Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Enerji etiketlerine dikkat!

Enerji etiketlerine dikkat!
 

Ülke olarak üretebildiğimiz kadar temiz enerji üretip daha sonra bunun büyük bölümünü verimsiz uygulamalarda harcamak yerine, elektrik tasarrufunu ön plana çıkarmak son derece önemli. T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu konuda çalışmalar yürütüyor. Bizler de bu çalışmalara evlerimizde uygulayabileceğimiz bazı davranış değişiklikleri ile destek olabiliriz.Böylelikle hem ev ekonomimize hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz.

Enerji etiketlerine dikkat!

Gün içinde ısınma, aydınlatma, temizlik, kişisel bakım, eğlence, dinlenme ve benzeri faaliyetlerin yürütülmesi için kullandığımız elektrikli aletlerin enerji tüketimi, elektrik tüketimimizin yaklaşık %80’ini oluşturuyor. Bu noktada elktrikli aletlerin enerji etiketlerine dikkat etmek gerekiyor. Bu etiketler cihazları yıllık enerji tüketimlerine göre A, B, C, D,E, F ve G harfleriyle ifade edilen 7 grupta sınıflandırılmaktadır. A harfi en düşük enerji tüketimini gösterir. A sınıfı elektrikli aletler ortalama %45 daha az enerji tüketirler. Yeni sınıflandırmalar olan A+, A++ gibi sınıflar ise A grubu içinde daha az enerji tüketen sınıfları ifade eder. Bu nedenle cihazları satın alırken en az enerji tüketenleri tercih etmemiz gerekir.

Elektronik eşyalar yüzde 10 oranında elektrik kullanmaya devam ederler

Kullanılmayan bilgisayar, televizyon gibi elektronik eşyalar stand-by konumunda bırakılıp, fişten çekilmediğinde yüzde 10 oranında elektrik tüketmeye devam ederler. Bu yüzden elektronik eşyaların kullanılmadığı zamanlarda fişten çekilmesi gereklidir.

Gün ışığından mümkün olduğunca yararlanmak, gerekmedikçe aydınlatma araçlarını kullanmamak yine tasarruf sağlayacaktır.

Çamaşır kurutmak için kullandığımız kurutma makinalarını güzel havalarda çalıştırmamak, çamaşırları balkonda kurutmak da bütçenize katkı sağlayacaktır. Büyüklerimiz iyi bilir, rüzgârlı havalar çamaşır yıkamak için uygun günlerdir.

Çevre dostu olmak sadece çimlere basmamak ile olmuyor. Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakabilmek için birlikte çaba göstermemiz de gerekiyor.

 

https://twitter.com/seraptorun73

 
Toplam blog
: 114
: 309
Kayıt tarihi
: 22.12.14
 
 

Gazeteci  ..