Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

10 Haziran '19

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Erken Boşalmanın Sınırı Nedir?

Erken boşalma, ne kadar erken olursa erkendir?

Bu ve bunun gibi merak edilen sorulara uzmanlar cevap vermiş...

İşte o soruların bazıları ve uzmanların dile getirdiği bilgiler:

Tabii ki ilk soru; erken boşalma nedir?
Kişide gerginlik, kaygı, hayal kırıklığı yaratan, cinsel ilişkilerin hemen hepsinde veya tamamında boşalmayı geciktirememek ve ilişkinin ilk bir dakikası içerisinde ya da ilişki başlamadan boşalma durumudur.

Bu durum ne zaman sorun olarak kabul edilir?
Tekrarladığında! Ara sıra meydana gelen erken boşalmalar doğal kabul edilmelidir. Lâkin erken boşalma eğer ilişkilerin en az yarısından fazlasında oluyor ve çiftlerin birinde ya da her ikisinde huzursuzluk yaratıyorsa tedavi edilmelidir.

Sık rastlanan bir durum mudur?
Erken boşalma, erkeklerde en sık görülen cinsel sorundur. Erkeklerin yaklaşık olarak üçte biri erken boşalma problemi yaşamaktadır. Kalan üçte ikisinde ise hayatlarının belli bir döneminde bu sorun gündeme gelebiliyor. Amerika'da 7 bin erkekte yapılan cinsellikle ilgili bir taramada, erkeklerin % 70'i erken boşaldıklarını beyan etmiş. Bu erkeklerin beşte biri ilişkinin daha ilk dakikasında, % 62'si ise 1-5 dakika aralığında boşalma gerçekleştiğini bildirmiş.

Bu sorunun sebepleri nelerdir?
Erken boşalma, "ömür boyu devam eden" ya da "sonradan gelişen" olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Ömür boyu devam eden erken boşalma, ilk cinsel ilişkiden itibaren mevcut olan durumdur. Ailesel özellik gösterebilir. Bu hastaların vasati % 90'ının ailesinde de erken boşalma hikâyesi vardır. Sonradan gelişen (kazanılmış) erken boşalmada ise önceleri problem yoktur. Sonradan gelişen erken boşalmaya idrar yollarına ait enfeksiyonlar, cerrahi girişimler ya da psikolojik sorunlar yol açabilir.

Alkol veya sigara ve diğer tütün ürünleri sebepler arasında mıdır?
Nedenler arasında alkol ve tütün ürünleri yer almıyor. Stresli yaşam tarzı, gerginlik adrenalin artışına yol açmak suretiyle erken boşalmayı tetikleyebilir. Lâkin beslenme ve yaşam tarzlarının, erken boşalma üzerine etkileriyle alâkalı kesin bir sonuç yoktur.

Bazı erkekler her kadınla aynı durumu yaşamadığını belirtiyor; bunun doğruluk payı nedir?
Erkeğin cinsellik açısından kendisini kadına karşı tek ve aşırı sorumlu hissetmesi, gerginlik yaratarak erken boşalmaya sebep olabilir. İlişki esnasında uyarının aralıklı artırılıp, azaltılması ile boşalma kontrol edilebilir. Bu durum kadının yaklaşımıyla da yakından alâkalı olabileceğinden, erken boşalma bazı durumlarda ortaya çıkıp, bazı durumlarda görülmeyebilir.

Tedavi edilmediği takdirde ne olur?
Öncelikle erkekte gerginlik, cinselliği ile ilgili kaygı, hayal kırıklığı yaratabilir. Neticede cinsellikten uzaklaşmak veya sertleşme kalitesinde azalma gibi çözümü daha da güçleştiren rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Kadın açısından ise ilişkiden tatminsizlik, cinsel istekte azalma, hatta cinsellikten uzaklaşma gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca kadın ve erkek arasında sosyal ilişkide bozulma görülebilir.

Erken boşalma sorunu için eşlerin yapabilecekleri nelerdir?
Erken boşalma erkeği ve kadını eşit düzeyde olumsuz etkiler. Dolayısıyla tedavi başlangıcında erkeğin ve kadının birlikte hekime başvurmaları, takip edilecek tedavinin şekli ve süresi konusunda bilgilenmeleri, tedavi başarısı ve uyumu adına mutlaka gereklidir. Boşalma zamanını kontrol altına alma ödevleri beraberce yapılabilmelidir.

Erken boşalmanın tedaviden sonra tekrarlama olasılığı var mı?
Yalnızca erkeğe yönelik bir tedavi planlandığında sonuç yeterince başarılı olmayabiliyor. Mesela erkeğe geciktirme amaçlı verilen ilaçlar önce etkili olabiliyor, ilaç bırakıldığında ise boşalma kontrolü için çalışma yapmadığından sorun tekrarlıyor. Ayrıca tedavinin şekli konusunda kadının bilgisi olmadığında, tedaviye uyum ve sabır da olmuyor. Etkin bir tedavi, kadın ve erkeğin beraberce ele alındığı, hem tıbbi, hem de davranış tedavisinin birlikte uygulandığı durumda gerçekleşir. Gerekli kontrol sağlandığı zaman ilaç kullanımı bıraktırılır.

 

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..