Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sabiha Rana Melekler Yüreğinizden Öpsün

http://blog.milliyet.com.tr/sabiharana

03 Eylül '09

 
Kategori
Söyleşi
 

Erdemli ve Başarılı Olmanın 7 Anahtarı

Erdemli ve Başarılı Olmanın 7 Anahtarı
 

Prof. Dr. Ali Akyüz


PROF. AKYÜZ’DEN, ERDEMLİ VE BAŞARILI OLMANIN 7 ANAHTARI

Beylikdüzü Belediyesi, ramazan etkinlikleri kapsamında; Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Akyüz ile “Yaşayan Kur’an ve Hz. Peygamber” konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Peygamberimizin, erdemli ve başarılı olmasının 7 anahtarını anlattığı söyleşide Akyüz, Müslümanlık ve hayatla ilgili farklı noktalara değinerek; şunları aktardı:

“Erdem ve başarının ilk sırrı, muhataplarımıza nazik ve zarif bir şekilde hitap etmek, onlara güzel sözlerle seslenmektir. İletişim halinde olduğumuz insanları küçümseyerek, aşağılayarak, gereksiz yakıştırmalarla hor görmek bizi başarıdan uzaklaştırır. Yapacağınız işler için donanım ve çabanız olması gerekir. İşte bu da temel ilkelerden ikinci prensiptir. Donanımınız olmayan bir işte başarılı olmanız mümkün değildir ve bunun yanında çabanız da olacak. Çaba göstermeden yalnızca dua etmek bir şey ifade etmez. Dua kulluğun her adımında, soluğunda sizi yenileyen bir iksirdir ama yerinde ve gerektiği şekilde yapabilirsek bir anlamı vardır. Tembellik, korkaklık ve ürkekliklerimizin arkasına sığınarak, bizim işlerimizi yapacak bir taşeron aramak edasıyla dua ediyorsak, o dua değildir. Dua çaba ve donanımı gerektiren bir gayretin ve alın terinin arkasından size kulluğunuzu kendi idrakinizi heyecanınızı hissettiren fısıltılardır.”

“Değerlerimiz olduğunu unutmayalım”

Prof. Dr. Akyüz, üçüncü anahtarın, “Bir insanın, değerleri olduğunu asla unutmaması olduğunu söyledi. Ve şöyle devam etti. Rastgeleliklerin anaforunda yaşamıyoruz. O, karşılaştığı olayların kendisini dönüştürmesine izin vermemeli. Yani kavak ağaçları gibi soldan meltem estiğinde sağa, sağdan meltem estiğinde sola yamulmamalı, kendi prensipleriyle var olmayı sürdürebilmelidir. İşte bu erdem ve ahlakta 4. anahtardır” diye konuştu.

“İçinde bulunduğumuz çağ imaj ve vizyon çağı”

“Elbiseni temiz tut. Tertemiz bir vizyonun olsun” diyen Akyüz, “İçinde bulunduğumuz çağ imaj ve vizyon çağı. Herkes kendini bir imaja ifade etmektedir. Tüm büyük firmaların bir sembol ve sloganı vardır. Herkes her şey ve her müessese kendini gelişmişliğiyle ifade etmek üzere bir sembol ve slogana sahiptir” şeklinde konuştu.

“Teşekkür etmek erdemdir”

Dünyada kalıcı olmanın tek yolunun ne pahasına olursa olsun iyi söylemek ve iyi işler yapmaktan geçtiğini kaydeden Akyüz, “Erdemli olmak için iyi iş yapılır ve yaptığın bütün iyilikler sana aittir. İyi bir iş yaparak, kişi görevini yapar. Karşıdaki muhatabın görevi de teşekkür etmektir. O etmiyor diye ben yaptığım iyilikten pişman olamam. O kendi erdemsizliğini yaşamaktadır. Onun için iyi iş yapmak erdemdir, teşekkür etmek başka bir erdemdir” şeklinde altıncı anahtarı açıkladı.

Kıyametin vaktiyle ilgili ölçü verdi

İnsanların kıyametin ne zaman olacağını hep merak ettiğini aktaran Prof. Dr. Ali Akyüz, “İyi insanlar gider geriye döküntüler kalır ve kıyamette zaten hiçbir önemi olmayan bu çerçöp üzerinde kopar. Kıyameti sormayın, içinde bulunduğunuz nesle bakın iyilikler devam ediyorsa bir endişeniz olmasın. Dünyadaki iyi insan sayısına bakın” şeklinde bilgi verdi.

Prof. Dr. Ali Akyüz, yedinci ve son anahtarın da sabırlı olmak olduğunu söyleyerek, sözlerini noktaladı.

Söyleşiye Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun, Prof. Dr. Ramazan Ayvalı, Emekli müftü Vahdettin Akgün, Büyükçekmece müftüsü Fahri Saltuk, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri ve siyasi parti temsilcileri yer aldı.

Bilgi ve fotoğraflar: Beylikdüzü Belediyesi Başkanlığından tarafıma ulaştırılmıştır..

Sabiha Rana

 
Toplam blog
: 1989
: 4996
Kayıt tarihi
: 26.10.06
 
 

Gazeteci - Yazar (NLP Uzmanı - İlişki ve Yaşam Koçu) Yaşarken dünyayı dolaşmayı, topraktan güneşe..