- Kategori
- Güncel
Etlerdeki zararlı bakteriler
Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı incelemenin ardından bir dağıtıcı firma tarafından dağıtıma gönderilecek etlerde hastalık yapıcı Salmonella ve Listeria gibi hastalık yapıcı etmenlerin tespit edildiği açıklaması, ülkemizde gıda güvenliği ve denetiminde büyük sorunlar olduğunu bir kez daha göstermiştir.
Basında yoğun bir şekilde “virüslü etler” olarak haberi yapılan salmonella ve listeria mikroorganizmaları virüs olmayıp her ikisi de bakteridir. Salmonella gram-negatif çubuksu bir enterobakteri cinsi olup tifo, paratifo ve gıda zehirlenmelerine neden olmaktadır. Listeria ise gram-pozitif bir bakteri cinsi olup yine gıdalarda zehirlenmeler yol açmaktadır. Salmonella bakterisinin birçok farklı tipi bulunmaktadır. Genellikle hayvan dışkısı bulaşmış et, süt ve yumurta gibi gıdaların çiğ ya da az pişmiş bir şekilde tüketilmesi sonucu insanlarda zehirlenmelere neden olmaktadır. Enfekte olan kişide ishal ve ateş ile başlayan belirtiler karında kramp gibi belirtiler ile ilerlemekte ve tedavi alınmadığında zaman zaman da ölümle sonuçlanabilmektedir.
Bu hastalıktan korunmanın yolu güvenli yerlerden gıdaların alınması, son tüketim tarihine riayet edilmesi ve bu hayvansal kökenli gıdaların hiçbir şekilde çiğ tüketilmemesi ile mümkündür.
Listeria bakterisi yabani ve evcil hayvanlarda hastalık yapan bir bakteri olup, hayvandan insana bulaşabilmektedir. Uygun koşullarda muhafaza edilmeyen hayvansal kökenli ürünlerde çoğalabilen bu bakteri cinsi insanlarda memenjit, septisemi, deri ve mukoza lezyonlarına neden olabilmektedir. Bu bakteri enfeksiyonundan korunmanın yolu temiz, steril ortamlarda hazırlanmış ve uygun sıcaklık koşullarında muhafaza edilmiş gıdaların tüketimi ile mümkün olmaktadır.
İnsan yiyeceği olarak tanımlanan gıdalar, inanların yaşamını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu temel besin maddeleridir. Gıdalarda zaman zaman yaşanan bu olumsuzluklar gıda miktarı yanında gıda kalitesi ve güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Çünkü sağlıklı bir yaşam için kaliteli ve güvenli gıda tüketimi zorunlu hale gelmiştir.
Kaliteli ve sağlıklı gıda “tarladan sofraya” güvenli gıda üretim zinciriyle mümkündür. Bunun sağlanmasında başta üreticiler olmak üzere dağıtımcı ve pazarlamacıya büyük görevler düşmektedir. Özellikle açıkta satılan ve ambalajı olmayan et, süt ve yumurta gibi hayvansal kökenli gıdalar insan sağlığı açısından büyük tehlikeler taşımaktadır. Tüketicinin bilinç düzeyinin yükselmesi ise güvenli ve sağlıklı üretimi için en önemli faktördür. Çünkü gelişmiş toplumlarda gıda üretiminin tüketici taleplerine göre şekillendiği bilinen bir gerçektir. Gıda üretim ve denetim mevzuatının halkın güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimi için yeterli düzeye getirilmesi ve özellikle uygulamada yaşanan birtakım sıkıntıların giderilmesi tüketicinin sağlıklı gıda tüketmesinin önünü açacaktır.