- Kategori
- Güncel
Eli bıçak tutan kasap mı oluyor?

Kurban Bayrami katliami
40 müslüman ülkeden gelen 3,2 - 3,5 milyon arası müslüman yaşıyor.
100 bin İran'lı, 80 bin Fas'lı, 70 bin - 200 bin arası Bosna'lı yaşıyor.
1,8 milyon türk asıllı insan yaşıyor.
2 milyon 900 bin - 2 milyon 600 bin arası müslümanın % 80 i sünni;
500 bine yakın alevi (%17) ;
130 bin - 224 bin
ahmediya meshebinde olanların sayısı da 50 bin civarında.
Yasal şartlar çerçevesinde; dinsel yaşamları, cami inşası, okul aile birliği, sosyal ve kültürel beraberlikleri için organize edilen sayısız dernek ve gruplar mevcut.
Almanya kaç cami daha kaldıracak diye tartışmalar zaman zaman gündeme geliyor. Cami yapımına aslında karşı değiller fakat içlerine kapanıp büyümelerinden, dolayısı ile entegere olamamalarından kaynaklanabilecek yeni sorunların çıkabileceği konusunda tedirginlikler var.
Isviçre 'minaresiz cami' yapımına izin veriyor. Avrupa'da islamın yaygınlaşıyor olması tedirgin ediyor bazı ülkeleri. Müslüman olan hristiyanların sayısı az da olsa, eskiye oranla artış var.
Bu kadar çok müslümanın yaşadığı bir ülkede ister istemez onların inanclarına saygı çerçesinde yeni kurallar ve yasalar çıkarılıyor.
Hayvanlari koruma yasasina göre; Kurban Bayramında
Anestesi yapıldiktan, yani hayvan uyusturulduktan sonra müslüman geleneklerine uygun olarak; kanı akıtılarak alman ve müslüman kasaplar hayvan kesimhanelerinde kesim işini gerçekleştiriyor. Şimdi içinizden biri; "ancak müslümanın kesmesi caizdir" diyebilir. Bende, önce Türkiye'de hunharca kesim yapanların mesleki bilgisi ve müslümanlık seviyelerininin sorgulanmasi gerekir derim.
Hayvanın atıkları ve iç organları ayrı ayrı yeşil kontenyerlara atılıyor. Kurban sahipleri getirdikleri büyük çamaşır sepetlerine, büyük torbalara doldurup market arabaları veya el arabaları ile araçlarina götürüyorlar, diye yaziyordu bir haberde. Hayvanların uyuşturularak kesilme koşulu veterinerin gözlemi eşliğinde gerçekleşiyor. Daha sonra kesilen hayvanlar sağlık bakanlığınca görevlendirilen veterinerler tarafından muayene ediliyor ve "yenilebilir" damgası vuruluyor. Ve ondan sonra kesimhaneden çıkarilmasina izin veriliyor.
Bravo! almana. Yapınca işini tam yapar hep. Aldığı talimattan da taviz vermez . ' Vertrauen ist gut, Kontrolle besser ' der. Güvenmek iyidir ama kontrol etmek daha iyidir, ilkesi ile görevini yapar ve sonradan da kimsenin başı ağrımaz.
Kurbanlar sahipleri kestirdikleri kurbanlik hayvanlarin etlerini kesimhaneden cikariyorlar. Bu görüntü bile hoş değil ama...
Türkiye'de bu sistemin uygulanması zor mu? neden dir? cehalet ve bilgisizlik mi dir? hayvana sevgi ve saygı yoksunluğundan mıdır, nedenini ben tam olarak çözemedim. Bayram konulu bloglar yazıldı. Sayfalara iliştirilen hayvan kesimleri ile alakalı içler acısı resimler gözüme iliştiğinde kesim yapan insanların ne denli acımasız ve gaddar olabildiklerini düsündüm.. Hayvanları tutuşlari bile çok kaba ve aşağılayacı. Hayvanı aşağılayan ruh hali olduğu seziliyordu tutuşlarindan.
Bu mu senin canlı yaratıklara duyduğun saygı? önce evinde birkaç gün beslersin tam aile bireyi konumuna gelip alıştığı anda kesersin. Hayvan kesime yatırılırken korkulu halinden bile duygulanmadan bilinçsiz ve acımasız hatta çoluk çocuğun ürkek bakışları arasında vahşetini sergileyerek kurban edersin!... Eli bıçak tutan kasap mı oluyor? katılaşmış yüreği olan her müslüman hayvan kesebilir diye bir kural yok müslümanlıkta.
Umarım ve diliyorum gelecek sene kurban bayramına kadar yeni ve geçerli yasalar çıkarılır ve sıkı kontoller sayesinde insana yakışır bir tarzda medenice kesimler yapılır. İnsanın kendi inisyatifine bırakılırsa insancıl olmayan ilkel kurban kesim gelenegi sürdürülmeye devam edecektir.
Sevgiler, saygılar
Mine, 29. 11. 2009
![]()