemizi tanitiriz . Birlik icinde olamiz birbirimizi karalamamiz gereken bir ortam ama bazan aramizda kirici konusmalar olur . Ozellikle Cin urunlerine degersiz diyenler coktur . Orada olan Cin li arkadas ezilir buzulur . Bir kez de benim ulkem bir Rus bayan tarafindan asagilandi ." Rusya 'da cok Turk mali var , ucuz ama kalitesiz kesinlikle almam ." dedi .

Amerika da iken bir kez bir Korelinin bakkalinda nohut bulmus almsitim .Eve geldim . Pisirmek icin yikarken icinde kocaman bir tas buldum . Bir baktim , nohutun orijini TURKIYE ... hem kirginlikla hem de sevincle pisirdim . EE...ne de olsa Turkiye den diye .

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara