Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Erkek kısırlığı ve tedavisi

Erkek kısırlığı ve tedavisi
 

Erkek Kısırlığı ve Tedavisi


Erkek kısırlığı birden çok etkene bağlı olarak gelişebilir. Hem çevresel hem yaşam tarzı erkek kısırlığının gelişmesinde büyük rol oynar. Erkek kısırlığında belirtiler;
Hormonal etkenler
Genetik ve aileden kaynaklanan etkenler,
İltihaplara bağlı gelişen hastalıklar
Daha önce geçirilmiş cerrahiler
Doğuştan kaynaklanan anormallikler
Çevresel ve kimyasal etkenler
Erkek kısırlığı yukarıda sayılan etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Beyinde salgısı yapılan FSH ve LH hormonları yumurtalıklarda sperm üretilmesi ve testesteron salgısını uyarmak için görevlidir. Bu hormonlarda meydana gelen problemler sperm üretimini olumsuz yönde etkileyebilir.
ERKEKLERDE KISIRLIĞA YOL AÇAN ETKENLER
Erkeklerde en çok gözlenen ve ameliyat uygulanarak başarı ile tedavi edilebilen damar sertleşmesi yani varikosel hastalığının oluşmasıdır. Varikosel rahatsızlığı olan erkeklerde testiste bulunan toplardamarlar aşırı bir ölçüde genişler. Bu hasta gruplarında sperm sayısında azalma ve şekil bozukluğu da görülebilir. Ancak varikosel hastalığı cerrahi işlemler ile tedavi edilebilir. Fakat varikosel bazı durumlarda direkt kısırlık sebebi olmayabilir ve varikosel ile başka sorunlarda beraber gelişebilir.
Vücuda bağımlılık yapan uyuşturucu maddeler, haplar ve doping amaçlı alınan maddeler spermlerin kalitesini olumsuz yönde etkiler. Bu tür maddeler kasları kuvvetlendirir ancak hormonal dengeyi bozar.
Aşırı derecede sıcak ortamlarda kalan erkekler ve kimyasal maddelere maruz kalan erkeklerde de kısırlık olgusu ile karşı karşıya kalabilir.
Testislerin doğuştan bulunması yer harici bir yerde bulunan ( kasık ya da karın iç bölgesi) erkeklerde de kısırlık kaçınılmaz olmaktadır. Bu durumda spermlerde üretim bozukluğu oluşmaktadır.
Testislerde gelişen genetik ve kromozom bozuklukları kısırlığa ait önemli bir sorundur.
Şiddetli sperm fonksiyonunda bozukluk olan erkeklerin % 10 civarında genetik bozukluk söz konusudur.
Beslenme bozukluğu, aşırı alkol ve sigara tüketimi sperm kalitesini olumsuz etkileyen ve kısırlığa yol açan faktörler arasındadır. Bilimsel araştırmalara göre özellikle aşırı sigara kullanan kişilerde kısırlık yüksek oranlarda görülmektedir.
Erkeğe bağlı olan ve nedeni açıklanamayan kısırlık faktörü de mevcuttur. Detaylı incelemeye rağmen ve sperm bozukluğu saptanan erkeklerin bir kısmında bu sorun hiçbir şekilde açıklanamamaktadır.
Kısırlığın tedavisinin yapılabilmesi için öncelikli olarak kısırlığa yol açan faktörler saptanmalıdır. Hasta detaylı bir şekilde inceleme altına alınarak kısırlığa neden olan faktör bulunmalıdır. Kısırlık problemine bağlı olarak tedavi yöntemi seçilmelidir.( tüp bebek, aşılama gibi) kısırlığın tedavisinde mutlaka yumurtaları tetiklemek ve uyarmak için hormonal ilaçların kullanımı şarttır.
ERKEKLERDE KISIRLIK TEDAVİSİ
Sperm bulunamayan erkekler: eğer erkekte sperm yok ise cerrahi, hormonal ya da yardımcı üreme sağlayan uygulamalardan yararlanılır.
Genel cinsel sorunlar: erkeklerde iktidarsızlık ve geri boşalma problemleri kısırlığa yol açan faktörler arasında yer alır ve teşhis ve tedavisi ile doğurganlık oranlarında artış sağlanır. Bu tür rahatsızlıklarda özellikle ilaç tedavisi ve psikolojik destek ile iyi sonuçlar alınabilir.

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş
 

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..