Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

24 Eylül '18

 
Kategori
Güncel
 

Emekliler Emekliyor

Emekliler Emekliyor
 

Son baharını yaşayan emekli ömrüm kışa dönüşmeden huzur bulsa.


Dolar arttı bahanesiyle, fırsatçılar insanın yaşaması için ne gerekliyse hepsine zam yaptılar. Elektriğe, suya, gaza, mazota, ekmeğe,yumurtaya özetle iğneden ipliğe aklınıza gelebilecek ne varsa üzerine zam yağdırdılar. Tuvalet ücreti bile yüzde yüz artmış. Yani ülkemde %40 ila %100 arası her şeye zam yapılmış.
 
Madem doların yükselmesine bazı nedenlerden engel olunamıyor, o zaman emekli maaşlarımıza da zam yapsınlar. Dar gelirliye verilen aylık fakirlik zammını da artırsınlar.
 
Yanlış mıyım?
Zenginin tuzu kuru, fakir ne yeyip içiyor, Allah'tan gayri kimse bilmiyor. Gece her şeyin iki katıdır bilir misiniz? Fakirlik insanın sırtında kambur olduğunda, gecenin karanlığına gözyaşı döker fakir insanlar. Allah daim yardımcıları olsun.
 
Biz emekli maaşıyla geçinenler için de hem hayat çok pahalı, hem alım gücü düşük; arada çok dengesizlik var.
Emeklide beyniyle, bedeniyle bu ülkeye yıllarını vermiş, emekliliğini bir şekil hak etmiş.
Maşallah ülkemizde emeklinin adı var, kendileri yok. 
Sanki emekliler, emekleyen bebek konumundalar. Aylık maaşlarını emzik gibi alıyorlar, susup duruyorlar. 
 
Türkiye'de 11 milyon emekli var bildiğim kadarıyla. Bunların kaçı ne şekil emekli oldu bilmem, ama ben çok zor şartlarda SSK'dan emekli olabildim.
 
Çalıştığım yıllarda patronlar gün boyu koşuşturdukları halde sigortamı doğru dürüst ödememişler. Üç ay bir göstermişler, bir yıl hiç göstermemişler gibi; sürekli (işe yeni girdi, bir ay çalıştı çıktı) yapmışlar yani.
Resmen hakkımı yemişler. 
Arkalıklı olanlarla uğraşılmıyor, haksızlığa uğradığınızla kalıyorsunuz. Bu yüzden "Ne yapalım," dedim. Emekli olabildiğime şükrettim.
 
Her neyse; demem o ki, emekliler emeklemekten öte sıkıntılar içinde inliyorlar. Maaşların bir kısmı sağlıksız yaşam sebebiyle hastanelere, dolayısıyla ilaç sektörüne gidiyor. Bir kısmını da güya bizim sorunlarımızı dile getirmek için kurulmuş olan dernekler götürüyor. Elimizde kalanıyla "Yürüme, emekle. Ölmede sürün," denir gibi, sıkıntılarla dolu bir yaşam savaşı.
Tabi ki halimize bin şükür, ama kırk yıllık çalışmanın karşılığı biraz huzurlu hayat hak ettiğimizi düşünüyorum. 
 
Sözün özü: Demek istediğim 2019 bütçelerinin hazırlanmakta olduğu bu günlerde kamuoyu oluşturalım, tüm emekliler olarak sesimizi gür çıkaralım. Sonbahar mevsiminde olan ömrümüz kışa dönüşmeden, yaşımızı yavaş yavaş yaşayalım.
 
Ayfer AYTAÇ - ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..