Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ekim '12

 
Kategori
Söyleşi
 

Elazığlı eğitimci ve Amatör Tiyatrocu Mehmet Zülfü Bulut ile tiyatro üzerine...

Elazığlı eğitimci ve Amatör Tiyatrocu Mehmet Zülfü Bulut ile tiyatro üzerine...
 

zülfü


MEHMET ZÜLFÜ BULUT – TÜRK OCAKLARI TİYATRO KULÜBÜ GENEL YÖNETMEN YARDIMCISI, AYNI ZAMANDA EĞİTİMCİ VE AİLE REİSİ “YERİ GELDİ AÇ KALDIK AMA OYUNUMUZU SAHNELEMEKTEN ASLA VAZGEÇMEDİK”

SORU-  Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Hangi okulları okudunuz?

M ZÜLFÜ BULUT- Ben Mehmet Zülfü BULUT. Elazığlıyım, orta ve lise tahsili Elazığ’da, Üniversiteyi Konya Selçuk Üniversitesinde tamamladım Tarih bölümü mezunuyum. Askerlikten hemen sonra öğretmenlik mesleğine başladım. M.E.B’ in çeşitli kademelerinde öğretmenlik yaptım… Şu anda Metin Koloğlu Anadolu Sağlık Meslek Lisesinde Müdür yardımcılığına devam etmekteyim. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

SORU-  Tiyatro topluluğu kurmak nereden aklınıza geldi, nasıl kurdunuz, kimler vardı? (isim isim yazarsanız arkadaşlarınızı motive etmiş olursunuz)

M ZÜLFÜ BULUT - Daha önce tiyatroya karşı bir ilgim vardı. Özellikle üniversite yıllarında arkadaşlar bir araya gelip tiyatro oyunları oynardık. Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan tiyatro da yer aldım. Sonrasında MGE ajansta Levent GENÇ’ in ekibinde görev aldım. TV de Emniyet müdürlüğü işbirliğiyle kısa tanıtım filmleri çektik. Mahmut YILDIRIM  ile MGE ajansında tanıştık. Bana “Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe” adlı tarihi bir oyunu olduğunu söyleyince tiyatroya karşı olan ilgim ve Mahmut YILDIRIM’ ın olumlu düşünceleri oyunu kabul etmemi sağladı. Ben, Mahmut YILDIRIM ve Ömer ALBAYRAK bu ekibin kurucuları olarak güzel bir işe imza attığımıza inanıyoruz.

SORU-  Sergileyeceğiniz eseri nasıl seçtiniz ve buna nasıl hazırlandınız?

M ZÜLFÜ BULUT- Seçmeye gerek yoktu Mahmut YILDIRIM seçmişti zaten. İlk başlarda sıkıntı çektik, sahneye hiç çıkmamış oyuncular yetiştirdik. Tiyatroya ilgisi olan gençleri görünce motivasyonumuz daha da arttı. Provalardan sonra oyuncu arkadaşlara gün geçtikçe siz bile kendinizi tanıyamayacaksınız ve başarılı olacaksınız dedim. Arkadaşlar büyük bir özveri ve çalışma sonucunda büyük bir oyuna imza attılar.

SORU-  Tiyatroyu kurmadan önce ve provalar  sonrasında tiyatroyu sergiledikten sonra duygularınız arasında ne gibi değişimler oldu?

M ZÜLFÜ BULUT- Provalar esnasında karamsar olduğumuz anlar oldu. Arkadaşların performasında düşüşler olması bizi de etkiledi ama yılmadık bu işi başaracağımıza inandık. Yeri geldi soğukta prova yaptık, yeri geldi aç kaldık, yeri geldi eve geç gittik ama yılmadık azimle provalara devam ettik. Belli bir süre sonra oyuncuların hepsi sahneye çıkmak ve oyunu sergilemek için can atınca bu iş tamam dedik. Hepsinde bir azim, bir istek olduğunu gördük. Oyun sonrasında hiçbirimizi mahçup etmediler ve görevlerini layıkıyla yerine getirdiler. Seremonide aldığımız alkışlar her şeyi unutturdu. Oyun sonrası çevremizde gördüğümüz tepkiler olumlu yöndeydi. Eleştirel boyutta tepkiler de aldık bunlar bize ışık tuttu.

SORU-  Tiyatro yapmak nasıl duygu üniversite öğrencilerinin  gelişimi üzerine nasıl etkisi var?

M ZÜLFÜ BULUT- Üniversite Öğrencilerinin manevi yönden tarihi bir oyun oynaması olumlu ve çok etki etti.Okul hayatlarında moral ve motivasyon bakımından çok güzel gelişmelerle gençlerin hayata bakışlarını değiştirdik. Üniversite Öğrencilerinin sosyal etkinlik açısından, zamanlarını geçirmeleri açısından katkılarımız oldu. Bizler prova gün ve saatlerini Öğrencilerimizin sınavlarına göre, durumlarına göre ayarladık… Bu da örencileri daha da motive etti.

SORU Bundan sonra topluluğunuz devam edecek mi, hangi eserleri sergileyeceksiniz?

M ZÜLFÜ BULUT- Bundan sonra Kulübümüz devam edecek ve yeni elemanlarla daha da güçlü ekip olacağız.

SORU . Davet olursa başka illere de gitmek ister misiniz?

M ZÜLFÜ BULUT- Kesinlikle gitmeyi düşünüyoruz. Özellikle oyuncularımızdan bu konuda çok iyi bir istek var. Hangi ilden gelirse gelsin davete icabet ederiz.

SORU- . Başka neler anlatacaksınız ?

M ZÜLFÜ BULUT -  Ülkemizdeki olumsuz gelişmeler terör, komşu ülkelerdeki çatışmalar, insanımızı karamsarlığa itmiştir. Bizler Türk gençliğinin milli manevi duygulara bağlı ve bu hassasiyette gençler olarak yetiştirilmesini hedefliyoruz. Özellikle görsel sanatlar, insanlara vereceğiniz fikirlerin beyinlere kazınmasında çok etkilidir. Biz oynadığımız Tarihi oyunlarda kafalardaki bazı yanlış düşüncelere ve Türk tarihine düşman kişilerin fantezilerine karşı bir duruş olarak göstermek istedik. Geçmişini bilmeyen milletlerin geleceğini başkaları tayin eder düşüncesiyle insanlarımıza Türk tarihini büyüklüğünü gösterdiysek ne mutlu bize sözlerimi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleriyle bitirmek istiyorum. ” Türk evladı Atalarının yaptıklarını tanıdıkça kendinde daha büyük güç ve kuvvet bulacaktır.” Tüm Tokat halkına Elazığ’dan saygı ve sevgilerimi yolluyorum.

 

  TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..