Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '16

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

En iyi besin Anne sütü

Ayşe Öner - Hamile Koçu ve Bebek Bakım Uzmanı

Doğum sonrası ilk sütün miktan azdır, ancak bir damlası bile bebek için çok yararlı olup zengin antikor içerir. Kanımızdan 100 kat fazla antikor mevcuttur ve mutlaka vermeniz gereken özel bir üretimdir. 1 cc. kolastrum 580 kalori içerir,. Ara süt gelirken göğüslerinizde ağn, gerginlik ve genel ateş olur. Bu hal sadece sütün oluşturduğu bir durum değildir. Göğse akan kan ve sıvı miktan da artmıştır süt, kan ve sıvının oluşturduğu bu gerginliği masaj, sıcak ve soğuk kompres uygulamalan ile sakinleştirebilirsiniz.

Olgun insan sütü gelmeye başladığında göğüsleriniz rahatlar ve sanki çeşme açılmış gibi sütünüz akar, göğüsleriniz yumuşamaya başlar. Bebeğiniz bir göğsünüzü emerken diğerinden de sızıntı olur ve üstünüzdeki giysiler ıslanır. Özel göğüs kaplan ile sızıntı yapan göğsünüzden sütü toplayabilir, süt biriktirme aşamasına geçebilirsiniz. Olgun insan sütü gelmeye başladıktan itibaren her öğün tek göğüs emzirmelisiniz. Çünkü olgun sütün başlangıcı oldukça suludur. Sütün yağlı kısmı yukanda süt üreten hücrelere yakın durur. Ön süt kanallara sızan ve süt havuzunda biriken laktozdan zengin olan kısmıdır. Biraz oradan biraz diğerinden verecek olursanız bebek bu ön sütle kamını doyurur ve büyüten, besleyen yukandan inen sütü kullanamamış olur. Aynca ince bağırsaklarda laktozu enerjiye dönüştüren laktaz enzimi yetersiz kalıp laktoz fazlası bağırsaklarda kalarak mayalanıp gaza yol açar ve bebek istenilen kiloyu da alamaz. Bu nedenledir ki olgun süt geldiğinde her öğünde tek meme emzirmek önemlidir. Yağın yanı sıra yukandan inen süt; enzimler, antikorlar, bağışıklık ve büyüme faktörlerinden de zengindir. Siz hala bebeği biraz sağ biraz sol göğsünüzden emzirmeye devam edecek olursanız bebeğiniz doyacak ama kısa sürede tekrar acıkacak ve kilosu istenilen seviyeye gelemeyecektir. Sütünüzün yeterli olmadığı, mama takviyesine ihtiyacı olduğunu şaşırarak öğreneceksiniz. Oysa ki sütünüz var, bebeğiniz sizi emiyor. Doktora gittiğinizde bebeğinizin istenilen kiloya gelmediği görüldüğü zaman, bebek emmesine rağmen sütünüz ona yaramıyor olduğuna inanacak ve bu sizde yetersizlik ve suçluluk duygusu yaratacaktır. Yaramayan süt yoktur, emzirme de hata yapıyor olabilirsiniz. Her öğün bir göğüs emzirilmeli ki bebek sütün kremasını, büyüten kısmını da alabilsin. Bebek her öğün de bir göğsü tam boşalttığında arzu edilen beslenme yapılmış olur.

Buzdolabında 72 saat

Emzirilmeyen diğer göğüs rahatsız ise biraz pompa ile boşaltılıp rahatlatılır ve öbür öğünde emzirilir. Pompaladığınız sütünüzü buzdolabınızda 72 saat, buzluk da derin dondurucuda 3 ay koruyabilirsiniz. Bebeğe vermek için çıkardığınızda ise 33 derecede ılık su dolu bir kabın içine koyup, bu kabı da içinde sıcak su olan diğer bir kabın içine koyarak oda sıcaklığına getirip biberonla veya kaşıkla verebilirsiniz. Tabii ki en ideali emzirmektir ama bunu yapamadığınız zamanlarda mama vermek yerine alternatifiniz gene kendi göğsünüzden sağarak biriktirdiğiniz kendi sütünüz olacaktır. Emzirmek sadece bebek için değil sizin için de faydalıdır. Doğum sonrası rahminizin küçülerek eski haline dönmesini hızlandırır. Vücudunuz da artan yağ dokusunun yok olmasına ve eski formunuza geri dönmenizi kolaylaştırır. Emzirme yavaş yavaş göğüs dokusunun eski haline dönmesini sağlar ve kötü hastalıktan korur. Dünya Sağlık Örgütü’nün ön gördüğü emzirme süresi iki ila dört yıldır. Dört yıl açlık yaşayan ülkeler için olabilir ama 3 ila 3,5 yaşına dek emziren anneler tanıyorum.

Ek gıdalar geçiş dönemi

6 ay tek anne sütü bebeğiniz için yeterli olup metabolizmasını ve bağışıklık sistemini hazır hale getirir. 6. aydan sonra sindirim sisteminde ek gıda için gereken enzimler de oluşmuştur ve bağırsaklar ek gıdayı tolere edebilir. Ek gıda denemeleri yapabilirsiniz ama aceleci olmayın; bu denemeler ona katı gıdayı ve kaşığı öğretme alıştırmalandır. Bir veya iki kaşıktan sonra onu emzirin, iki tane pişmiş sebze için süt öğününü ondan çalmayın. Verdiğiniz katı gıda kadar su da vermeye başlamalısınız. Emzirmek tüm yaşam için annenin çocuğuna verebileceği en değerli armağandır. İnsanın naturasını en doğru şekilde oluşturan ve yaşam boyu onu sağlıklı kılan, koruyan bu olağanüstü hayat iksiri annelerin bedeninde yapılmaktadır. Doğum sonrası emz

 
Toplam blog
: 80
: 2949
Kayıt tarihi
: 13.01.13
 
 

Tuncay Takmaz 1975 yılında Şişli İstanbul'da doğdu. Bugüne kadar 27 kişisel sergi açtı, çok sayıd..