Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ellerimizi yeterince temiz tutuyor muyuz?

Ellerimizi yeterince temiz tutuyor  muyuz?
 

Sağlık konusunda uzman değilim. Ama kardeşim Mutlumavinin el temizligi konusundaki titizligini her zaman takdir etmiştim. O mesleği gereği bu konuda cok titizdir. Ama özellikle soğuk algınlığı ve diğer virüsle bulaşan hastalıklarda el temizliğinin ne kadar önemli olduğunu bugünkü Tv programında gördüm.

Ellerimizi sabun kullanarak yıkasak bile hala kirli kaldiğini hiç düşündünüz mü ?

Bugunku TV programinda sunucu ve konuklar ellerini sivi sabunla bir guzel yikadilar . Sonra ozel bir cekimle elde yikandiktan sonra bile mikroplarin kaldigi yerleri gosterdiler . Sonra bir doktor elin dogru yikanma seklini gosterdi .

Sabunla ellerinizi iyice kopurttukten sonra sadece ovusturmak ve durulamak yeterli degilmis . Once elleri avuc icini birbirine surtuyor sonra ayni islemi elin ust kismi icin yapmak gerekiyormus . Daha ilginci parmak aralarini iyice yikamak da onemli . Beni sasirtan bas parmagin da iyice ovusturularak yikanmasi idi . Daha da ilginc yani el bileklerinin 30 saniye sabunlu elle ovusturulmasi idi .

Tum bu kurallara uyulduktan sonra programdaki konuklarin ellerine ozel aletle yine bakildi hic kirli bolge kalintisi yoktu .

El yikamaya bu kadar ozen gosteren kac kisi var acaba ? Dusunun her an bir yerlere dokunuyoruz . Kimbilir neler var o dokundugumuz yerlerde .

Burada cocuklara kucuklukten beri ogretilen sey disardan eve gelince bogazi suyla bile olsa gargara etmek ve eli yikamak . Ne kadar uyuldugunu soyleyecek durumda degilim ama ozellikle gargara yapmanin ve elleri yikamanin en azindan bazi bulasici hastaliklari onladigini hekimler daha iyi aciklar sanirim . Gargara yaparken tentidiyot gibi kokan bizim burada NODOCHIN dedigimiz siviyi ici su dolu bardaga damlatmak ve onunla gargara yapmanin ozellikle soguk alginliklarini onlemek icin iyi bir yol oldugu soyleniyor .

Soguk alginliklarinin ve gribin yaygin oldugu, olacagi bir doneme girdik . En azindan temel saglik ilkelerine uyarsak bazi hastaliklari onleriz diye dusunuyorum . Hekim MB cular buyuk laf ettimse bagislayin .

Bundan boyle ellerimi yikamak icin daha uzun zaman harcayacagim . SOZ. Hadi sizler de soz verin bakayim:))

Saglikli gunler diliyorum hepinize .

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..