Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '12

 
Kategori
Güncel
 

Erdoğan-Demirel Farkı

Birçok şeyi yeterince yerli  yerine koyamayan, kim suçlu ya da ne kadar suçlu,  neden,niçin bu halde ülke;  göz gözü görmüyor , ne zaman dağılacak sis perdesi sorularına cevap bulamayanlardanım... Olanlardan canı yanan, geleceğe yeni kuşaklar adına endişeyle bakanlardanım. 12 Eylül öncesi   yaşanan kargaşayı  birebir yaşayan , sonrasında liderlerin birbir tutuklanıp cezaevlerine gidişi ile  ilgili ortamı paylaşan  kuşağın bir ferdi olarak bir soru, daha doğrusu bir fark kafamı meşgul ediyor.

 

Süleyman Demirel...  Hiçbir zaman  yaptıklarını tasvip etmedim.Özellikle  MC hükümetleri zamanında, halkın dini  duygularını kullanan söylemlerinden, ortalık kan gövdeyi götürürken "yollar yürümekle aşınmaz"  gibi  kalıbıyla uyumlu kaygısız   sözlerinden  , Amerika'nın  kirli oyunlarına  göz yummasından dolayı  hiç sevmedim onu.  Bugün  ise;  geçmişi ve bugün olanları irdeleyip düşündüğümde , Atatürk'den , belki İnönü'den sonraki tüm liderlerin ,  ileriyi görebilecek yetenekleri olmadığı veya çıkarlarını düşündükleri için  Amerika ve batılı ülkelerin  oyuncağı olmaktan kurtulamadıkları  sonucuna  ulaşıyorum. Yani , al birini vur ötekine .Bülent Ecevit ,  köy-kent projesi ile birşeyler yapmak istedi ama o da başarılı olamadı.  Yani, kim gelirse gelsin ; Amerika şimdi ondan da güçlü olan İsrail, İngiltere,Fransa  başta olmak üzere büyük abilerin  ellerine aldıkları iplere göre oynadı...İşte böyle düşününce, Demirel'i   özel olarak  yargılamanın anlamsızlığını  fark ettim..

12 Eylül darbesinden sonra, Demirel  de  diğer  liderler gibi  Zincirbozan' da,   kendisine  uygun görülen cezasını tamamlayıp çıktı .   Bir müddet sonra da, seçilme hakkı  iade edildi,  başbakan  daha sonra da cumhurbaşkanı oldu.   Darbenin  başındaki isim olan, Kenan Evren ve diğer komutanları yani kendisini iktidardan alaşağı edip  cezaevine gönderenleri    aynı  şekilde  cezaevine  gönderemez miydi...  Anayasayı değiştirme  yetkisi  elindeydi  ama  o,  bu  konu ie  ilgili  olarak"siyasette  intikam   olmaz" dedi...İstedikleri kadar  inkar  etsinler,  Cumhuriyet tarihinde bir ilk olan bu  sivil darbe ve  onun neticesi  olan  tutuklanan genaraller,aydınlar;  bir  intikamın ,  senelerce biriktirilen bir  öfkenin , kinin  neticesi... Peki  bundan  on,yirmi ,otuz  sene sonra ,  rollerin değişmeyeceğini  kim  garanti  edebilir...  Tutuklanan, 18-20 yıla mahkum edilen  asker ve aydınların  tutuklanma nedenleri :  Darbeye teşebbüs.  İşte  cevaplayamadığım soru...  Bunlar sadece teşebbüs ettikleri için -o da ne kadar doğru bilinmiyor ya...-  böylesi ağır bir cezaya reva görüldüler. Evren ve arkadaşları  ise,  gerçek anlamda hem de unutulmayacak acılara, ölümlere neden olan darbenin,  hasını yaptılar ;  bir eli yağda bir eli balda yaşadılar otuz küsur yıldır...NEDEN???

Belki  de,  Demirel' in de, Erdoğan'ın da  kendi  insiyatifleri  olmadı,  her  iki  dönemde de.  Bilmiyoruz,  abiler öyle  istedi belki de  .  Sis  dağılacak  birgün ,  tarih  yazacak, doğruyu ... 

 

 
Toplam blog
: 307
: 1382
Kayıt tarihi
: 08.08.07
 
 

Emekli Türkçe öğretmeniyim.Şimdi Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan, Atatürk Eğitim Enstitüsü ..