Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Endometriozis (Çikolata Kisti) Kısırlık yapar mı?

Endometriozis (Çikolata Kisti) Kısırlık yapar mı?
 

Endometriozis (Çikolata Kisti) Kısırlık Yapar mı?


Endometrium hücreleri vücutta sadece rahimde yer almalıdır. Bu hücrelerin rahim dışında görüldüğü durumlara endometriozis adı verilir.

Endometriozis, bir adet döngüsü içerisinde yaşananları aynen taklit eder. Hatta kanamalar bile düzenli olarak tekrarlanır. Bu durumda kanamaları ve dökülmeleri sınırlamak adına karın içinde iltihabi savunma hücreleri oluşur. Bu hücreler endometriozis hücrelerini kuşatır. Her ne kadar bu durum iyileşmek adına yapılsa da, sonuçta bu bölgede iltihabi bir oluşum başlar ve çevre dokulara yapışmalar söz konusu olur. Üstelik bu durum her adet döneminde yeniden tekrarlanır. Zaman içerisinde endometriozis üremeyi olumsuz etkileyecek anatomik bozulmalara yol açar.

Endometriozis ve infertilite ( kısırlık ) genel olarak birbirine çok fazla eşlik etmektedir. Minimal ya da orta düzeydeki endometriozislerin kısırlığa nasıl ve ne oranda yol açtığı tartışma konusudur. Ancak genel olarak;

Şiddetli ve geniş lezyonlu olan
Çevre organlarda bozulmalar oluşturan
Üreme organları arasındaki anatomik ilişkiyi olumsuz etkileyen
Oluşturdukları yapışıklıklarla özellikle tüplerde tıkanıklıklara sebebiyet veren endometriozis türlerinin kadınlarda infertiliteye ( kısırlık ) sebebiyet verdiği kabul gören bir düşüncedir.

Her ne kadar ikisi arasındaki ilişki net ve kesin olarak açıklanmamış olsa da yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bazı bilgiler bizleri endometriozis ile kısırlığın bağlantılı olduğu fikrine götürmektedir. Örneğin; kısırlık dışında herhangi bir nedenle ( bağlı olan tüpler vb ) yapılan laparoskopilerde hastalarda endometriozis görülmesi %1,3-5 oranında iken, kısırlık nedeniyle yapılanlarda % 21 – 48 oranındadır. Yine erkekten kaynaklanan kısırlıklarda başka bir vericiden sperm alarak yapılan aşılamalarda, anne adayında endometriozis varsa olmayanlara göre tedavinin daha düşük oranda gebelikle sonuçlandığı görülmüştür.

 

Prof. Dr. Ateş Karateke

www.ateskarateke.com

 
Toplam blog
: 34
: 844
Kayıt tarihi
: 21.02.14
 
 

Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı ve Ürojinekolog  www.ateskarateke.com ..