- Kategori
- Bebek - Çocuk
Eritema Enfeksiyozum - Beşinci Hastalık

Hasta olmamaları için gözümüzden bile sakındığımız çocuklarlımızın, okul çağı geldiğinde bir çok döküntülü hastalıkla tanışması kaçınılmaz olmaktadır. Bu günkü söyleşimizde, bu hastalıklardan biri olan 5. Hastalığı irdelemek istedik. Ve sizler için Uzm.Dr. Erdem Uzunoğlu sorularımızı yanıtladı
5.Hastalık nedir, hangi yaşlarda görülür, aşısı var mıdır, bulaşıcı özellik taşır mı?
Çocukluk çağının viral döküntülü hastalıklarındandır. Etkeni Parvovirüs B 19’dur. Tıpta Eritema infeksiyozum adıyla anılır. Daha fazla 5 yaş üstü çocuklarda hastalık yapar. Aşısı yoktur. Çok bulaşıcı değildir ve çoğu kez de tehlikesizdir.
5. hastalığın belirtileri nelerdir, döküntülerin belirginleşmesinde dış etkenlerin rolü var mıdır?
Hasta ile temastan yaklaşık 5- 15 gün sonra yüzde tokatlanmış yanak görüntüsü yapan tipik döküntü ortaya çıkar. Döküntü alın ve çeneye de yayılabilir ama ağız etrafı soluk kalır. 1- 2 gün sonra kollar, bacaklar ve gövdede bu kez dantel gibi ve kaşıntılı döküntü oraya çıkar. Bu döküntü 3 hafta kadar sürdükten sonra söner. Bu süre boyunca sıcak banyo, güneş, sürtünme vs gibi dış etkenlerin tetiklemesi ile belirginleşebilir. Yüzdeki döküntü ortaya çıktıktan 3–4 gün sonra hafif ateş olabilir.
5. hastalık tanısı nasıl konur?
Yukarıdaki tipik belirtiler tanı koymak için yeterlidir, bazen kan sayımında lökosit sayıları ve hemoglobin düzeylerinde de geçici bir düşme görülebilir.
5. hastalık nasıl tedavi edilir?
Ateş düşürücüler ve kaşıntı için losyonlar dışında tedavisi yoktur. Ergenlik çağında 5. hastalık sırasında eklemlerde şişme ve ağrı olabilir. Bunun için ibuprofen (antiromatizmal özellikli ağrı kesici) gerekebilir.
Kaynak:
http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/besinci-hastalik/481
Bu makale de ilginizi çekebilir:
Yanık Tedavisi Çocuklarda Nasıl Yapılır?