Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Eylül '14

 
Kategori
Dünya
 

Erkek Voleybol maçına giden kadının tutuklandığı ülke...

Erkek Voleybol maçına giden kadının tutuklandığı ülke...
 

Ülkemizde son dönemde yaşananları başka hangi ülkede görebiliriz?

Böyle bir soruya değişik cevaplar verilebilir…

Örneğin; Arabistan, Afganistan, Gazze, İran gibi…

Bu ülkelerde uygulanan katı şeriat, insanları yaşamdan bezdirirken, özellikle bu ülkelerde kadın olmanın zorluğu her gün basında yer buluyor.

Bizim ülkemizde o istikamete doğru giderken, kadınlarımız ikinci sınıf vatandaş olarak görülmeye devam ediliyor ve kadın ölümlerinde yüzde 1400 lük bir artış gözlerden kaçıyor.

Tıpkı işçi ölümleri gibi kadınlarımızda magandalar tarafından bir bir öldürülüyor.

Aşağıda anlatacağımız olay, kadınının öldürülmesinden iyidir diyenler çıkabilir. Kadınlara ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılan bu ülkede, kadınlar uzun süreden beri verdikleri mücadeleyle, dünya gündemine geliyorlar…

Olay yeri İran..!

Olayın kahramanı İranlı bir kadın! Ancak kadın İran doğumlu değil!

Fark eder mi?

Eğer o ülkede şeriat katı şekilde uygulanıyorsa, elbette fark etmez.

Biz gelelim hikâyemize:

İngiltere doğumlu İran vatandaşı Ghoncheh Ghavami, Tahran’daki Azadi Stadyumu’nda yer alan İran-İtalya milli voleybol maçını izlemeye gidince tutuklanır.

Ghavami ile birlikte maçı izlemeye giden kadınlar da tutuklanıp daha sonra serbest bırakılırlar. Ertesi gün karakoldan eşyalarını almaya giden Ghavami, buz kez yeniden tutuklanıp işkence hikâyeleriyle ünlü siyasi tutsakların kaldığı Evin hapishanesine transfer edilir.

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Ghavami’nin 30 Haziran'dan beri Evin hapishanesinde tek kişilik bir hücrede tutulduğunu ve avukatıyla görüşmesine izin verilmediğini dünya kamuoyuna açıkladı.

Örgüt, “Ghavami, kadınların da erkek milli takımının voleybol maçlarını izleyebilmesi için düzenlenen bir protestoya katıldığı için tutuklandı” şeklinde bir açıklama yaptı.

UAÖ, 1979'daki İslam devriminden sonra kadınların, erkek sporcuların dâhil olduğu etkinliklere gitmelerinin yasaklandığına dikkat çekiyor.

İngiliz televizyon kanalı ITV’ye konuşan Ghavami’nin erkek kardeşi, ailenin perişan halde olduğunu söylemiş.

Fars News’e konuşan polis müdürü ise, “Kadın ve erkeklerin stadyumlarda bir araya gelmesi şu an ülkenin durumuna uygun değil” demiş

Ghavami’nin serbest bırakılması için başlatılan Facebook kampanyası ise şimdiye kadar 9 bin beğeni almış. Bende beğeni vermek için aradım ama bu facebook sayfasına ulaşamadım.

Neymiş?

Yönünü şarkı yarışması için bile doğuya dönenler, bu uygulamaları inkâr edebilir mi?

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..