Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Estetik 1

Estetik 1
 

ÖZGÜRLÜK


Estetik kavramı 18.yy da ortaya atılmış ve sanatın belirleyici etmenlerinden oluşmuştur. Sanat ürünün kendisini ve yaratım sürecini irdelemiştir. Estetik yetenek, bilinç dünya görüşü, yöntem, içerik biçem, gerçek, yaşantı ve sanatsal dil kavramaları arasındaki ilişkiyi araştırarak eserin yaratıldıktan sonrasını da yorumlamaya yöneldi. Estetik bilim olarak kabul edildi. Toplumun sanatsal kultür düzeyini yükselmeyi hedefledi. Maddeci estetik dünyayı yanlız yorumlamakla kalmamış degiştirmek iddasıyla ortaya çıkmış ve sanatın degişime katkısını ele almıştır. Sanatsal kültürüntoplumsal mücadelede ile olan ilişkisi kuruldugunda estetik bilimsel olarak yerine oturmuştur.

Sanatçı insanların bilincinde etki yapmak için eserlerini oluşturur ve us ile duyguyu bir bütün haline getirerek gerçegi yansıtır. Brecht; düşüncenin yogun çalışmasını istedigini ve düşünceninde duygularımızı yücelttigini belirterek izleyiciyi yaşamla bütünleşen ve eyleme çagrı yapan uslubuyla etkilemeyi başarmıştır. Sanatçının ürünlerinde az veya çok kendi vardır.

Sanat gerçegin yansımasıdır görüşünü duyguların varlıgından soyutlarsak dogru estetige varamayız. Gerçegin estettize edilerek duygularla yani sanatçının çoşkusu ile yogrularak ortaya çıkan sanat ürünlerinde düşünsel olarak verecegi mesaj da güçlü olur. Aristotelesin dedigi gibi : Olup bitenleri taklid etme ozanın işi degildir; ama olasılıkla ve zorunlukla ilerde olabilecekler, yani olanaklı onun işidir.

Sanat ürünü yaşamın gerçegini bire bir göstermek yerine bu güne dayanarak gelecege ait tezleri içermelidir. İdeal ile gerçek birbirinden ayrık olarak ele alınırsa dogmatizme varılır. Marksisit estetik ideal ile gerçegi bir bütün olarak ele alır.

Fisher'e göre sanat ideolojik etkiye ugrar bu etkilenme olumsuz yöndedir. Bunun nedeninini idelojinin sanatsal degerleri degiştirmesi olarak görür. Bu görüş bana göre yanlıştır.

Şöyle ki;

Hayat akan bir nehir gibi degişir. Sanatı yaşamın yansıması gibi düşünürsek degişecegi sonucuna varırız. Sanat tarihi bu degişimi ıspatlamıştır. Sanat ideolojiden etkilendigi kadar katkıdada bulunur. Bu iki kavram karşılıklı olarak birbirini geliştirir.

Sanatçının yaratıcı tavrı yorumlamaya ve degiştirmeye yöneliktir. İdealist estetik anlayışı benimseyen sanatçı sanatı ideolojiden ayrık tutar. Dogru estetik ise sanatıideloji, felsefe, ahlak yani yaşamdan ayrık tutmaz. Yaşamdan beslenmeyen sanatçının verdigi ürün izleyiciye ne verebilir? Picasso Guernica adlı tablosununu Bask bölgesinde kultür merkezi olan Guernica nın Alman uçakları tarafından bombalanmasından etkilenerek yapmıştır. Tabloda faşizme ve savaşa karşı çıkış vardır. Sanatçı bir amaç ugruna ya da karşı duruş tavrı nedenıyle üretir.

Karalamalara devam edecegim. Şimdilik hoşça kalın
 
Toplam blog
: 11
: 678
Kayıt tarihi
: 26.12.08
 
 

İzmirde Avukat olarak çalışmaktayım. 54 yaşındayım İstanbul üniversitesi mezunuyum. Felsefe ve fotog..