Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '19

 
Kategori
Güncel
 

Elimizdeki Tehlike

Teknoloji bize o kadar faydalar sağladı ve hayatımızı o kadar kolaylaştırdı ki, bunu görmemek haksızlık olur.Alışveriş, banka ödemeleri ve işlemleri, kimin nerede ne yaptığını en ince ayrıntısına kadar görme ve yorumlama vb. bir çok şey teknoloji sayesinde elimizin altında bir tık uzakta duruyor.Peki bunun sürekli olarak bize sadece faydası mı var ?

Tekonoloji bağımlılığını kimse kabul etmemeye çalışır ve kimse evet ben teknolojiye çok sardım demez.Aslında çok sardık ve çok sıkıntılı bir hal almaya başladı.

Mesela ; Belirtileri nedir ?
   - Sadece bir kaç dakika diyerek saatlerce oyalanmak
   - Gece geç saatlere kadar sürekli bilgisayar başında kalmak
   - Teknolojik aletlerden uzak kaldığınızda gergin ve kendini boşlukta hissetme
   - Yüz yüze konuşmak yerine sosyal medya üzerinden konuşmayı tercih etmek gibi çoğaltabileceğimiz bir çok sebep ve neden var.

Gözlerinizde yanma, halsizlik,boyun kaslarınızda sertleşme vs. oluyorsa lütfen kendinizi biraz rahatlatın ve teknoloik aletlerden biraz uzaklaşın.Uzaklaşmamak durumunda ciddi olarak ileriye dönük etkilerini çoğu insna gibi sizde yaşayabilirsiniz.

   - Kişisel ve Ailesel sorunlarınız artmaya başlar
   - Zamanı iyi idare edememeye başlayacaksınız
   - Yemek yememe ve uyku bozuklukları başlayacak
   - Aktivitelerinizde azalmalar olacak
   - İnternet dışında kendinizi izole edeceksiniz
   - Akedemik olarak düşüş yaşayacaksınız.
Çünkü ; Bu yukarıda saydıklarımın hepsi malesef birbiriyle zincirleme reaksiyon oluşturup sizi her alanda etkileyecek ve başarısız olamanıız sağlayacaktır.İyi uyumadığınızda malesef dinç kalkamayacaksınız,dinç kalkamadığınızda kendinizi iyi hissetmeyeceksiniz ve bununla beraber iştahınız açık olmayacak ve yemek yeme isteği olmadığı zaman sizde gergin ve bitkin bir durumda olacaksınız, e tabii bunlar sizde etken olduğunda iş hayatınız nasıl düzenli olacak ve siz nasıl bu şartlarda başarılı olacaksınız.

Peki çocuklarda nasıl olmalıdır bu teknoloji kullanımı;
   - Okul öncesi çocuklar günde 30 dk
   - İlköğretimde ise ilk 4 yıl 45 dk ,sonraki 4 yıl 1 saat olabilir
   - Tabii lise çağında 2 saat olarak ortalama bir rakam verebiliriz.

Öğrenme çağında malesef çocuklarımızın aklına bigli girmesi gerekirken, faydalı olan teknoloji onlara zarar vermeye başlamıştır.Teknolojik bağımlılık yaşayanlardan öğrencileri ele alıcak olursak eğer; Bağımlı öğrencilerin %74 'ünde Yoksunluk durumu söz konusu iken bağımlı olmayanların sadece %10 'luk bölümünde bu durum mevcut.

İnternette geçirdiği zaman için yalan söyleme gereksinimi öğrencilerin %38 'inde, diğerlerinin ise sadece %4 'ünde bu durum mevcuttur .Bu durumlar orataya çıktığında malesef çocukların okullarında başarısızlık yükseliyor, kişisel yaşamlarında BEN duygusu tavan yapıyor, sosyal medyada sürekli kendi paylaşımlarının beğenilmesini istiyorlar, aileleri onlara birşeyleri anlatmaya çalıştığında onlar bu bilgilere teknoloji sayesinde ulaşabileceklerini söyleyip onları duymazlıktan gelebiliyorlar, çevrelerine karşı kırıcı, gergin, çekilmez bir tavır içerisinde olabiliyorlar. Peki bunları azaltmak kimin elinde ? Tabii ki bizim elimizde.

   - Tv/İnternet merkezli ev ortamı kurmayın
   - Yemek ve çay saatlerinde onlara servis yapmak yerine, aile içine katılmayı ve birlikte olmayı onlara aşılayın ve davet edin
   - Onları kontrolsüz ve uzun süreler tv/internet ortamında yalnız bırakmayın
   - Asla ve asla çocuklara telefon, tablet ve bilgisayarı susturucu olarak vermeyin.Onu o an için belki susturabilirsiniz ama emin olun ona çok büyük zararı da kendi ellerimizle vermiş oluyoruz.

Teknolojinin bizi esir almasını değil bizim onu yararlı olarak kullanmamızı sağlayan bir kültür oluşturmamız gerekiyor. Bunu unutmayalım.

 

 
Toplam blog
: 46
: 54
Kayıt tarihi
: 31.12.18
 
 

İnsanlar yaşamları boyunca bir çok şeylerle karşılarşırlar ve bunları nasıl yöneteceğini bazen çözü..