Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '12

 
Kategori
Dünya
 

Ernesto Che Guevara

Ernesto Che Guevara
 

14 Mayıs 1928 Arjantin doğumlu Küba lideri Komünizm savunucusu Gerilla savaşçısıdır.

Fidel Castro'nun Batista'ya (dönemin Küba diktatörü)  karşı darbe girişimdeki ayaklanmada yakalanınca 16 yıl cezaya mahkum olan Castro çıkarılan af ile terk etmeye zorlandığı Küba'dan giderek Che Guevara ile tanışır.
 
Che bu tanışmayı ''Genç, zeki biri, kendinden çok emin ve son derece cesur: Galiba birbirimize tıpatıp benziyoruz (Che Guevara, Günlük S.16)'' Guevara Küba devriminden önce çıktığı Latin Amerika gezisinde ''Che'' lakabını (arkadaş, yoldaş) alır. Batista'nın ve Amerikan sömürgeciliğine en büyük darbeyi yapan iki gerilla savaşçısı ülkede tarım başta olmak üzere toprak reformu ile Amerika'nın yaptırımlarına rağmen kalkınmaya çalışırlar. Che bu devrimden sonra çeşitli Bakanlıklar yapsada kendisinin yapmış olduğu devrimin bu ülke ile sınırlı kalmaması gerektiğini devrim ateşinin her yerde yayılması gerektiğini belirtir. Che Bakanlık görevi yaptığı sırada Avrupa'da BM (Birleşmiş Milletler) ve birçok yerde konuşma yaparak sömürgeciliğin haksız bir egemenliğe neden olduğunu anlatır. Che devrim gerçekleştireceği umudu ile Bolivya'ya hareket eder Amerika ise Che Guevara ve Castro önderliğinde kazanılan Küba'ya çıkartmalar yapmak istese de süreç içerisinde kaybedeceğini anlar ve geri çekilir. Bu süreç içerisinde Küba-Rusya ilişkileri gelişirken Amerika-Rusya-Küba zıtlaşması baş gösterir.
 
Amerika her zaman olduğu gibi bizim ülkemize yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırlarına füzelerin rotasını Rusya'ya döndürerek tehdit eder, Rusya'da füzelerini ve gemilirini Küba'ya göndererek tehdit eder. Yaklaşık bir (1) yıl Bolivya'da gerilla mücadelesi veren Che Guevara kendisine hala ikisi arasında kalınan Regis Debray, Bustos (hangisi ihanet ettiği tam bilinememektedir) Che'nin yerini CIA ajanlarına ihbar ederek öldürülür. Öldürülmeden bir kaç saat önce Bolivya Günlüğüne şu sözleri yazar.
 
''Ordu, kuşatılan 37 kişilik gerilla grubunun geçişini engellemek için Serrano'da 250 kişi  bulundurulduğunu söyledi ve Acero ile Oro arasındaki bölgeye sığınmış olduğumuz yolunda bir haber yayınlandı. Bu şaşırtmaca olsa gerek. Yükseklik 2000 metre (Bolivya Günlüğ S. 263 7 ekim 1967)''
 
OLCAY KIYKAÇ
 
Toplam blog
: 83
: 5833
Kayıt tarihi
: 27.06.11
 
 

Manisa/ Soma Doğumluyum. Her ne kadar yazılar yazmayı bunları da paylaşmayı sevsem de bir gün yaz..