- Kategori
- Balıkçılık
Elektrik balığı

Bir köpekbalığı türüdür. Sıcak ve ılıman denizlerin 100 - 150 m. ye varan diplerinde fazla göç etmed
Karadenizin dışında tüm denizlerimizde yaşayabilen kıyıların 4 kulaç sığlıklarına kadar yaklaşabilen, yassı, daire şeklinde bir dip balığıdır. Dört adet yüzgeci mevcuttur.
Elektrik Balığının yetişkinleri 80 cm. boyunda ve 3 kilogram ağırlığında olup, derisinin rengi ise kahverenginin değişik tonlarındadır. İki yanında yer alan ve elektrot özelliği olan organlarıyla 50 - 200 volt gerilimli bir statik elektrik üretebilmektedir. Enerji ile dolu olduğu renginin kızarması ile anlaşılmaktadır. Dokunan biri olursa, balık bu enerjiyi bir anda boşaltabilmektedir. Elektrik akımı zararsız olmasına rağmen, dokunanı şiddetle sarsabilmektedir.
Bir köpekbalığı cinsi olup, sıcak ve ılıman denizlerin 150 metre derinliklerinde fazla göç etmeden yaşarlar. Boyu 150 cm. ye ulaşabilmektedir. Genelde avlanmak için veya tehlike halindeyken 100 - 220 volt' a varan insan için tehlikeli fakat öldürücü olmayan kısa süreli elektrik çarpması yapabilmektedir. Bahar ve yaz aylarında çiftleşerek ürerler. Dişileri 14 - 15 yavru yapar. Eti yenebilir, fakat ülkemizde fazla tüketilmemektedir. Ticari hiçbir özelliği yoktur. Bu nedenle özellikle avlanmazlar.
kaynak: Nuri Deniz ( Balıkçı Reisi )