Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

25 Mayıs '09

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Ergenlik ve Aile Yaşamı

Ergenlik ve Aile Yaşamı
 


Ergenlikte çocuğun önemli sorunlarından birisi de ailesiyle olan ilişkileridir. Bu dönemde çocuk oldukça süratli fiziksel ve ruhsal değişikliklerden geçer. Bu durum karşısında anne ve babanın geniş görüşlü ve de anlayışlı olması gerekir.


Ergen sinirli, ters, huysuz bir insan haline dönüşebilir, çok sıkılabilir ve içine kapanabilir. Tüm bunlar karşısında anne ve babaların tepkileri önem kazanmaktadır. Çocuğun boyu ansızın hızla uzayabilir, yüzünü sivilceler kaplar, gırtlak kıkırdağı öne doğru çıkar, sesinde değişmeler görülür. Bunların tümü doğal karşılanması gereken olaylardır.


Kimi aileler çocuklarını çok sıkı koşullar altında eğitmişlerdir ve bu tutumlarını çocuğun ergenlik döneminde de sürdürmek isterler. Lâkin bu son derece yanlış bir tutumdur ve çoğu kez ters tepkilere yol açar. Bu dönemde çocuğun fazla sıkılmaması, zorlanmaması yerinde olur. Yapılacak şey ortadaki sorunun çocukla birlikte oturup ortaklaşa çözülmesidir.


Bir başka sorun da böyle dönemlerde çocuğa gösterilen hoşgörünün kapsamıdır. Kimi aileler çocuklarına fazla hoşgörülü ya da ilgisiz davranabilirler, bu da çeşitli sorunları gündeme getirebilir. Ailelerin çocuklarını bunaltmaksızın onlara karşı ilgi göstermeleri en doğrusudur.


Önemli sorunlardan biri de cinsel eğitimdir. Aslında cinsel eğitimin daha evvelki yaşlardan başlaması gerekir. Lâkin baskının egemen olduğu pekçok toplumda cinsel eğitim ya hiç yoktur ya da çok yetersizdir. Ergenin böyle dönemlerde sıkılması ve sorunlarını açmaması daha da karmaşık bir durum yaratacaktır...


Anne ve babanın, çocuğun sıkıntılarını farkettiği zamanlar onunla açıkça konuşması, sorunların çözümünde daha yararlı olacaktır. Çocuğun ergenlikteki gelişmeler üzerine aydınlatılması gerekir. Böylece çocuk kendisindeki değişiklikleri bilimsel bakımdan gözleyebilecek, daha rahat davranacaktır.


Ergenliğin ikinci dönemi 15 ile 18 yaşları arasına rastlar. Bu aynı zamanda aşkların ve flörtlerin başladığı bir dönemdir. Kız ya da erkek ergen ilk defa bir karşı cins üyesiyle "çıkmaya" başlar. Bu evrede ilişkiler genellikle "platonik"tir. Bu tür ilişkilerde genç kız ve erkekler, birbirlerini daha çok ruhsal açıdan daha yakından tanımaya çalışırlar.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..