Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '19

 
Kategori
Bilim
 

El Biruni

          Dünyanın döndüğünü ilk bulan, Amerika ve Japonyanın varlığından ilk bahseden Müslüman Bilim adamıdır. Biruni, Amerika kıtasının varlığını Krisof Kolomb'un keşfinden beş yüz sene önce bildirmiştir. Matematik, jeoloji, coğrafya, tıp, felsefe, fizik ve astronomi dallarında birçok eser yazmıştır. Bazı kaynaklarda Türk kökenli olduğundan bahsedilir. Biruni, Merkezi Asyda'da tarihi bir bölge olan Harzem'de doğmuştur. Küçük yaşta babasını kaybetmiştir ve sarayda matematik ile astronomi eğitimi almıştır.

           On yedi yaşındayken ilk kitabını yazmıştır. Harzemşah Devleti'nden sonra, ziyariler tarafından korunmaya başlandı. 1017 'de Gazneli Mahmut, Harzem Devleti'ni yıkınca, Biruni'de Gazne şehrine gelerek burada Gaznelilerin himayesi altına girer ve sarayda çok büyük itibar sahibi olur. Astronomi üzerine yazdığı Kanun-i Mes-udi adlı eserini Gzneli Mahmut'un oğlu Sultan Mesut'a ithaf etmiştir. Sultan bu kitabı kendisine sunulduktan sonra incelemiş ve bir fil yükü kadar gümüşü Biruni'ye hediye etmiştir. Ancak Biruni, bu hediye beni baştan çıkarır ve beni bilimden, ilimden uzaklaştırır diyerek geri çevirmiştir.

            Biruni, gerçek bir bilim anlayışına sahipti ve ırk lavramına önem vermezdi. Başka bir halkın kültüründen derin bir saygıyla bahsederdi. Dinler arası itiraz ve eleştiride bulumadığı gibi, o dindeki ifadeleride aynen kullansıyla dikkat çekmektedir. Çok yönlü bir bilim adamıydı Biruni. Yüzseksen civarında eseri bulunmaktadır. Bunlardan ilki Asar-ül Bakiye'dir. Ay'ın farklı durumlarını 995 yılında,Modern ölçümlere bakıldığında çok yakın olarak bilmiştir. Tıp alanında da bir çok eserler veren Biruni, o dönemde bir kadını sezeryenle doğum yaptırmayı başarmıştır. Tek tanrı inancını benimseyerek, evrenin bir başlangıcı olduğunu ve öncesiz evrenin tanrının gereksiz sayılması demek olduğunu savunmuştur.

            Günümüzde en bilinen İslam bilginlerinden birisidir. Tüm dünyada Biruni'yi anmak ve anlamak için sempozyumlar ve kongreler düzenlendi. Türk tarih kurumu 68. sayısını ''Biruni'ye Armağan'' adıyla yayınlamıştır. 1973 yılında Türkiye'de basılan pullarda Biruni'yede yer verilmiştir. Unesco'nun 25 dilde çıkardığı Conrier Dergisi 1974 Haziran sayısını Biruni'ye ayırmış ve kapak fotoğrafının altına ''1000 yıl önce Orta Asya'da yaşayan evrensel dahi Biruni'' diye tanıtılmıştır. Biruni'ye ait bir minyatür, İstanbul'daki Topkapı Müzesi'nde bulunmaktadır.

 

 
Toplam blog
: 46
: 54
Kayıt tarihi
: 31.12.18
 
 

İnsanlar yaşamları boyunca bir çok şeylerle karşılarşırlar ve bunları nasıl yöneteceğini bazen çözü..