Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '15

 
Kategori
Teknoloji
 

Elektrikli (hibrid) araçların gelişim süreci

Elektrikli (hibrid) araçların gelişim süreci
 

Dünyada ilk üretilen otomobillerin elektrikli olduğunu duyulduğunda insanlar şaşırıyorlar. Hatta Anadolu’ya getirilen ilk otomobiller de elektrikliydi ki ilkini 2.Abdülhamit Han kullanmıştır.
 
Aslında arabanın ilk icat edildiği yıllardan bu yana bu tip elektrikle çalışan araçlar yapılmış fakat enerji tedariği konusundaki kısıtlamalardan ve depo edilmesi gereken elektriğin bu alanda yeterli altyapısı bulunmadığından, ek olarak iletim hatlarının DC şebekelerden oluşmasından dolayı bir türlü gelişim sürecini tamamlayamamıştır. Öyle ki 20.yy başlarından bu yana Arap ülkelerini ve Afrika'nın petrol yatakları rahat bir şekilde sömürülüyorken, petrol ve petrol ürünlerinin arabalarda yakıt olarak kullanılmaması da ayrıca saçma olurdu tabi ki.
 
Petrol konusunda aslında bu yakıt türünün 100 yıl içerisinde nasıl hızlı bir şekilde tükenme eğilimi gösterdiği II. Dünya Savaşı yıllarına bakarak rahatlıkla görebilmektedir. Almanların ve Rusların sırf savaşmak için geliştirdiği teknolojileri, yaptıkları tanklar, savaş uçakları, denizaltılar ve benzeri araçlar ne denli güçlü bir enerji tüketimi olduğunu göstermekteydi aslında.
 
Akabinde bir endüstri haline dönüşen savunma sanayii ve otomotiv sektörü akıl almaz bir şekilde petrol ürünlerini tüketmiş, uzun yıllar bu krallığın sonu geldiğinde yeni enerji kaynağının ne olacağı ve yeni enerji kaynağı bulunsa bile bunu işletecek makinanın ne olacağı konusunda bir tahmin yürütülmemiştir.
 
Ayrıca ilk yıllarda etkisi açıkça görülemeyen fakat sonraki yıllarda, küresel ısınma başta olmak üzere insan sağlığına ve çevreye verdiği zarar ortaya çıkan çevre kirliliği alternatif yakıtlara yönelme konusunda etkili bir unsur olmuştur.
 
Asıl meseleye tekrar dönecek olursak, hızlı bir şekilde emperyalistleşen ve endüstrileşen dünyada petrol ve petrol ürünlerinin tükenme eğilimi göstermesi bizi alternatif enerji kaynaklarına ve türlerine yöneltmiştir.
 
Bu sayede elektrikli veya bir başka deyişle hibrid arabalar son yıllarda gelişim eğilimi göstermiş, ülkemizde de buna yönelik çalışmalara hız verilmiştir.
 
Ülkemizde elektrikli otomobil ilk olarak Renault tarafından üretilmiş ve kullanıma sunulmuştur. Şarj konusunda büyük sıkıntılar yaşansa da ülkemiz de birkaç şarj istasyonu bulunmaktadır.
 
Elektrikli araç sektöründe söz sahibi ülkeler arasına girmeyi hedefleyen Türkiye ’de TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen elektrikli otomobil çalışmaları büyük bir hızla ilerlemekte ve TÜBİTAK bu konuda “babayiğit”lere %100 Ar-Ge desteği vermektedir. TÜBİTAK bu konuda; üniversite, kamu ve özel kuruluşlara bir çağrıda bulunmuş ve hepsinden elektrikli araç teknolojilerini geliştirmesi konusunda çaba sarf etmelerini istemiştir.
 
Bu çağrı kapsamında elektrikli araç teknolojilerinin kritik nitelikte olan bileşenlerinin yerli olarak geliştirilmesi ve üretilmesi hedeflenmektedir.
 
Çok yüzeysel olarak teknolojiye giriş yaptığım bu yazımın ardından daha mühendislik kimliğimin vermiş olduğu yeterlilik kadarıyla daha teknik konular hakkında yazılar da yazacağım
 

http://herhaberbenden.blogspot.com.tr/

https://twitter.com/sumeroloji
 
 
Toplam blog
: 2
: 152
Kayıt tarihi
: 15.02.15
 
 

Aaaa ..