Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '09

 
Kategori
Anılar
 

ESMA ABLA 87 YAŞINDA ÖLDÜ

ESMA ABLA 87 YAŞINDA ÖLDÜ
 

Esma Abla



Konuk yazar:

ESMA ABLA 87 YAŞINDA ÖLDÜ

Esma Abla’yı bugün saat 14.00’te İncirköy Çamlığında toprağa verdik. Çoğu İncirköylüler Fethiye’de, Çiftlik’te, Dalaman’da, Ortaca’da ve Köyceğiz taraflarında yaşıyorsa mutlaka İncirköy’e getirilir. O gökyüzüne boy vermiş çamların altına gömülür. Uzun yıllardan beri Dalaman’da kızı şair arkadaşımız Birdal Can Tüfekçi’nin yanında yaşayan Esma Abla’yı da ta Dalaman’dan İncirköy’e getirdiler.

Esma Abla benim halam Gök Ayşe’nin kızıdır. Babamın, Ayşe halamın ve Hamdullah Amcamın gözleri göktü, diğer amcalarımın da elaydı. Halama Gök Ayşe demeleri gözlerinden ötürüdür. Halam çocukluğumuzda bize gömlek diken, ayağımıza pantolon diken, ağzından yavrum- kuzumdan başka bir söz çıkmayan tatlı bir ninecikti. Ben Aksu Köy Enstitüsünde okurken 1954 veya 55 yılında ölmüş, o sevecen ve tatlı dilini hiç unutamadım. Oğlu Ferit’i Aksu Köy Enstitüsünde okutmuştur. Kızı Esma’yı da İstanbul’da yaşayan Fethiyeli zengin birinin eşi çok sevdiği için götürmüş, birkaç yıl İstanbul’da kalmıştır. İncirköy’de yeni yazıyla ilk okuma yazma öğrenen Esma Ablaydı.Bir müddet sonra genç bir kız olarak köye döndüğünde çok sevinmiştik. Akşamları bizim evde toplanıp Anama romanlar okuyuverirdi.

Ferit öğretmen bizim köye geldi, bizleri okuttu, biz de altı arkadaş Aksu Köy Enstitüsünün yolunu tuttuk. Ferit öğretmen çok güzel keman çalardı. Onu da genç yaşında kaybettik.

Bana okumayı sevdiren rahmetli anam ve Esma Abla’dır. O başına toplananlara roman okurken biz de dinlerdik. Acıklı yerlerinde ağlaşırlardı. Yeni bir kitap buluncaya kadar toplantılar ( gece oturmaları) devam eder, bu sefer anam masallar anlatırdı.

Dalaman’da yaşayan kızı Birdal Can Tüfekçi’nin güzel şiirler yazması mutlaka anasının etkisiyledir. Birdal Can Tüfekçi dört şiir kitabı ve bu yıl da bir masal kitabıyla sanat yaşamını sürdürüyor. Esma Abla’ya tanrıdan mağfiretler, kızlarına da baş sağlığı dileklerimi iletiyorum.

Ünal Şöhret Dirlik

 
Toplam blog
: 264
: 285
Kayıt tarihi
: 25.06.08
 
 

1952 Fethiye/MUĞLA doğumluyum. Yaklaşık 36 yıldır şiir, çocuk şiiri , masal ve hikaye dallarında ..