- Kategori
- Tarih
Etajenero
Köylüler ve Burjuvalar bir araya gelerek Meclis müzakerelerine başladılar. Aynı salonda beraber bir meclis oluşturdular. Bütün milletin %96’sını temsil ettiklerini belirttiler.
Milletin büyük çoğunluğunu temsil ediyorlardı. Bu yüzden Etajenero’ya Milli Meclis (Assamblée Nationale) adını verdiler.
Soylu ve rahipler Kral XVI. Lui’yi kışkırttı. Çünkü bu iki azınlığın ayrıcalıkları ortadan kalkıyordu. Kral azınlığın kışkırtmasıyla böyle bir meclis kararını imzalamadı. Her sınıftan milletvekillerinin kendilerine ayrılan salonlarda toplanmalarını emretti.
İhtilalin ilk kıvılcımı burada çaktı:
Köylü ve burjuva milletvekilleri Kralın emrini dinlemedi, meclisi terk etmedi.
Kral emrini tekrarladı ve Saray Bakanını gönderdi. Milletvekillerinden hatip ve avukat olan Mirabo, Saray Bakanı’na tarihe geçen şu sözleri söyledi: “Gidiniz, efendinize söyleyiniz. Biz buraya milletin arzusuyla geldik. Onun için bizi buradan ancak süngü kuvveti çıkarabilir”.
Bir kısım soylu ve rahipler Milli Meclise katıldı. Toplantılarda burjuvalar sol tarafta, aristokrat ve rahipler sağ tarafta oturuyordu. Günümüzdeki siyasi sağ, sol deyimleri buradan gelir.
Kral fikrini değiştirerek bütün milletvekillerinin Milli Meclise katılmasını emretti. Bu emre de uyulmadı.
Bunun üzerine Kral yabancı milletlerden oluşan asker alaylarını getirtti.
Paris halkı askere karşı durdu, Krala karşı ayaklandı. Halk silahlandı, ayaklanma kanlı bir isyana dönüştü. Siyasi mahkumların yattığı Bastil hapishanesi basıldı. Hapishanenin muhafızları öldürüldü, hükümlüler kurtarıldı. Bastil halk tarafından yakıldı, yıkıldı (14 Temmuz 1789).
Soylulardan biri durumu bildirince Kral XVI. Lui kekeleyerek “Fakat bu bir isyan demektir”, diyor. Soylu kişi ise “Hayır haşmetpenah, isyan değil büyük bir ihtilaldir” diyerek düzeltiyor.
Bütün Fransa Paris’teki ayaklanmanın haberiyle yankılandı. Bütün halk silaha sarıldı ve tarihe “Büyük Korku” diye geçen bir dönem yaşandı. Silahlı köylüler soylu kişilerin şatolarına ve rahiplerin kilise malikanelerine saldırarak yakıp yıktılar.
Milli Meclis soylu ve rahiplerin ayrıcalıklarını kaldırınca, ihtilal ilk kazancını elde etmiş oldu. Bu kazanç sınıf ve zümre ayrıcalığının tarihe karışması ve eşitlik ilkesinin hayata geçirilmesidir.