Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '08

 
Kategori
Felsefe
 

Eline cola zeroyu alan kural dışı!

Eline cola zeroyu alan kural dışı!
 

İktidar olgusunun yeniden üretilmesine katkıda bulunmamak için ne yapmalı?

Bu soruyu sorduğum da kendimin de bir iktidar üretiminin olduğunu aldım kabul ettim demektir. Bu yüzden bu iktidar illetinin yeniden üretilmesine katkıda bulunmaktan nasıl kurtulurum diye düşünmek gerekir, böyle bir durum yaratılabilir mi ve böylelikle giderek iktidar ilişkilerinden iktidarın kendisinden kurtulabilir miyiz?

Bu başka bir dil üretme potansiyeli demek. İnsanlar arasında aslında var olan ve mümkün olan başka bir dilin, dillerin varlığına önem vermek demek.

Bizi sindiren, güçsüz kılan, kötümser yapan o gücün, işleyen o kötü dev mekanizmanın güçlü imajını, değişmez imajını bu yeni dil ile komik anlamsız hale getirerek kırmak mümkün. Spartaküs’e kadar bunun kelimelerini bulmak mümkün.. Kimseye biat etmemek mümkün. Bütün insan ilişkilerini yeniden düşünmek ve hayatını değiştirerek bu gücü alt etmek mümkün.. Tüketmeyerek arabaya binmeyerek tabi olmayarak vb.. Bizim göğe bakma duraklarımız var, çiçeklere yapraklara ellerimizle dokunup ellerimizle sevgiliye kokusunu taşıyabiliriz istersek.

Bu dünyadaki bütün ilişkiler insanların hareketi ile kurulmuş ilişkiler insanın kurduğu ilişkiler; gökten indiğine de inanmıyorsak sırf bu yüzden güce dayalı iktidar içeren ilişkileri kimse tekrarlamak zorunda değil, alıştırılmış olduğumuz hallerden kurtulmalıyız, çaresiz değiliz, bir şeyi yapma ya da yapmama isteğini oluşturabiliyoruz. Gücü bulunduğumuz düzeyde taklit etmek zorunda değiliz.

İktidarın en büyük üreticisi onun gibi davranarak iktidar isteyendir. Çocukların ilk karşılaşmaları iktidar ilişkileri içermiyor hızla saf öğrenmenin yanı sıra el ele oyunlar çıkıyor aralarında, büyüdükçe cinsleri, dinleri, milletleri, kavgaları vs. farklılıkları ezberleri fazlalaşıyor sıradan alışkanlıklar egemen oluyor. Ama çocukluk halleri olur ya insanın bir bakarsınız karşınıza çıkar, işte buralara bakmak lazım, Mustafa’nın son bloğunda yeniden bulduğu o çocukluk gibi, çocukluk halini sınırsız kılmak gerek.. İçimizdeki çocuğu büyütmemek yaşatmak ve dışarı vurmak gerek; saflığı, samimiyeti, dürüstlüğü bize gerekli olan bu. Hatırlayın o yeni coca cola reklamında kullanılan da bu durumun piyasaya düşmüş hali; eline cola zero’yu alan kural dışı!

Eşitlik evet herkes eşit, ahlaksızlar eşitliği bozanlar. Öyle ise yeniden evrensel bir ahlakı hakim kılacak yönde; iktidarın gücün dilinden dilimizi sıyırarak önce kendimizden başlamalıyız. Ve meşru olan sadece bu ahlaklılık durumu olmalı.
Herkes için genel bir yasa olmasını isteyebileceğimiz bir ilkeye göre davranırsak insani bir ortak yaşama; ortak yaşamın gerektirdiği ortak ahlaka ulaşabiliriz.

sayın dilaver bey'in blogu :)) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=127038 "ismimi unuttuğum an"

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..