Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '06

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

En mutlu gününüz kâbusa dönüşmesin

En mutlu gününüz kâbusa dönüşmesin
 

Söz, nişan derken evlilik tarihi yaklaşıyor. Artık sizin de bir eviniz ve yeni bir yaşamınız olacak. Düğünden sonra hayatın size ne getireceği bilinmez; ama iyi planlayamazsanız düğünün öncesi de sizin için sancılı geçebilir.

Düğün tarihinizin yaklaşmasına rağmen düğün hazırlıkları daha bitirilemedi mi? Peki hazırlıklar nereden başlayacaksınız? Nasıl bir düğün istediğinize karar verdiniz mi? Peki ya aileler nasıl bir düğün istiyor? Ortalık mı karıştı? İşin içinden nasıl çıkacağınızı bilmiyor musunuz? Üzülmeyin! Bir de şöyle düşünün: Ailelerinizin de bu düğün için en az sizin kadar hayalleri var, yıllardır bugünün hayali ile yaşadılar. Bu yüzden karşınıza büyüklerinizi alın ve tüm detaylarıyla düğünde neler istediğinizi onlarla paylaşın, herkese uygun bir orta yol bulun. Eğer plan yaparken ailelerinizden destek bekliyorsanız, planlarınıza onları da dahil edin. Yıllar sonra bir gün geçmişinize baktığınızda, pişmanlıklar yaşamak istemiyorsanız sizin için yaptığımız araştırmaya kulak verin.

Nikâh işlemlerinden önce nasıl bir düğün istediğinize karar vermeniz gerekir. Sonrasında ise nikâhınızın, davetin verileceği yerde mi yoksa nikâh salonunda mı kıyılacağına karar vermelisiniz.

Eğer bir davet vermek istiyorsanız önce yeri ayarlayın. Yaz aylarında düğün yapan çok olacağından istediğiniz yerler müsait olmayabilir. Ayrıca tarih ne kadar yakın olursa alternatifleriniz o kadar azalacağı için, bir o kadar da yüksek bedele razı olmak zorunda kalırsınız.

Nikâhınızın davetin verileceği yerde yapılmasını istiyorsanız başvuru sırasında yerin adresini, saatini belirtmeniz ve ayrı bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Nikâh dairesinde evlenecekseniz hafta sonları yer kalmadığından istediğiniz tarih ve saat için iki bazen üç ay öncesinden başvuru yapmanız gerekli.

İstenilen evrak şehirlere göre farklılık gösterdiği için gerekli evrakı önceden öğrenmeniz ve hazırlamanız, başvuru sırasında sıkıntı yaşamanızı engelleyecektir.

Eğer nikâhınızı bağlı bulunduğunuz ilçe dışında kıydırmak istiyorsanız, ilk önce kendi ilçenizin nikâh salonuna başvurup sevk kâğıdı almanız gerekiyor.

Sağlık raporunu kendi istediğiniz yerde yaptırmayın. Sağlık raporunun ilgili evlendirme dairesinin kabul ettiği sağlık kuruluşlarından alınması gerekiyor.

Geri sayım başladı
Düğün günü belirlendi. Nerden başlayacağınızı düşünüp paniğe kapılmayın. Derin bir nefes alın ve plan yapmaya başlayın. Aileler arası işbirliği ve görev listesi yaparak işleri kısa sürede halledebilirsiniz. Yapmanız gereken, her şeyi not etmek. Bu sayede atlama ihtimaliniz olabilecek şeyleri gözden kaçırmazsınız. İşler yapıldıkça geriye nelerin kaldığını kolayca görebileceksiniz.

1. Adım: Davetli listesi
Hazırladığınız davetli listesinin üzerinden bir-iki gün geçtikten sonra onu tekrar kontrol edin ve unutulan kimse kalmadığından emin olun. İki tarafın listesini birleştirerek ortak tanıdık ailelere iki davetiye gitmesini engellemiş ve davetiyeden tasarruf etmiş olursunuz.

Nasıl bir davetiye seçeceğinize karar verdiyseniz, siparişinizi düğün tarihinden en az altı-yedi hafta önce elinizde olmasına dikkat ederek erkenden verin. Uzaktan geleceklerin davetiyelerini en az bir ay öncesinden dağıtmaya başlayın. Bu arada siz de düğünde verilecek ikramlar için bütçe belirlerken bu bütçenin % 20-30 artabileceğini, sürpriz giderler çıkabileceğini düşünerek hazırlığınızı yapın.

2. Adım: Gelinlik, damatlık seçimi
Gelinlik dikimine iki ay önce başlanmasa bile modelin seçimi ve ilgili moda evi ile görüşülmesi için en az iki ay öncesinden araştırma yapmanız gerekir.

Modaevi araştırırken yapılan modeller kadar dikiş kalitesini de inceleyin. Son provayı ise düğünden en geç iki gün önce yaptırın.

Damatlık alırken, damatlığı daha sonra giyilmesi için normal takıma ücretsiz olarak dönüştüren şirketleri tercih edin.

3. Nikâh şekerleri
Davetiyeleri her aileye bir adet hesaplasanız bile bu, nikah şekerlerinde pek mümkün olmayacaktır. Nikah bitimi istenmeyen gerginlikler olmaması için nikah şekerlerinizi davetiye sayınızdan % 40-50 fazla yaptırmanızda fayda var.

4. Kuaför ve fotoğrafçı seçimi
İster gelin olun ister damat, sürpriz bir şeyle karşılaşmak istemiyorsanız, bilmediğiniz bir kuaföre ya da fotoğrafçıya gitmeyin.

Özellikle kadınlar saç yaptırmaya özen gösterir. Bu yüzden kuaförle önceden fiyatı konuşup, kesinleştirin.

İstediğiniz topuza, duvağa uygun tokalar, örtüler gerekiyorsa, gelinliğinizin kumaşı ve kullanılan taşlar içinde sırıtmaması için bunları gelinlik dikimi sırasında modaevinize hazırlatın.

Fotoğraf çekimini aceleye getirmemek için en az iki saat ayırın. Nikâh günü fotoğrafçıda beklememek için belli bir saat için rezervasyonunuzu önceden yaptırın.

5. Gelin çiçeği ve düğün çiçeği
Nikâh salonlarında masa üzerine konan çiçek için ek bir ücret alınır. Son anda başka bir çiçek yaptırmak da mümkün olmadığı için olanla yetinmek zorunda kalırsınız. Bu yüzden gelin çiçeğinizi yaptırırken bunun da siparişini vermeniz sizi düğün günü olanla yetinmekten kurtaracaktır.

Gelin çiçeğinizi ömür boyu saklamak istiyorsanız, canlı yerine canlı gibi duran sunî çiçekleri tercih etmelisiniz.

 
Toplam blog
: 25
: 1919
Kayıt tarihi
: 08.06.06
 
 

İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniv..