- Kategori
- Kültür - Sanat
Etrüsk Resminde Gizli Sahneler
Yeni bir teknikle Etrüks resimlerini inceleyen bilim insanları bir zamanlar renkli olan resimlerdeki görülmeyen gizli ayrıntıları keşfettiler.
Roma’nın tüm İtalya üzerinde hakimiyet kurmasından çok önce Etrüksler özellikle Toskana bölgesinde etkin olan kültürün en eskilerindendir.
Bilim insanları “Maymun mezarı” olarak bilinen bir resimde ve bir başka eserde yeraltı dünyasının sahnelerinde yeni ayrıntılar buldular.
Etrüskler ayrıntılı resimler yarattı, ancak zamanın geçişi, çoğunun artık yalnızca kısmen görülebildiği ve renklerinin çoğunun kaybolduğu anlamına geliyordu.
Pegaso Srl Archeologia Arte Archeometria araştırma enstitüsü, Amerika Arkeoloji Enstitüsü ve Klasik Araştırmalar Derneği’nin sanal ortak yıllık toplantısında yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştılar.
Pisa’da, araştırma konseyinde kıdemli bir araştırmacı olan ekip üyesi Vincenzo Palleschi, resimleri ortaya çıkarmak için görünür, kızılötesi ve ultraviyole ışık bantlarında düzinelerce görüntü aldıklarını ve bunları İtalya Ulusal Araştırma Konseyi’nde geliştirilen istatistiksel algoritmalarla işlemeyi içeren çoklu aydınlatma hiperspektral ekstraksiyon (MHX) adı verilen bir teknik kullandıklarını söyledi.
Palleschi, tekniğin eski Mısır’da geliştirilen ve “tek bir spektral bantta çok spesifik bir tepkiye sahip olan” bir renk olan Mısır mavisini tespit edebildiğini söyledi. Ekip ayrıca, resimde hangi renklerin bulunduğunu belirlemeye yardımcı olmak için kalan diğer renklerin kalıntılarını da analiz etti.